• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Τουρκικός καημός για τα νησιά

December 17, 2021 441

 

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2208 16/12/2021
Από Δημήτρης Μηλάκας

Παρά τα χάλια της τουρκικής οικονομίας και την κόλαση που βιώνει η πλειονότητα των Τούρκων πολιτών στην καθημερινότητά της, εξαιτίας της κατρακύλας του νομίσματος της χώρας, η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να συντηρεί τις ακραίες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και να επιμένει στην αμφισβήτηση της νόμιμα ανακηρυγμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Μάλιστα η ένταση των λεκτικών προκλήσεων από την τουρκική κυβέρνηση δυναμώνει, καθώς τα ελληνοτουρκικά προσφέρονται για «εξαγωγή» της εσωτερικής κρίσης μέσα από πλειοδοσίες στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των τουρκικών κομμάτων.


Κάπως έτσι προκύπτουν οι νέες εμπρηστικές τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία επί ελληνικών (κατοικημένων) νησιών αλλά και μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση σε αμερικανο-καταριανό κονσόρτσιουμ εταιρειών.

Εξαγωγή της κρίσης
Απαντώντας σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και συμπλήρωσε, προκειμένου να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ότι αυτό το καθεστώς έχει παραβιαστεί από το 1960 που ήταν το ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα στην κυβέρνηση και το σημερινό κυβερνών κόμμα στην Τουρκία ανύπαρκτο.

Θέλοντας να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον τού κόμματος για την κατάσταση στο Αιγαίο και να προβάλει την πίστη του στο όραμα της αναθεώρησης των Συνθηκών, που αποτελεί σημαία της τουρκικής διπλωματίας επί των ημερών του Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέγραψε τα όσα έχει κάνει για να διασφαλιστούν τα τουρκικά συμφέροντα:

«Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά».

Ο Τσαβούσογλου απαντώντας στην αντιπολίτευση σημείωσε επίσης ότι «ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ενγκίν Αλτάι κατηγόρησε την κυβέρνησή μας για την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου. Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης.

Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο. Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ».

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από την κυβέρνηση αλλά και όλους όσοι «ποντάρουν» στην οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας η επιστολή που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ στις 30 του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σε αυτήν την επιστολή η Τουρκία διατύπωσε επίσημα σε έγγραφο του ΟΗΕ τη σαφή θέση της, σύμφωνα με την οποία «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Για να έχουμε μια εικόνα των τουρκικών διεκδικήσεων, καλό θα είναι να έχουμε κατά νου ότι στο τουρκικό έγγραφο αναφέρονται τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνος και Σαμοθράκη.

Η κυπριακή ΑΟΖ
Ενδιαφέρον έχουν οι πρόσφατοι ισχυρισμοί του Τούρκου ΥΠΕΞ και για την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι «όσον αφορά στη συμφωνία που υπογράφηκε από το Κατάρ και την Exxon, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Επομένως σε αυτή τη συμφωνία στο τεμάχιο 5 και οι δύο χώρες – η Αμερική και το Κατάρ – έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας.

Η ΤΔΒΚ (σ.σ.: δηλαδή το ψευδοκράτος) και οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα σε όλο τον πλούτο γύρω από την Κύπρο. Γι’ αυτό λέμε ότι θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για τον τουρκοκυπριακό λαό στις περιοχές που αδειοδοτούνται από την ΤΔΒΚ μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή».

Ύστερα από αυτούς τους ισχυρισμούς, η βασιμότητα των οποίων θα αποδειχθεί σύντομα από τον τρόπο που το αμερικανο-καταριανό κονσόρτσιουμ θα αξιοποιήσει την άδεια που έχει λάβει από την κυπριακή κυβέρνηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την τουρκική ετοιμότητα για «τσαμπουκά».

«Στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Μεβλούτ, «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και στο πεδίο, πράττουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ. Φέτος η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας επιχείρησαν ακριβώς έξι φορές να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών και κάθε φορά τα εμποδίσαμε μέσω της επαφής με τις σχετιζόμενες χώρες αλλά και μέσω των στρατιωτών μας στο πεδίο, δηλαδή με την παρουσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο».

Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνουν στο «Π» έμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, ξεκινά και πάλι μια νέα περίοδος δοκιμασίας και έντασης στα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη του Ερντογάν να την εκτρέψει προς τα δυτικά, δηλαδή την Ελλάδα, δημιουργώντας και «πουλώντας» στην εσωτερική κατανάλωση νεο-οθωμανικά μεγαλεία πασπαλισμένα με τα αναμενόμενα πανηγύρια για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το 1922 που οι πατέρες του σύγχρονου τουρκικού κράτους πέταξαν τους «γκιαούρηδες» στη θάλασσα…

Ας ετοιμαστούμε να ζήσουμε και πάλι… μεγάλες στιγμές.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search