• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Πρωτοποριακή εφαρμογή μάς ξεναγεί στην Κέρκυρα -Με ολογράμματα και επισκόπηση μνημείων με βίντεο 360 μοιρών

December 29, 2021 4859


Μια πρωτοποριακή εφαρμογή αποκαλύπτει στον επισκέπτη τοπόσημα της Κέρκυρας.

Tον Ψηφιακό Οδηγό Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων παρουσίασε το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (INARTS) του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», που θα προσθέσει αξία στο τουριστικό προϊόν του νησιού.
Η πρωτοποριακή εφαρμογή που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από χρήστες του Μνημείου της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας και θα παρέχει χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ποιότητας, αποκαλύπτοντας περισσότερα από 80 σημεία ενδιαφέροντος.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης, «η διαμεσική αφήγηση σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως η μοντελοποίηση και προβολή του περιεχομένου με ολογραμματικές πυραμίδες, συμβάλλουν σημαντικά στη γνωριμία του επισκέπτη με το περιεχόμενο των μνημείων. Η αξιοποίηση του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών με την επισκόπηση του μνημείου μέσω βίντεο 360 μοιρών ενισχύει τη χωρική κατανόηση της θέσης του χρήστη, ενώ η σύνδεση σημείων μέσω θεματικών διαδρομών και οι εκτεταμένες δυνατότητες προσβασιμότητας που παρέχονται επιτρέπουν στον χρήστη να μπορεί να εξερευνήσει κρυφές πτυχές και να εντοπίσει τα στοιχεία που συνθέτουν το μνημείο της UNESCO στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, τα οποία πολλές φορές δεν είναι ορατά ακόμη και όταν ο επισκέπτης βρίσκεται δίπλα στο σημείο ενδιαφέροντος».
Ξεναγοί που δραστηριοποιούνται στο μνημείο, καθώς αποτελούν βασική ομάδα χρηστών του συστήματος, του οποίου ρόλος είναι να συμπληρώνει την εμπειρία της ξενάγησης, να «τηλεμεταφέρει» τους επισκέπτες σε μη προσβάσιμα σημεία προσφέροντάς τους λεπτομέρειες που μπορεί να μην είναι ορατές ακόμη και κατά τη φυσική επίσκεψη. Σε δήλωσή του, ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αθανάσιος Ευσταθίου, αναφέρθηκε στη σημασία της ξενάγησης σε σχέση με την ανάδειξη της ιστορικής έρευνας και πώς τα νέα εργαλεία ενισχύουν την πρόσβαση στην ιστορική πληροφορία.
Ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν ως ένα σύγχρονο εργαλείο προβολής σε επίπεδο ανάδειξης και προώθησης του πολιτιστικού προϊόντος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μπάμπης Βούλγαρης, επέστησε την προσοχή για την ανάγκη γενίκευσης της προτεινόμενης μεθοδολογίας και την εφαρμογή της για την αποτελεσματικότερη προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.
Αρχές Διαχείρισης που μέσω της αξιοποίησης των μεταδεδομένων που συλλέγονται από το σύστημα παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τις ανάγκες μελέτης και αποκατάστασης του μνημείου. Επιπρόσθετα δίνονται πληροφορίες για το επίπεδο προσβασιμότητας του επισκέπτη στο εκάστοτε μνημείο ενδιαφέροντος, οι οποίες αφενός εντοπίζουν την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης αφετέρου προσφέρουν ενημερωτική υποστήριξη σε άτομα με περιορισμένες δυνατότητες προσβασιμότητας στο περιεχόμενο.
Η καινοτόμος εφαρμογή, η οποία υποστηρίζεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα διατίθεται δωρεάν για τα επόμενα 10 χρόνια σε όλες τις ομάδες χρηστών (επισκέπτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες τουρισμού, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search