Ο Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες, για να λάβει μέρος (ως παρατηρητής) στη σύνοδο του PES (ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία), αποφασισμένος να δώσει σόου σύγκρισης με τον Ανδρουλάκη. Από τη μια ο «ηγέτης» και από την άλλη το «κομπλαρισμένο παιδάριο». Αυτή ήταν η εικόνα που προσπάθησε να περάσει η συριζαϊκή προπαγάνδα, διανέμοντας πληθώρα φωτογραφιών και αναλυτικό ρεπορτάζ για τις συνομιλίες που είχε ο Τσίπρας.

Ο Τσίπρας αντάλλαξε χειραψία και δυο κουβέντες στα όρθια με τον Ολαφ Σολτς, συνομίλησε στα όρθια με τον Πέδρο Σάντσεθ, τον Αντόνιο Κόστα (πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αντίστοιχα) και τον Πάολο Τζεντιλόνι (πρωην πρωθυπουργό της Ιταλίας και νυν επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ), ενώ είχε συνάντηση με τον Ενρίκο Λέτα (πρώην πρωθυπουργό και νυν επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας).

Σύμφωνα με τις συριζαϊκές πηγές, ο Κόστα προσκάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί την Πορτογαλία και να στηρίξει την καμπάνια του ενόψει των επικείμενων εκλογών του Γενάρη, ενώ με τον Λέτα συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για μια προοδευτική πρόταση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός τον προσκάλεσε να συμμετάσχει σε ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα διοργανώσει το PD στη Ρώμη, τους πρώτους μήνες του 2022. Στον δε Τζεντιλόνι ο Τσίπρας ανέλυσε την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μην επιστρέψει η Ευρώπη στις αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας, και τον ενημέρωσε ότι θα καταθέσει πρόταση στην πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου της Κομισιόν για τον μέλλον της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

Είναι ν’ απορεί κανείς πότε πρόλαβε ο Τσίπρας να τα πει όλ’ αυτά σε συναντήσεις στα όρθια (πλην της συνάντησης με τον Λέτα) και γιατί δεν επέδειξε τέτοια υπερδραστηριότητα στις προηγούμενες συνόδους του PES που έλαβε μέρος. Η απάντηση είναι απλή: στις προηγούμενες συνόδους δεν υπήρχε Ανδρουλάκης και με τη Φώφη δεν είχε ανάγκη να συγκριθεί.

Σε αντίθεση με τον υπερδραστήριο Τσίπρα, ο Ανδρουλάκης αντάλλαξε μόνο μια χειραψία με τον Σολτς (αυτός τους χαιρέτισε όλους, αφού ήταν η πρώτη του φορά) και συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ομάδας του PES στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρθία Πέρες, την οποία γνωρίζει καλά από τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ιράτσε τον συνεχάρη για τη νίκη του, λέει, ενώ και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής. Ο Νίκος είπε στην Ιράτσε πως είναι πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξη επιστρέφει και συμφώνησαν για τη διεξαγωγή κοινής εκδήλωσης στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα. Ε, δεν το λες και επιτυχία όλο αυτό, για κάποιον που μόλις κέρδισε προεδρικές εκλογές στο κόμμα του.

Ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, που αβαντάρει τον Ανδρουλάκη ως «αντι-Τσίπρα», δεν μπορούσε να κρύψει τα γεγονότα. Γι’ αυτό και περιορίστηκε να σχολιάσει ότι ο Τσίπρας τους γνωρίζει όλους, λόγω της πρωθυπουργικής του θητείας επί τεσσεράμισι χρόνια, και έχει άνεση μαζί τους, σε αντίθεση με τον Ανδρουλάκη που ήταν η παρθενική του εμφάνιση σε τέτοια μάζωξη. Εμείς θα συμπληρώναμε ότι ο Τσίπρας ξέρει να παίζει καλά το παιχνίδι της εικόνας και να δείχνει οικειότητα, ενώ ο Ανδρουλάκης πρέπει να το μάθει.

Κατά τα άλλα, ο Ανδρουλάκης πήρε ως φιλοδώρημα δύο γκάλοπ που δείχνουν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ με διψήφιο ποσοστό (έως και 11,5%), για να ‘χει να πορεύεται τους επόμενους μήνες. Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, όμως, που για μια περίοδο, μετά την ήττα των γάλλων σοσιαλιστών από τον Μακρόν, είχαν μόνο τον παρατηρητή Τσίπρα ως εν ενεργεία πρωθυπουργό, τώρα έχουν μισή ντουζίνα πρωθυπουργούς στη σύνοδό τους, μεταξύ των οποίων και τον καγκελάριο της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας. Κι επειδή είναι πρακτικοί άνθρωποι, δεν θα πετάξουν τον Τσίπρα στα σκουπίδια για να αβαντάρουν τον Ανδρουλάκη. Για να πάρει ο Ανδρουλάκης την πρώτη θέση στην… καρδιά τους, θα πρέπει πρώτα να νικήσει τον Τσίπρα ή έστω να τον πλησιάσει σε εκλογικό ποσοστό. Ετσι παίζεται το παιχνίδι «εις τας Ευρώπας».

ΠΗΓΗ: eksegersi.gr