Print this page

Θλιβέρο ρεκόρ φυλακισμένων δημοσιογράφων

December 09, 2021 445



Η χειρότερη χρονιά, μέχρι στιγμής, για τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) καταγράφει νέο παγκόσμιο ρεκόρ των ρεπόρτερ που κρατούνται φυλακισμένοι λόγω της δουλειάς τους καθώς και 24 δολοφονίες δημοσιογράφων μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, 293 ρεπόρτερ βρίσκονται πίσω από τα σίδερα από τους οποίους το 1/4 βρίσκεται στην Μιανμάρ και στην Κίνα, η οποία είναι «πρωταθλήτρια» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με 50 φυλακισμένους εργαζόμενους μέσων ενημέρωσης. Η Μιανμάρ ανέβηκε στη δεύτερη θέση λόγω της καταστολής των ΜΜΕ που ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.


Ακολουθούν η Αίγυπτος με 25, το Βιετνάμ με 23 και η Λευκορωσία με 19. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αιθιοπία και την Ερυθραία.


Tο προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ (280 φυλακίσεις) είχε καταγραφεί το 2020. «Είναι η έκτη συναπτή χρονιά που η CPJ καταγράφει αριθμό-ρεκόρ φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο», είπε ο διευθυντής της, ο Τζόελ Σάιμον.

«Το να οδηγούνται στη φυλακή δημοσιογράφοι που μεταδίδουν ειδήσεις είναι το έμβλημα κάθε αυταρχικού καθεστώτος», κατήγγειλε ο Σάιμον, βρίσκοντας «ιδιαίτερα τρομακτικό το ότι η Μιανμάρ και η Αιθιοπία έκλεισαν τόσο βίαια την πόρτα στην ελευθεροτυπία».

Στην έκθεση τονίζεται πως ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα αντανακλά την αυξανόμενη δυσανεξία «για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία» από πλευράς ιδίως αυταρχικών καθεστώτων, με φόντο «πολιτικές ανατροπές και την καταστολή των μέσων ενημέρωσης».


Η CPJ αναφέρεται επίσης στον πόλεμο στη βόρεια Αιθιοπία, στη Λευκορωσία και στην καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο ανεξάρτητος Τύπος υπέστη νέο, σκληρό, πλήγμα, καθώς μερικοί από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

«Αντίποινα» οι δολοφονίες
«Το Μεξικό παραμένει η χώρα της αμερικανικής ηπείρου που είναι η πιο φονική για τους ρεπόρτερ, με τρεις δημοσιογράφους να δολοφονούνται εν είδει αντιποίνων για τα ρεπορτάζ τους», τονίζει η CPJ, προσθέτοντας πως ακόμη ερευνά άλλους έξι φόνους.

Η Ινδία βρέθηκε φέτος στην κορυφή της μακάβριας λίστας, με τέσσερις δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί.

Σημειώνεται ότι 19 από τους 24 δημοσιογράφους δολοφονήθηκαν «σε αντίποινα για τη δουλειά τους», κυρίως στις δύο παραπάνω χώρες.

Η Επιτροπή καταγράφει εδώ και 40 χρόνια τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις, τις βίαιες επιθέσεις, τα κρούσματα λογοκρισίας και τις απειλές σε βάρος δημοσιογράφων.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.