• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Οι πωλήσεις όπλων από τις 100 κορυφαίες εταιρείες συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω πανδημίας

December 07, 2021 477

 

Οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ανήλθαν συνολικά σε 531 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 — μια αύξηση 1,3 τοις εκατό σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό προκύπτει από νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).


Οι πωλήσεις όπλων των 100 κορυφαίων εταιρειών όπλων το 2020 ήταν 17 τοις εκατό υψηλότερες από ό,τι το 2015 – το πρώτο έτος για το οποίο το SIPRI συμπεριέλαβε στοιχεία για κινεζικές εταιρείες. Αυτό σηματοδότησε την έκτη συνεχή χρονιά αύξησης των πωλήσεων όπλων από το Top 100.

Η βιομηχανία όπλων αντιμετωπίζει την πανδημία Covid-19 και την οικονομική ύφεση

Οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,1 τοις εκατό κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. «Οι γίγαντες της βιομηχανίας θωρακίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη διαρκή κρατική ζήτηση για στρατιωτικά αγαθά και υπηρεσίες», δήλωσε η Alexandra Marksteiner, Ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων SIPRI. «Σε μεγάλο μέρος του κόσμου, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και ορισμένες κυβερνήσεις επιτάχυναν ακόμη και τις πληρωμές στη βιομηχανία όπλων προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης Covid-19».

Ωστόσο, η δραστηριοποίηση στη στρατιωτική αγορά δεν εγγυάται ασυλία στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο γαλλικός κατασκευαστής όπλων Thales, για παράδειγμα, απέδωσε μια πτώση στις πωλήσεις όπλων κατά 5,8% σε διακοπές που προκλήθηκαν από το lockdown την άνοιξη του 2020. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν επίσης διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και καθυστερήσεις στις παραδόσεις.


Οι αμερικανικές εταιρείες συνεχίζουν να κυριαρχούν στην κατάταξη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν για άλλη μια φορά τον υψηλότερο αριθμό εταιρειών που κατατάχθηκαν στο Top 100. Μαζί, οι πωλήσεις όπλων των 41 αμερικανικών εταιρειών ανήλθαν σε 285 δισεκατομμύρια δολάρια — αύξηση 1,9 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019 — και αντιπροσώπευαν το 54 τοις εκατό στις συνολικές πωλήσεις όπλων των 100 μεγαλυτέρων. Από το 2018, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες της κατάταξης εδρεύουν όλες στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική βιομηχανία όπλων διέρχεται ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Για να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια προϊόντων τους και έτσι να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν υποβάλλουν προσφορές για συμβόλαια, πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπλων επιλέγουν να συγχωνευτούν ή να αποκτήσουν πολλά υποσχόμενα εγχειρήματα. «Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στον διαστημικό τομέα», είπε ο Marksteiner. «Η Northrop Grumman και η KBR είναι μεταξύ πολλών εταιρειών που έχουν αποκτήσει εταιρείες υψηλής αξίας που ειδικεύονται στη διαστημική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια».

Οι κινεζικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων όπλων


Οι συνδυασμένες πωλήσεις όπλων των πέντε κινεζικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στο Top 100 ανήλθαν σε περίπου 66,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, 1,5 τοις εκατό περισσότερες από το 2019. Οι κινεζικές εταιρείες αντιπροσώπευαν το 13 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων όπλων στις Top 100 το 2020, πίσω από τις αμερικανικές εταιρείες και μπροστά από τις εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο, που κατείχαν το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο.

«Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές εταιρείες όπλων έχουν επωφεληθεί από τα προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας και επικεντρώνονται στη σύντηξη στρατιωτικού-πολιτικού», είπε ο Δρ Ναν Τιάν, Ανώτερος Ερευνητής του SIPRI. «Έχουν γίνει μερικοί από τους πιο προηγμένους παραγωγούς στρατιωτικής τεχνολογίας στον κόσμο». Η NORINCO, για παράδειγμα, ανέπτυξε από κοινού το δορυφορικό σύστημα στρατιωτικής-πολιτικής πλοήγησης BeiDou και εμβάθυνε τη συμμετοχή της σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

Μικτά αποτελέσματα μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών όπλων

Οι 26 ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων στο Top 100 αντιπροσώπευαν από κοινού το 21 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων όπλων, ή 109 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επτά βρετανικές εταιρείες κατέγραψαν πωλήσεις όπλων ύψους 37,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αυξημένες κατά 6,2 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019. Οι πωλήσεις όπλων από την BAE Systems – τη μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία στην πρώτη 10άδα – αυξήθηκαν κατά 6,6 τοις εκατό στα 24,0 δισεκατομμύρια δολάρια.


«Οι συνολικές πωλήσεις όπλων από τις έξι γαλλικές εταιρείες στο Top 100 μειώθηκαν κατά 7,7 τοις εκατό», δήλωσε η Δρ Lucie Béraud-Sudreau, Διευθύντρια του Προγράμματος Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων SIPRI. «Αυτή η σημαντική πτώση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην απότομη μείωση από έτος σε έτος στον αριθμό των παραδόσεων πολεμικών αεροσκαφών Rafale από την Dassault. Ωστόσο, οι πωλήσεις όπλων της Safran αυξήθηκαν, λόγω των αυξημένων πωλήσεων συστημάτων παρακολούθησης και πλοήγησης».

Οι πωλήσεις όπλων από τις τέσσερις γερμανικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στο Top 100 έφτασαν τα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 — αύξηση 1,3 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019. Μαζί, αυτές οι εταιρείες αντιπροσώπευαν το 1,7 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων όπλων των Top 100. Η Rheinmetall —η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων— κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις όπλων της τάξης του 5,2%. Η ναυπηγική εταιρεία ThyssenKrupp, αντίθετα, ανέφερε πτώση 3,7%.

Οι ρωσικές πωλήσεις όπλων μειώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά

Οι συνδυασμένες πωλήσεις όπλων των εννέα ρωσικών εταιρειών που κατατάσσονται στο Top 100 μειώθηκαν από 28,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 — μείωση 6,5 τοις εκατό. Αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση της πτωτικής τάσης που παρατηρείται από το 2017, όταν οι πωλήσεις όπλων από ρωσικές εταιρείες στο Top 100 κορυφώθηκαν. Οι ρωσικές εταιρείες αντιπροσώπευαν το 5,0 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων όπλων στο Top 100.

Μερικές από τις πιο απότομες μειώσεις στις πωλήσεις όπλων μεταξύ των Top 100 καταγράφηκαν από ρωσικές εταιρείες. Αυτό συνέπεσε με το τέλος του Κρατικού Εξοπλιστικού Προγράμματος 2011–2020 και τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Η Almaz-Antey και η United Shipbuilding Corporation είδαν τις πωλήσεις όπλων τους να μειώνονται κατά 31 τοις εκατό και 11 τοις εκατό, αντίστοιχα. Αντίθετα, η United Aircraft Corporation αύξησε τις πωλήσεις όπλων της κατά 16%.

Μια άλλη βασική εξέλιξη στη ρωσική βιομηχανία όπλων ήταν η διαφοροποίηση των σειρών προϊόντων. Οι ρωσικές εταιρείες εφαρμόζουν επί του παρόντος μια κυβερνητική πολιτική για να αυξήσουν το μερίδιό τους στις μη στρατιωτικές πωλήσεις στο 30 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεών τους έως το 2025 και στο 50 τοις εκατό έως το 2030.

Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις στο Top 100

Συλλογικά, οι πωλήσεις όπλων των εταιρειών στο Top 100 με έδρα εκτός των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ευρώπης ανήλθαν συνολικά σε 43,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 —αύξηση 3,4 τοις εκατό από το 2019. Αυτό αντιπροσωπεύει το 8,1 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων όπλων του Top 100.
Οι πωλήσεις όπλων των τριών ισραηλινών εταιρειών που περιλαμβάνονται στο Top 100 έφτασαν τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 2,0 τοις εκατό του συνόλου.
Οι συνολικές πωλήσεις όπλων των πέντε ιαπωνικών εταιρειών της κατάταξης ήταν 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ή 1,9 τοις εκατό του συνόλου.
Τέσσερις νοτιοκορεατικές εταιρείες συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη. Οι συνδυασμένες πωλήσεις όπλων τους ανήλθαν σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σημειώνοντας αύξηση 4,6 τοις εκατό από έτος σε έτος.
Οι συνδυασμένες πωλήσεις όπλων από τις τρεις ινδικές εταιρείες στο Top 100 αυξήθηκαν κατά 1,7%. Το 2020 η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων τύπων στρατιωτικού εξοπλισμού για να ενισχύσει την αυτάρκεια στην παραγωγή όπλων.
ΠΗΓΗ: euforipediada.blogspot.com, sipri.org

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search