• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η Κέρκυρα, τα ΜΑΤ για τον «μαύρο χρυσό» και ο Τζορτζ Κλούνεϊ

December 23, 2021 6180

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόταν κανένα τηλεφώνημα του Αμερικάνου πρεσβευτή η κυβέρνηση ή πιο καλά ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, με τον τόσο αντεργατικό κατήφορο που έχουν πάρει, ώστε να υπάρξει προχθές και χθες όλος αυτός ο εξοργιστικός αυταρχισμός εις βάρος των εργαζομένων στο παράρτημα του ενεργειακού ομίλου «Energean» στον Πρίνο, το οποίο ακούει στο επιχειρηματικό όνομα «Kavala Oil» ή, ελληνιστί, «Καβάλα Όιλ» είτε «Πετρέλαια Καβάλας».

Ο ντυμένος στα γαλανόλευκα όμιλος «Energean», βλέπετε, είναι το μέλλον μας!

Είναι κι αυτή μια προφανώς «διαβολική καλή» εταιρεία που θα έλεγε ο κ. Τσίπρας, ειρήσθω εν παρόδω, μια και ο κ. Σπίρτζης έχει φαίνεται πολύ κοντή μνήμη ή δήθεν δεν ξέρει τι του γίνεται καθώς σκίζει τα ιμάτιά του με δηλώσεις του για την αποδεικνυόμενη, καθώς λέει, «χαώδη» διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια επιχείρηση, όπως θα δούμε, από αυτές που πρόκοψαν πολύ επί της περιόδου του κ. Ντόναλντ Τραμπ και σε κάθε περίπτωση, ως μεγάλος επενδυτής κι αυτός, θα πάει τη χώρα μας πολύ μπροστά, τώρα μάλιστα που άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς στη χώρα-ηγέτη του αγγελικά πλασμένου «Ελεύθερου Κόσμου» μας!

 

Με γαλανόλευκη κιόλας σημαία δρα ο επιχειρηματικός όμιλος στην Καβάλα.

Σαν αυτή που υψώνει άλλωστε στη Θεσσαλονίκη ο συμπατριώτης μας κ. Μπουρλά της αμερικανικής φαρμακευτικής «Pfizer» και οι άλλοι τόσοι ξένοι επενδυτές που καλωσορίζει κάθε τόσο ο κ. Μητσοτάκης ως ζωντανές αποδείξεις μιας νέας, μα στην πραγματικότητα σκουριασμένης εποχής προόδου της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Αντιγράφοντας σχεδόν δηλαδή τον παρόμοιο τρόπο που ο κ. Τσίπρας καλωσόριζε την επένδυση της αμερικάνικης «Philip Morris» στη βιομηχανία τσιγάρων μάλιστα «Παπαστράτος», την περίοδο που εκείνη καθιέρωνε στο εργοστάσιό της εργασία και τις Κυριακές σε συνδυασμό με πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» μέρους του προσωπικού. Έλληνες άλλωστε, «υγιείς επενδυτές» με τη βούλα της αγαπημένης αμφοτέρων Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτοί που ηγούνται της διοίκησης των μπίζνες στην «Καβάλα Όιλ». Νέοι Αλβέρτοι Μπουρλά που μπορεί και να τον ξεπεράσουν σε δόξα!

Άσε που με βούλες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι της ΝΔ ευλογημένες από τον Αμερικάνο πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, μεγάλη η χάρη του, η αγαπημένη του εταιρεία-μαμά της «Καβάλα Όιλ», η τρανή στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ «Energean» δηλαδή, θα βάλει την Ελλάδα, κατά πως λέγεται, στη νέα εποχή των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, πρώτα- πρώτα ίσως κοντά στην Κέρκυρα!

Δηλαδή στο «θαλάσσιο οικόπεδο» που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων δυτικά της Κέρκυρας από την πλευρά των εδώ και μερικές εβδομάδες καλύτερα φρουρούμενων στρατιωτικά Διαποντίων Νήσων κι έχει «παραχωρηθεί» για επιχειρηματική έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με τη «δικαιοδοσία» των επενδυτών να απλώνεται 2.422 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτή η «Energean» μοιάζει εξάλλου με πρόωρο τέκνο του υποτίθεται ευεργετικότατου για την Ελλάδα ενεργειακού και πολιτικού άξονα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που τόσα και τόσα έχουν κάνει γι’ αυτόν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ!

Πώς να μην αντιδράσει λοιπόν με τα ΜΑΤ κιόλας η κυβέρνηση στην άρνηση των εργαζομένων στον Πρίνο να υποταχθούν στην επερχόμενη πάνω στα πτώματα των δικαιωμάτων τους τόση μελλοντική «ανάπτυξη»;

Η «Energean», η μαμά της «Kavala Oil», όπως τη γράφουν τα αφεντικά της, εκμεταλλεύεται βλέπετε στην Ελλάδα τα κοιτάσματα του Πρίνου και έχει ως κυριότερη δραστηριότητα των πολλών γεωγραφικά βλέψεών της την εμπορική ανάπτυξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στη Βρετανία, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Κροατία και στο Μαυροβούνιο. Υποστηρίζεται δανειακά από τις κολοσσιαίες διεθνείς τράπεζες Morgan Stanley, Societe General, Hapoalim και Netixis. Με περίπλοκο επιχειρηματικό σχήμα έχει καταστεί διεθνής εταιρεία, εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Οι Έλληνες ιδρυτές και μέτοχοί της και κορυφαία διοικητικά στελέχη της Μαθιός Ρήγας και Στάθης Τοπούζογλου, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πιο φρέσκα γνωστά στοιχεία γι’ αυτήν, κατέχουν ο πρώτος 12,7% και ο δεύτερος 11,7%. Συγχρόνως, η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία Clal ελέγχει 10,3% και ακολουθούν ως άλλοι κυριότεροι μέτοχοι οι αμερικανικών κυρίως κεφαλαίων επενδυτικές εταιρείες Capital Group International με 7,1%, Pelham Capital με 4,7% και Kerogen Capital με 3,6%. Μικρότερες θέσεις στην εταιρεία φέρονται να έχουν λάβει επίσης αμερικανικές και άλλες διεθνείς επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες, όπως η Legal and General, η Monashee Investment, η Aviva, η UBS, η Moore Capital και η GSE Capital, νέτα-σκέτα χωρίς εισαγωγικά πια στις κάθε λογής επιχειρηματικές επωνυμίες.

Υπάρχει βέβαια, από την εποχή του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που η Energean δήθεν εν αγνοία του λαλίστατου μόνο για τη βία εναντίον των απεργών κ. Σπίρτζη άρχισε να μεγαλουργεί προικοδοτούμενη και με άδειες νέων πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπως στο Ιόνιο πέλαγος, ένας άλλος κυριότερος μέτοχος. Πρόκειται για επενδυτική εταιρεία διαχείρισης τεράστιων ιδιωτικών κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη, με αρχική φορολογική έδρα του ομίλου της τις Βερμούδες και επικεφαλής της τον εικονιζόμενο στην κορυφή των γραμμών αυτών Καλιφορνέζο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Λεμπ. Έναν καθώς πρέπει επιχειρηματία που καμάρωνε ότι «έβγαλε» 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ κερδοσκοπώντας με τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο υπαγωγής της Ελλάδας στα τελικώς και μπλε και πράσινα και ροζ μνημόνια.

kerkyraMAT003

Είναι εκείνος που ο γνωστός δημοκράτης ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ αποκάλεσε χλευαστικά «carpetbagger», με την έννοια που αποδιδόταν με τον όρο αυτό σε Γιάνκηδες του Βορρά επειδή με χρήματα κρυμμένα σε χαλιά αγόραζαν περιουσίες κοψοχρονιά και μετά επέβαλαν τη θέλησή τους ως πολιτικοί παράγοντες.

Ναι, ο Κλούνεϊ, που παρεμπιπτόντως το 2014 παντρεύτηκε στη Βενετία στο παλιό παλάτι του 1550 «Palazzo Papadopoli» που το 1864 είχαν αγοράσει οι Κερκυραίοι αδελφοί Νίκος και Άγγελος Παπαδόπουλος και ανήκει ακόμη σε απόγονό τους και σύμφωνα με τη σύζυγο του Κλούνεϊ ο ηθοποιός αυτός θέλει πολύ να επισκεφθεί την Κέρκυρα και είχε κάνει δώρο σε γνωστούς του τη δαπάνη διακοπών στο νησί μας και, ακόμη, η Άντζελα Γκερέκου ως πρόεδρος του ΕΟΤ της είχε χαρίσει εικαστικό έργο Κερκυραίων νέων καλλιτεχνών. Αυτός λοιπόν ο σταρ του Χόλυγουντ είχε αρκετά ασχοληθεί με τις μπίζνες του κ. Λεμπ και με την τρανή στη «διεθνή αγορά κεφαλαίων» εταιρεία του.

kerkyraMAT004

Third Point το ιερό όνομά της. Ως hedge fund που είναι, αγοράζει μερίδια σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και προσπαθεί επιθετικά να υπαγορεύσει τη θέλησή της. «Προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα φόβου», είχε κατηγορήσει τον αξιοσέβαστο σε πολλά μήκη και πλάτη του κόσμου μας κ. Λεμπ ο Κλούνεϊ, χαρακτηρίζοντάς τον «τυχοδιώκτη» και «επικίνδυνο» όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπική δράση του στην κινηματογραφική βιομηχανία και ευρύτερα, αλλά ποιος δίνει σημασία σε τέτοιες, όπως και να το κάνουμε, λεπτομέρειες, μπροστά στην «επενδυτική» ορμή του και τις διασυνδέσεις του με γενικότερα γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα!

«Με τρελαίνει που ένας τύπος των hedge funds μιλά για υπευθυνότητα», τον κατακεραύνωσε ο Κλούνεϊ για την υποτιθέμενη κοινωνική του υπευθυνότητα, προσθέτοντας: «Αν δεις αυτούς τους τύπους δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό στη δουλειά» τους για τον πλούτο.

Στην Ελλάδα μας η Third Point έχει ιδρύσει το γνωστό Third Point Hellenic Recovery Fund για την απόκτηση συμμετοχών σε άλλες επιχειρήσεις. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο η εγχώρια Eurobank έκανε γνωστό πως χάρη στη συνεργασία της με αυτό απέκτησε διψήφιο μερίδιο μετοχών στη δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα της Κύπρου. Με ελάχιστα από τα μνημονιακά κέρδη είχε προηγηθεί εξάλλου επένδυσή του στην Hellas Direct, δηλαδή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Με το καλό λοιπόν κύριε Μητσοτάκη να καλωσορίσετε τον κ. Λεμπ μαζί μάλιστα με τον κύριο Τσίπρα και στην Αθήνα μας, οπωσδήποτε για το καλό μας βέβαια, ώστε πάλι να ωφεληθούμε από τα μνημόνια που όλοι μαζί εφορτώσατε σ’ εμάς και στα τρισέγγονά μας!

 

kerkyraMAT005

Πετρελαϊκόν αστέρα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, την Energean, έχουμε ήδη, λοιπόν, στο Ιόνιο και στον Δυτικό Πατραϊκό.

Με γαλανόλευκα χρώματα, με έδρα και στον ελληνικό Βορρά, στην Καβάλα, με φροντίδα και για τα ελληνικά κοιτάσματα του Πρίνου, όπως θα δούμε παρακάτω, πληρωμένη από την τσέπη μας μέσω Βρυξελλών!

kerkyraMAT006

Με γαλανόλευκα που καλύπτουν μια τεράστια αμερικανική αστερόεσσα!

Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα έχουν επισκεφτεί, φυσικά, τις εγκαταστάσεις της Energean στον Πρίνο. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ δεν κρύβει άλλωστε ότι μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της πίσω από τη γαλανόλευκη σημαία της «προέρχεται από την Αμερική» και πιστεύει ότι η εταιρεία θα έχει «υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες». Η Energean υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει «μια ευκαιρία να συνδράμουμε μέσα από αυτές τις επενδύσεις και για την ανάπτυξη της οικονομίας συνολικότερα».

Μάλιστα, «οι κοινές επενδύσεις με τη χώρα σας στις έρευνες για υδρογονάνθρακες δίνουν την ευκαιρία να δοθεί το μήνυμα που θέλουμε και αλλού, ότι σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες», είχε πει για τη Δυτική Ελλάδα!

Απροκάλυπτα, κυνικά, η ίδια η εταιρεία έχει κάνει σαφή εξάλλου την ένταξή της σε ευρύτερους σχεδιασμούς.

«Η Energean αποτελεί μια μεγάλη άμεση αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα, μέσω της στρατηγικής συμμετοχής της Third Point στο μετοχικό κεφάλαιο και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», έχει εξηγήσει στέλεχός της σχολιάζοντας τα «πάρε-δώσε» με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και προσθέτοντας: «Η ισχυρή μετοχική σύνθεση της Energean, οι συνεργασίες της με μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και η συνεπής εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, ακόμη και μέσα στις πλέον αρνητικές για τον κλάδο συνθήκες διεθνώς, εγγυώνται την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των προγραμμάτων της εταιρείας στον Πρίνο, στην Δυτική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής». Αλλά υποτίθεται ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, αφού η Energean έχει… «ελληνικό DNA».

Έτσι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προ μηνών δεν κάλεσε τον κ. Ντάνιελ Λεμπ και τους άλλους «εγγυητές» πάμπλουτους μετόχους της Energean να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» για να συνεχίσουν χωρίς απολύσεις Ελλήνων εργαζομένων τις δραστηριότητές της στον Πρίνο, αλλά τους εξασφάλισε, βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δάνειο 90,5 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και άλλα 9,5 εκατ. με απευθείας κρατικό δάνειο, για «τη συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωσή της με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη», βάσει των συμπιεσμένων τιμών του αργού πετρελαίου. Για να ακολουθήσει ανακοίνωση της εταιρείας με πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» μέρους του προσωπικού, δηλαδή… εθελοντικών απολύσεων, ως αρχή συνολικότερων «αναδιαρθρώσεων» που αφορούν και τους μισθούς και τα δικαιώματα όσων απομείνουν στη δουλειά τους, ενώ ο όμιλος Energean είχε κάνει γνωστό στο Λονδίνο ότι τα pro forma κέρδη του προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων το 2020, με εξαγορές που πραγματοποίησε, ανέρχονταν σε 107,7 εκατ. ευρώ.

Εν κρυπτώ και παραβύστω από όλους εμάς αλλά με τη σιωπηρή συμφωνία των ελληνικών αρχών, βλέπετε, η διαβολικά καλή αυτή εταιρεία είχε ήδη αποκτήσει με εξαγορές, μεταξύ άλλων, δικαιώματα για πετρελαϊκές μπίζνες μιαν ανάσα από την Κέρκυρα, που χρόνους πριν από αυτήν είχαν η γαλλική Total και η ιταλική Edison.

kerkyraMAT007

Ξέρετε, για τις πετρελαϊκές μπίζνες κοντά στην Κέρκυρα που αρκετές πληροφορίες φέρουν να σχεδιάζεται όλο και πολύ να ξεκινήσουν με την υλοποίηση των προβλεπόμενων προκαταρκτικών σχεδίων σε συνδυασμό με «ρυθμίσεις» συγκατάβασης από την αλβανική πλευρά και, βεβαίως, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα καλωσορίσει με τα μεταξωτά μαντίλια της και θα αντιμετωπίσει, υποτίθεται, με το επί τούτου προβλεπόμενο ειδικό Παρατηρητήριο, ασφαλώς του τύπου του ηθοποιού Τζόνι Ντεπ με τα κιάλια του στην ταινία «Πειρατές στην Καραϊβική».

Ίσως μας φανούν χρήσιμοι και ο κ. Κλούνεϊ και ο κ. Ντεπ!

Σκοπεύει, λέει η Energean για να έλθουμε πάλι στην ταινία της αληθινής ζωής, να καταστεί, παρακαλώ, ο μεγαλύτερος «ανεξάρτητος» παραγωγός υδρογονανθράκων και κυρίως φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, με ελληνικότατο μανδύα βέβαια, αφού τη διευθύνουν και κατέχουν μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου εκπρόσωποι της ελληνικής αστικής εφοπλιστικής τάξης με προϋπηρεσίες σε ναυτιλιακές εταιρείες και ναυτιλιακούς τομείς Τραπεζών και με υψηλές κοσμοπολίτικες διασυνδέσεις. Επίσης, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να φέρνουν στον ελληνικό Βορρά για διανομή στην Ευρώπη δικούς τους ενεργειακούς πόρους και μετατρέπουν την Αλεξανδρούπολη -κάνοντας πραγματικότητα το γνωστό σχετικό όνειρο του υπουργού Εξωτερικών συμπατριώτη μας Νίκου Δένδια- σε επίκεντρο ογκωδέστατων στρατιωτικών εξορμήσεών τους προς τη ρωσική γειτονιά, ενδιαφέρεται όσο ποτέ ν’ αποκτήσει δικαίωμα χρήσης υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενεργειακών πόρων στα νερά της Καβάλας, στο γνωστό θαλάσσιο «οικόπεδο» του Πρίνου όπου και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της πριν από δεκατέσσερα χρόνια.

Ενώ το 2007 διαχειριζόταν απλώς με ζημιογόνα αποτελέσματα το «φτωχό» πετρελαϊκό κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα, διαχειρίζεται πια πηγές και δραστηριότητες υδρογονανθράκων σε εννέα χώρες, απασχολώντας, όπως εκτιμάται, συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 4,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Πόσα δήθεν παράξενα κι ανεξήγητα και τυχαία και χαώδη πράγματα συμβαίνουν στις μέρες μας!

Δεν υπάρχει ίσως, παγκοσμίως, προηγούμενο άλλης εταιρείας, η οποία μέσα σε ελάχιστα χρόνια να εξελίχθηκε από το πουθενά σε τόσο ισχυρή ενεργειακή δύναμη και στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο και γενικότερα στη Μεσόγειο κι ακόμη πιο πέρα, λες και αποτελεί όχι απλώς μέρος αλλά και εταιρεία-σύμβολο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ προωθούμενου ενεργειακού-πολιτικού άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιταλίας με επίσημη κρατική αμερικανική ομπρέλα.

Για ένα πράγμα δεν αφήνει αμφιβολία η τόση αντιδημοκρατική χθεσινή και προχθεσινή βία εις βάρος των εργαζομένων με την εισβολή των ΜΑΤ και τις συλλήψεις εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», όπως τα λένε στην περιοχή.

Βεβαιώνει πως έχουμε μπει πραγματικά και για τα καλά στη «νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης» προς όφελος όχι μόνο της εν λόγω εταιρίας μα κατά τα δικά της λόγια και «των εργαζομένων και της Ελλάδας μας», που η Energean πρεσβεύει ως αληθινός «carpetbagger», όπως θα έλεγε κι ο τόσο μακρινός φίλος της Κέρκυράς μας Τζορτζ Κλούνεϊ.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search