• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

2021: Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει

December 28, 2021 458

ΠΗΓΗ: kosmodromio.gr

Όταν έμπαινε το 2021 όλοι ήλπιζαν πως δεν ήταν τόσο ταραχώδες όσο το 2020, για το οποίο πολλοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν η χειρότερη χρονιά για την υφήλιο (μετά το 536 μ.Χ.). Ωστόσο, παρότι οι τελευταίοι δώδεκα μήνες έφεραν κάποια καλά νέα συνοδεύτηκαν και από κάποια πολύ κακά.

Παρακάτω, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα των πλέον σημαντικών γεγονότων του έτους που φεύγει, με κάποια από αυτά να είναι τόσο επιδραστικά που θα μας συνοδεύουν και στο έτος που έρχεται.

Εισβολή στο Καπιτώλιο

Ήταν η 6η Ιανουαρίου του 2021, όταν ακροδεξιοί υποστηρικτές του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα κατά χιλιάδες κατόπιν δικής του ενθάρρυνσης, παραβίασαν το προστατευτικό οδόφραγμα γύρω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ όπου η κοινή σύνοδος του Κογκρέσου συνεδρίαζε ώστε να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, δίνοντας και επίσημα το «πράσινο» φως της διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Αμερικανού «σαμάνου» και μέλος της συνωμοσιολογικής ομάδας QAnon, Τζέικομπ Τσάνσλει, να ποζάρει στην είσοδο του κτιρίου. Πέραν όμως της κωμικής διάστασης του ζητήματος, πέντε άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της εισβολής (ένας αστυνομικός που χτύπησε σε πυροσβεστήρα κατά τη διάρκεια πάλης με τους διαδηλωτές και τέσσερις πολίτες, εκ των οποίων ένας από πυροβολισμό αστυνομικού ένας από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και δύο από καρδιακή ανακοπή).

5 Things That Already Happened in 2021 | MILLE

Ισχυρό ήταν επίσης το πλήγμα για την ίδια την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας. Παρότι το Κογκρέσο επικύρωσε τελικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να αποδοκιμάσει τα αποτρόπαια γεγονότα, σε μια εντυπωσιακή και για τον ίδιο ακόμη κυβίστηση, το ίδιο το συμβάν ανέδειξε το βάθος και την έκταση της πολιτικής πόλωσης που κυριαρχεί στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σειράς δημοσκοπικών ερευνών που επιβεβαιώνουν πως η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εξακολουθεί να πιστεύει πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές του 2020, ενώ μια αρκετά ευάριθμη μερίδα ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων φαίνεται να σκέφτεται θετικά το ενδεχόμενο ενός θετικού εθνικού «διαζυγίου».

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες για την επίθεση στο Καπιτώλιο προχωρούν κανονικά, με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ να προσφεύγει προ ημερών στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση αρχείων του Λευκού Οίκου, τα οποία ζητά μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση στης 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Την 1η Φεβρουαρίου ο στρατός της Μιανμάρ -που κυβερνούσε αδιαλείπτως επί μισό αιώνα τη χώρα- πήρε την εξουσία καταγγέλλοντας «νοθεία» στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το πραξικόπημα σημειώθηκε μετά από μια περίοδο εντάσεων ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας λόγω των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου.  

Ακολούθησε η βίαιη καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς, με τις μαζικές δολοφονίες αντιφρονούντων και απλών πολιτών να διαδέχονται η μια την άλλη, με τελευταία εκείνη της παραμονής των φετινών Χριστουγέννων, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκτέλεση και έπειτα στην πυρπόληση των σωμάτων δεκάδων πολιτών.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση απάντησε με τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη δημιουργία ένοπλου βραχίονα επιφορτισμένου με τον αγώνα κατά της χούντας.

Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα

Ύστερα από 65 ημέρες απεργίας πείνας (το τελευταίο διάστημα και δίψας), στις 14 Μαρτίου, με δήλωσή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοίνωσε το τέλος της απεργίας πείνας που είχε ξεκινήσει με αίτημα την ακύρωση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού και την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Η περίπτωση Κουφοντίνα, αποτέλεσε πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και αφορμή για την ωμή παρέμβαση ενεργού μέλους της αμερικανικής διπλωματίας στα πολιτικά και δικαστικά πράγματα της χώρας.

Αλγεινή εντύπωση δε προκάλεσε η επιβολή περιορισμών από το Facebook σε προφίλ ατόμων και ομάδων που έκαναν αναρτήσεις σχετικά με τον απεργό πείνας και δίψας. Ανάμεσά τους ο δικηγόρος Θανάση Καμπαγιάννης και το συνδικαλιστικό σχήμα «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» στο οποίο συμμετείχε, ο ακαδημαϊκός Πολυμέρης Βόγλης και οι δημοσιογράφοι Κώστας Κωστάκος, Χρύσα Λύκου, Άρης Χατζηστεφάνου, Άννα Νίνη, Μαρία Λούκα και Κωνσταντίνος Πουλής.

Αστυνομική βία – Νέα Σμύρνη

Στις 7 Ιανουαρίου ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας θα έμενε άναυδος από τον παντελώς αναίτιο ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η οπτική καταγραφή του περιστατικού από απλούς πολίτες, η αρχική προσπάθεια διαστρέβλωσης του συμβάντος από τα συστημικά ΜΜΕ -τα οποία σε πρώτη φάση έκαναν λόγο για επίθεση ομάδας αντιεξουσιαστών κατά των αστυνομικών- και η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγιναν αφορμή για το ξέσπασμα μιας σειράς διαμαρτυριών κατά της κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε μια από τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τις επόμενες ημέρες, ο σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού της Ομάδας ΔΡΑΣΗ από κουκουλοφόρους οδήγησε σε νέο κρεσέντο αστυνομικής βίας, στα πλαίσια του οποίου καταγγέλθηκε απαγωγή και βασανισμός υπόπτου.

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού (για τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. και κάποια ΜΜΕ μετέρχονταν το προσωνύμιο «Ινδιάνος»), ο οποίος παρέμεινε προφυλακιστέος για επτά μήνες με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο κατάθεση προσώπου του οικογενειακού κύκλου του, αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών την 1η Οκτώβρη.

O Πόλεμος των 11 ημερών

Μετά από 11 ημέρες βομβαρδισμών και εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ που στοίχισαν τη ζωή 232 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους 65 παιδιά, και προκάλεσαν τον τραυματισμό 2.000 και πλέον ανθρώπων, συμφωνήθηκε να τεθεί σε ισχύ από τις 2.00 π.μ. τα ξημερώματα της Παρασκευής, 20 Μαΐου, το σχέδιο παύσης του πυρός.

Η σύγκρουση, που είχε ως αρχικό επίκεντρο της ανάφλεξης την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας να προχωρήσει σε εξώσεις εκατοντάδων παλαιστινιακών οικογενειών από το προάστιο Σέιχ Τζάραχ αλλά και τις συνεχείς επιδρομές των ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Άκσα εν μέσω του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, επανέφερε εμφατικά το Παλαιστινιακό ζήτημα στο προσκήνιο.

Ανάμεσα στα ειδοποιά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κρίσης ήταν η για πρώτη φορά πολύ πιο φιλοϊσραηλινή στάση των Ευρωπαίων ηγετών από το Πεντάγωνο, η στήριξη της Παλαιστίνης από διασημότητες όπως η Μπέλα Χαντίντ αλλά και η πάνδημη αποδοκιμασία του δημοσιογραφικού κόσμου ακόμη -και από παραδοσιακά φιλοισραηλινά ΜΜΕ- του βομβαρδισμού από τον ισραηλινό στρατό του κτιρίου που συστεγαζόταν το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera μαζί με άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press και το Middle East Eye.

Για το Ισραήλ, για το οποίο οι απώλειες ήταν μόλις 11 νεκροί, ανάμεσά τους ένα στρατιώτης και δύο νεαρά άτομα, το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης –η οποία εξέθεσε τη χώρα διεθνώς λόγω των θανάτων πολιτών στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών– σήμανε και το τέλος της ηγεμονίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Για την Παλαιστινιακή Αντίσταση, η σύγκρουση παρά το δυσανάλογο κόστος πέτυχε τον στόχο της εκ νέου διεθνοποίησης, σε μια περίοδο που οι Συμφωνίες του Αβραάμ έμοιαζαν να στερούν την αυτονόητη για δεκαετίες στήριξη του Αραβικού κόσμου και να στενεύουν διαρκώς τον διαθέσιμο χώρο για ελιγμούς.

Η Ελλάδα στις φλόγες

Ήδη από τα τέλη Ιουλίου ξέσπασαν εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες αποτέφρωσαν τεράστιες δασικές εκτάσεις. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέγραψε 428 δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Αττική, τη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, την Αχαΐα, τα Γρεβενά, τη Σαλαμίνα, τη Φωκίδα, τη Ρόδο, τον Έβρο και τη Ζάκυνθο. 

Στην Ολυμπία κινδύνευσε ο αρχαιολογικός χώρος. Στην Αττική η πυρκαγιά ξεκίνησε στους πρόποδες της Πάρνηθας και επεκτάθηκε στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και στο Φλαμπούρι. Στην βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την θάλασσα. Από τις πυρκαγιές, τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ένας εθελοντής πυροσβέστης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ένας χειριστής μηχανήματος στη Φωκίδα και ένας 55χρονος εγκαυματίας στη Βαρυμπόμπη, ο οποίος κατέληξε μετά από 38 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Το μέτωπο στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας ήταν το δυσκολότερο για κατάσβεση από όλα τα υπόλοιπα, καθώς οι πυρκαγιές έφτασαν μέχρι την θάλασσα μεταξύ Ευβοϊκού και Αιγαίου, και οι περισσότεροι κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια τους, τα οποία υπέστησαν σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές, με τα περισσότερα, να έχουν καταστραφεί από τις φλόγες. Η φωτιά στη βόρεια Εύβοια εκτιμάται όχι έκαψε τουλάχιστον 650.000 στρέμματα δάσους, γεγονός που την κατατάσσει ως τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας.

Την τραγωδία της Εύβοιας απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης του πρακτορείου SOOC, με μια από της φωτογραφίες του -στην οποία αποτυπώνεται η 81χρονη ηλικιωμένη κ. Παναγιώτα, έξω από το σπίτι της στις Γούβες της Βόρειας Ευβοίας ενώ η πύρινη λαίλαπα καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της- να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς που διαλέγει το διεθνούς φήμης περιοδικό «Time».

Η επάνοδος των Ταλιμπάν

Η κατάληψη στις 15 Αυγούστου της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, από τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές Ταλιμπάν, είκοσι χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την κεντρική εξουσία, έπιασε εξαπίνης τα στρατιωτικά και διπλωματικά επιτελεία των χωρών της «συλλογικής» Δύσης.

Παρότι ήδη από τη Συμφωνία της Ντόχα, όπως αυτή υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, την 29η Φεβρουαρίου του 2020, διαφαινόταν η επικράτηση των Ταλιμπάν, στο φόντο και της ανακοίνωσης Μπάιντεν από τον Μάιο του 2021 για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, κανείς δεν περίμενε την ταχύτητα με την οποία ο αφγανικός στρατός θα αποσυντίθεντο, παραδίδοντας με τόση ευκολία τα «κλειδιά» της χώρας στους ισλαμιστές αντάρτες.

Η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία, διαβάστηκε από πολλούς ως ακόμη μια ένδειξη υποχώρησης του διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα. Άλλοι πάλι επισήμαναν πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από το πεδίο, θα πρέπει να ιδωθεί ως μια κίνηση να «φορτωθεί» το αφγανικό ζήτημα σε ανταγωνίστριες δυνάμεις, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανασυγκρότησης που ξεδιπλώνεται εν μέσω ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

AUKUS-POCUS!

Στις 16 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η σύμπτυξη συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας. Η συμφωνία, που θα επιτρέψει μεταξύ άλλων στην Αυστραλία να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που παρέχεται από τις ΗΠΑ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση Γαλλίας και Κίνας.

Το Πεκίνο τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», ενώ η οργή του Παρισιού που έκανε κατ’ αρχάς λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα» -καθώς η συμφωνία συνεπαγόταν την ακύρωση μια γιγαντιαίας παραγγελίας γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ- δεν κράτησε πολύ. Όπως σχολίασαν εξάλλου αρκετοί αναλυτές δεικτικά, ο κατευνασμός της γαλλικής διπλωματίας ίσως δεν είναι άσχετος με την ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων από την κυβέρνηση των Αθηνών.

Προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Στις αρχές του Νοεμβρίου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, σε συντριπτική τους πλειοψηφία προερχόμενοι από χώρες της Μέσης Ανατολής, προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των συνόρων της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Πιόνια στο πολιτικό παιχνίδι της Λευκορωσίας με την Πολωνία, οι αιτούντες άσυλο παγιδεύονται μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα αυξάνεται. 

Το Μινσκ και η Μόσχα έκαναν λόγο για υποκρισία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου του μικρού αριθμού των προσφύγων και μεταναστών και της απάνθρωπης μεταχείρισης τους από τις πολωνικές αρχές, ενώ οι Βρυξέλλες αποφάσισαν τη διεύρυνση του πλαίσιου των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και πίεσαν επιτυχώς την Τουρκία με σκοπό τη μείωση στο ελάχιστο των πτήσεων προς τη Λευκορωσία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στα πολωνικά σύνορα.

Ωστόσο, η κατάσταση στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες εξακολουθεί να περιγράφεται ως δραματική από ανθρωπιστικές οργανώσεις και το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τους χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, με σχετικές αναφορές να κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υπερβολική βιαιότητα εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων τόσο της Πολωνίας όσο και της Λευκορωσίας.

COP26-Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία;

Παρότι συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια αρκετών πολιτικών η παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, γνωστή κι ως COP26, που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες δύο εβδομάδες του Νοεμβρίου στη Γλασκώβη, έδωσε περισσότερο την εντύπωση ενός χλιαρού συμβιβασμού παρά ενός σημαντικού βήματος για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Το μείζον γεγονός της συνόδου, η συμφωνία για το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που επιτεύχθηκε στην COP26, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την εικόνα ενός σόου πολιτικών και επιχειρηματιών όπου κράτη αναλάμβαναν δεσμεύσεις τις οποίες, μπορεί να τηρήσουν ολικώς, μερικώς ή να μην τις τηρήσουν καθόλου, χωρίς να υπάρχει κανένας μηχανισμός για να επιβληθεί αυτό. 

Ίσως το μόνο θετικό σημείο μιας COP26 που θα σπρώξει απλώς το τενεκεδάκι παρακάτω να είναι η πολιτική ωρίμανση της οικοακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία εύστοχα περιέγραψε το περιεχόμενο της συζήτησης των συμμετεχόντων στη διάσκεψη με τη φράση «Μπλα, Μπλα, Μπλα», προσθέτοντας ότι «η πραγματική δουλειά συνεχίζεται έξω από αυτές τις αίθουσες».

Κερατσίνι-Πέραμα: Η εκτέλεση του Νίκου Σαμπάνη και ο καθόλου τυχαίος θάνατος της 8χρονης Όλγας

Ούτε «20χρονος», ούτε «σεσημασμένος» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος-απάντηση στην ειδησεογραφική κάλυψη που επιφύλασσε η ιδιωτική και κρατική τηλεόραση στη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης.

Ενδεικτικό της μανίας των επτά αστυνομικών (οι οποίοι στα πρώτα Δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκαν ως τραυματίες) ήταν το γεγονός πως το αυτοκίνητο που επέβαινε το θύμα, που παρουσιάστηκε ως σεσημασμένος εγκληματίας παρότι δεν είχε βεβαρημένο ποινικό παρελθόν, δέχθηκε 38 σφαίρες εντός αστικού ιστού.

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, το «σώμα» του εγκλήματος, που θα εισέφερε ζωτικές πληροφορίες για τη δικογραφία, επιστράφηκε τρεις μέρες μετά τη μοιραία νύχτα της δολοφονίας του Νίκου Σαμπάνη, στον ιδιοκτήτη του από την ΕΛ.ΑΣ. και εκείνος το έστειλε για παλιοσίδερα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα ακόμη μια υπόθεση με έντονο το στίγμα του ρατσισμού θα ερχόταν στην επιφάνεια, όταν η οκτάχρονη Όλγα εγκλωβίστηκε στην καγκελόπορτα του εργοστασίου «Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος».

Σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησε ύστερα από λίγες ημέρες ο τηλεοπτικός σταθμός Star δείχνει την απανθρωπιά όσων ήταν στο εργοστάσιο την ώρα του δυστυχήματος, με την καγκελόπορτα να ανοιγοκλείνει με το σώμα της μικρής να είναι πεσμένο στην άκρη χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειας η μικρή Όλγα ενδεχομένως να ζούσε εάν υπάλληλοι και υπεύθυνοι του εργοστασίου είχαν κινηθεί άμεσα, με την υπόνοια ότι η αδιαφορία των υπαλλήλων σχετίζεται με το ότι το παιδί ήταν Ρομά να είναι πλέον βάσιμη.

Γερμανία: Νέος Καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς

Στις 8 Δεκεμβρίου η Γερμανία θα άλλαζε σελίδα με την εκλογή του σοσιαλδημοκράτη (SPD) Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία της ισχυρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από 16 χρόνια παραμονής της Άνγκελα Μέρκελ στην εξουσία και αδιάλειπτης συμμετοχής των Χριστιανοδημοκρατών του CDU στην κυβέρνηση.

Ο Σολτς, μόλις ο ένατος καγκελάριος της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ηγείται μιας κυβέρνησης που περιλαμβάνει τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους (FDP), με τους συμπροέδρους των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, να αναλαμβάνουν το υπουργείο Εξωτερικών αντίστοιχα, και τον ηγέτη του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, να γίνεται ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Η (απρόσμενη έως τις αρχές Αυγούστου) νίκη του SPD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την επικράτηση του αδελφού Εργατικού Κόμματος στη Νορβηγία θα άνοιγε εκ νέου τη συζήτηση για την ανάκαμψη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Covid-19: Πρώτα η «Δέλτα», μετά η «Όμικρον»

Στις αρχές του καλοκαιριού, φάνηκε ότι ο Covid-19 ήταν πίσω μας, προτού κάνουν την εμφάνισή τους οι μεταλλάξεις «Δέλτα» και «Όμικρον», επαναφέροντας και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που για ένα διάστημα μερικών μηνών πιστεύαμε πως αποτελούσαν λίγο-πολύ παρελθόν.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υπήρχαν θετικά και αρνητικά νέα σχετικά με την νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Έτσι, σύμφωνα με δύο νέες βρετανικές μελέτες φαίνεται πως οι άνθρωποι που μολύνονται από την «Ο» έχουν 40% έως 70% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο, συγκριτικά με την παραλλαγή Δέλτα. Όμως, και οι δύο μελέτες – μία του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και μία από τη Σκωτία – βασίζονται σε μικρό αριθμό κρουσμάτων, ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία.

Έτσι, προς το παρόν, παραμένει η αβεβαιότητα αν η «Ο» είναι εγγενώς λιγότερο νοσογόνος ή αν φαίνεται έτσι, επειδή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ανοσία λόγω των εμβολίων.

Ουκρανία: Το γεωπολιτικό σκάκι συνεχίζεται

Η συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο στη Γενεύη μεταξύ των Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν αξιολογήθηκε ως θετική εκατέρωθεν, αφού τέθηκε επί τάπητος μια ευρεία γκάμα θεμάτων, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι διαφωνούν σε ένα κλίμα μη εχθρότητας. Η αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Μόσχα θεωρήθηκε μια πρώτη απόδειξη μάλιστα πως στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις υιοθετείται εκ νέου ένα πνεύμα «διαμερισματοποίησης».

Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» της Ουκρανίας συνεχίζει να οξύνει την κατάσταση, με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία να δίνουν τον τόνο του αντιρωσισμού, τη Γερμανία να δηλώνει δια στόματος Μπέρμποκ πως ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει εάν κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία και τη Ρωσία να δηλώνει βροντερό παρών συγκεντρώνοντας χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της με την Ουκρανία και καθιστώντας σαφές πως τυχόν ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινη» γραμμή.

Η είδηση ότι θα λάβει χώρα νέα συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών τον ερχόμενο Ιανουάριο, αναπτέρωσε τις ελπίδες όσων μιλούν για καλή «χημεία» μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν. Ωστόσο, με νέες δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στις απαιτήσεις για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ρωσίας, λέγοντας ότι θα εξετάσει πληθώρα εναλλακτικών σε περίπτωση που η Δύση δεν δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας που ζητάει η Ρωσία.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα όμως ούτε για τον 79χρονο Μπάιντεν, που έχει να αντιμετωπίσει τη ρωσοφοβία του «βαθέως» κράτους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανόμενων και των φιλικών προς τους Δημοκρατικούς ΜΜΕ. Και όλα αυτά ενώ το 2022 πρόκειται να γίνουν ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με την προεδρική ατζέντα να έχει δεχθεί ήδη ένα σοβαρό πλήγμα σε ό,τι αφορά την ψήφιση του κοινωνικού νομοσχεδίου «Build Back Better».

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

«Είναι μια στιγμή παραφροσύνης», αναφωνούσε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος σε παλαιότερη τηλεοπτική μετάδοση και η συγκεκριμένη ατάκα θα αρκούσε για να περιγράψει το φαινόμενο «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Το κράμα ανορθολογιστών αλα Αρτέμης Σώρρας, ακροδεξιών που συνδέονται με τον ένα η άλλο τρόπο με παραστρατιωτικές ομάδες ή και απευθείας με τον ηγετικό πυρήνα του καταδικασμένου για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, έφτασε στο αποκορύφωμα της συνάμα γραφικής και επικίνδυνης δράσης του το Δεκέμβρη του 2021, με την αρπαγή και «σύλληψη» γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο Πιερίας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εδώ (;)

Η εκλογή νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής/ΠΑ.ΣΟ.Κ. προβλεπόταν να είναι μια αναμέτρηση που λίγο θα απασχολούσε την ειδησεογραφία.

Όμως, μια σειρά απρόσμενων γεγονότων, από την ξαφνική επιδείνωση της υγείας της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά και έπειτα τον θάνατο της, μέχρι την επανεμφάνιση στο προσκήνιο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου επανέφεραν το ιστορικό κόμμα της ελληνικής κεντροαριστεράς στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων.

Στην εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκέμβρη, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχτηκε νέος ηγέτης της παράταξης. Τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σημαντική άνοδο των ποσοστών του κόμματος, αν και αρκετοί μιλούν για παροδικό φαινόμενο, παραπέμποντας στις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών για μια πιο καθαρή εικόνα.

Η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών

18 ήταν οι γυναίκες που έχασαν το 2021 τη ζωή τους από τους πρώην ή νυν συζύγους τους ή συντρόφους τους.

Εμβληματική ως προς την στερεοτυπική αναπαράσταση θύτη και θύματος υπήρξε η περίπτωση της γυναικοκτονίας των Γλυκών Νερών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ -έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου- και γραφικούς πολιτευτές της Ακροδεξιάς να κάνουν δίχως το παραμικρό στοιχείο λόγο για αλλοδαπούς δράστες.

Η ίδια υπόθεση επιβεβαίωσε το μεγάλο πρόβλημα ρατσισμού και σεξιστικής προκατάληψης που υπάρχει στους κόλπους των διωκτικών και δικαστικών αρχών, με την ξενοφοβική τοποθέτηση της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννας Ζαΐρη, και τις τηλεοπτικές συμβουλές του «συνδικαλιστή» των αστυνομικών υπαλλήλων Σταύρου Μπαλάσκα προς επίδοξους δολοφόνους, να καταδεικνύουν ακριβώς το τι πάει λάθος σχετικά με τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search