Επικαλούμενος ανάλυση που αποκαλύπτει εκτεταμένες παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών ως απάντηση στην πανδημία, ο βρετανικός Guardian παρουσιάζει χάρτη με τις χώρες που λαμβάνουν αυταρχικά μέτρα, με την Ελλάδα να είναι στο… βαθύ κόκκινο. Μάλιστα, το σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο «Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υιοθετούν αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, πέντε από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Varieties of Democracy (V-Dem).

Αντίθετα, κάτι τέτοιο δεν καταγράφεται σε καμία από τις 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.Η έρευνα δείχνει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πιο πρόθυμες να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρησης και μεροληπτικά μέτρα, με πιο συνηθισμένη παραβίαση να αποτελούν οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης.

Χειρότερη όλων η Σερβία, όπου παρατηρήθηκαν οι χειρότερες παραβιάσεις. Η χώρα κατέγραψε βαθμολογία παραβάσεων τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο στοχοποιήθηκαν επιλεκτικά και τέθηκαν σε αυστηρή 24ωρη καραντίνα, υπό τον έλεγχο του στρατού, τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τα κέντρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό δεν μπόρεσε να μπει σε αυτά, σημειώνει ο Guardian.Ο δείκτης φιλελεύθερης δημοκρατίας που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο V-Dem, αξιολογεί τον βαθμό δημοκρατίας και την ισχύ των δημοκρατικών θεσμών σε μια συγκεκριμένη χώρα, με βαθμολογία από 0 έως 1.

Μετρά επίσης την ποιότητα των εκλογών, τα δικαιώματα ψήφου, την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τους περιορισμούς στην εκτελεστική εξουσία και στο κράτος δικαίου.

Αναδημοσίευση από thepessproject.gr