• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

«Μαύρη» έκαναν την Παρασκευή της Amazon οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη

November 27, 2021 269

 

Κινητοποιήσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και την βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων έγιναν από ακτιβιστές και εργαζόμενους σε 15 αποθήκες της Amazon σε όλη την Ευρώπη στη διάρκεια της «Black Friday». Ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου είδε την εμπορική μέρα, η οποία θα τις εξασφάλιζε υπερκέρδη, να χαλάει από εργατικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Amazon, η οποία έχει την έδρα της στο Σιάτλ, αντιμετωπίζει επικρίσεις από οικολόγους ακτιβιστές, που προειδοποιούν πως η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει το περιβάλλον, ενώ μια σειρά συνδικάτων και ομοσπονδιών καταγγέλλουν πως η εταιρεία πληρώνει με ψίχουλα τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και πληρώνει αρκετούς φόρους στις χώρες που δραστηριοποιείται εμπορικά.

«Η Black Friday είναι η επιτομή μιας εμμονής με την υπερκατανάλωση που δεν συμβαδίζει με ένα βιώσιμο πλανήτη», ανακοίνωσε η οργάνωση Extinction Rebellion αφού απέκλεισε 13 αποθήκες της Amazon σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Amazon και αντίστοιχες εταιρείες έχουν κεφαλαιοποιήσει την επιθυμία μας για άνεση και τροφοδοτούν τον υφέρποντα καταναλωτισμό σε βάρος του φυσικού κόσμου», προσθέτει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters διαδηλωτές σε αποθήκη της Amazon στις προβλήτες του Τίλμπουρι στην ανατολική Αγγλία απέκλεισαν την είσοδο. Ακόμη, η Extinction Rebellion απέκλεισε αποθήκες της Amazon στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Οι εργαζόμενοι και οι ακτιβιστές κρέμασαν πανό με συνθήματα: «Η Black Friday εκμεταλλεύεται ανθρώπους και πλανήτη», «Amazon έγκλημα», «Κάντε την Amazon να πληρώσει», και «Απέραντη ανάπτυξη, πεπερασμένος πλανήτης».

Σύμφωνα με την Extinction Rebellion, τα «εγκλήματα» της Amazon περιλαμβάνουν δραστηριότητες που εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι μια μεσαίου μεγέθους χώρα, μέσα από τη στήριξη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Η Amazon, η οποία έφερε την παραδοσιακή αμερικανική ημέρα εκπτώσεων «Black Friday» στη Βρετανία το 2010, υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τις ευθύνες της.

«Αυτές περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις μας για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2040 -10 χρόνια πριν από την πρόβλεψη στη Συμφωνία του Παρισιού- για προσφορά εξαιρετικού μισθού και πλεονεκτημάτων σε ένα ασφαλές και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και για υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων βρετανικών μικρών επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα τους στο κατάστημά μας».

«Ξέρουμε ότι πάντα υπάρχουν περισσότερα για να κάνει κανείς», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πολυεθνικής.

Τα συνδικάτα στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης κάλεσαν απεργίες για τους εργάτες στις αποθήκες και τους διανομείς να απεργήσουν εναντίον των κακοπληρωμένων μισθών και των χαμηλων φορολογικών καταβολών της Amazon.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το συνδικάτο Verdi ανακοίνωσε πως περίπου 2.500 εργαζόμενοι απήργησαν στα κέντρα αποστολών της Amazon στο Ράινμπεργκ, το Κόμπλεντς και το Γκράμπεν.

Στη Γαλλία, η εργατική συνομοσπονδία της CGT κάλεσε τους εργάτες της Amazon να απεργήσουν. Σύμφωνα με τη CGT, απεργία εργατών της Amazon έγινε και στην Ιταλία.

«Ο συνασπισμός ζητάει από την Amazon να πληρώνει δίκαια τους εργάτες της και να σέβεται το δικαίωμά τους να εντάσσονται σε συνδικάτα, να πληρώνει το δίκαιο μερίδιο που της αναλογεί σε φόρους και να δεσμεύεται στην πραγματική περιβαλλοντική αειφορία», ανέφερε σε δήλωσή του ο συνασπισμός «Make Amazon Pay» (Να κάνουμε την Amazon να πληρώσει).

ΠΗΓΗ: e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search