• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Euractiv: Οι Έλληνες είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που πληρώνουν για PCR τεστ

January 07, 2022 1256

 

Εκτενές δημοσίευμα αναφορικά με την διαμάχη που υπάρχει στη χώρα μας για την τιμή των PCR φιλοξενεί το Euractiv, σημειώνοντας πως μάλιστα πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σε αντίθεση με τους Έλληνες έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν δωρεάν μοριακό έλεγχο.

Μάλιστα γίνεται αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν 47 ευρώ στην τιμή των PCR τεστ, απορρίπτοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων υγειονομικών να τα συνταγογραφήσει προκειμένου να είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Σημειώνει μάλιστα πως την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει στην Ελλάδα, είναι κρίσιμο για τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στον μοριακό έλεγχο.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Υγείας μιλώντας στο Euractiv ότι τα PCR και τα rapid τεστ γίνονται δωρεάν στις κρατικές δομές υγείας. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των δοκιμών.

To Euractiv μετά από σχετική έρευνα επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχουν κάποια κρατικά κέντρα που διεξάγουν δωρεάν εξετάσεις PCR. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, αυτά είναι πολύ περιορισμένα και κατά συνέπεια είναι αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους να υποβληθούν στις εξετάσεις καθώς θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά για αρκετές ώρες σε μέρη με πολύ κόσμο, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης.

Επιπλέον, μια άλλη πηγή εξήγησε ότι τα κρατικά νοσοκομεία προτιμούν να διατηρούν τα τεστ PCR μόνο για όσους πρόκειται να νοσηλευτούν λόγω COVID. Στην πράξη λοιπόν -επισημαίνεται στο ρεπορτάζ-  όλοι οι Έλληνες πολίτες αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια και άρα να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις PCR, κάτι που τους προκαλεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Ωστόσο, σύμφωνα με το Euractiv, στην υπόλοιπη Ευρώπη το τεστ PCR χορηγείται δωρεάν εάν κάποιος έχει συμπτώματα COVID ή λάβει σχετική συνταγή από γιατρό.

Μάλιστα, επικαλείται συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών. Ενδεικτικά, αναφέρει:

Στην Πολωνία, εάν το συστήσει γιατρός είναι δωρεάν. Διαφορετικά κοστίζει 90-110€.

Στην Ιταλία, εάν κάποιος έχει συμπτώματα, ο γιατρός συνταγογραφεί την εξέταση η οποία είναι επίσης δωρεάν. Οι εξετάσεις PCR πληρώνονται από τους πολίτες μόνο εάν χρειάζεται να ταξιδέψουν ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει βγει θετικό.

Ομοίως, στη Γερμανία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν όταν συστήνονται από γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων. Διαφορετικά, ένα τεστ PCR με αποτέλεσμα σε 24 ώρες κοστίζει από 35 έως 69 €.

Στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν εφόσον συνταγογραφηθούν από γιατρό.

Στην Πορτογαλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εξετάσεις καλύπτονται από το κράτος εάν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID.

Στη Γαλλία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν εάν:

  • το άτομο έχει συμπτώματα (με τη συνταγή γιατρού)
  • επισημαίνεται ως περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο από τις περιφερειακές υπηρεσίες
  • είναι πλήρως εμβολιασμένο ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους
  • είναι κάτω των 18 ετών
  • έχει αναρρώσει από COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες

Τέλος, η Σλοβακία εξακολουθεί επισήμως να προσφέρει δωρεάν τεστ PCR για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, αλληλεπιδρούν με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός στον Covid ή εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία πρέπει να υποδεικνύονται κατά την ηλεκτρονική αίτηση για το τεστ. Ωστόσο, το κρατικό σύστημα συνήθως εμφανίζει καθυστερήσεις στα ραντεβού για τις εξετάσεις. Ως εκ τούτου πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά διαθέσιμα εξεταστικά κέντρα που προσφέρουν τεστ με τιμή που ξεκινά από 35€.

πηγή: tvxs.gr από Euractiv

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search