• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Αμφίεση-Ρούχα Κερκυραίων

January 23, 2022 4308

Αμφίεση-Ρούχα Κερκυραίων

Του Θανάση Τσιριγώτη (Από το βιβλίο του Θανάση Τσιριγώτη: ΑΓΙΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ – ΕΚΔ. ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΕΝΑΡΗΣ 2021)

α) Ανδρική αμφίεση

Οι άνδρες στα χωριά φορούσαν το πλατοβράκι (ή ντουμάνι). Το πλατοβράκι έφτανε ως το γόνατο και στην κορυφή έσφιγγε με χοντρή λινιά που την ονόμαζαν βρακολινιά.

Πάνω από αυτήν ήταν το ζωνάρι, κόκκινο ή γαλάζιο, από μετάξι ή απλώς βαμβακερό για τις καθημερινές. Εκεί έβαζαν σε θήκη και τα χρήματα.

Για κάλτσες (καλτσούνια) είχαν μάλλινες για το χειμώνα και βαμβακερές για το καλοκαίρι όπου τις έπλεναν οι γυναίκες. Τις έδεναν στο γόνατο με το γορδέλι (κορδέλα) και με φούντα.

Στα πόδια φορούσαν τσαρούχια ή τελατίνια από ειδικό πετσί, κόκκινο κατά κανόνα. Στο πάνω μέρος του σώματος είχαν τζιπούνι (κοντό γιλέκο), ανοιχτό μπροστά.

Πάνω από το τζιπούνι είχαν τη γιακέτα σε χρώμα μαύρο, μάλλινη ή βαμβακερή και κάτω από το τζιπούνι φορούσαν άσπρο πουκάμισο, την βιντινέλλα ή ρένισο, με φαρδιά μανίκια, το οποίο έλεγαν και ρουτί.

Στο κεφάλι φορούσαν πλατύ φέσι με φούντα στην κορυφή σε χρώμα μπλε που έπεφτε στον ώμο.

Στις τσέπες είχαν ντόπιο καπνό για να φουμάρουν σε καπνοσακούλα από φούσκα γουρουνιού και αναπτήρα από ίσκα ή πριόβολο και αγκίδα για να ανάβουν τα τσιγάρα τους.

 

β) Γυναικεία αμφίεση

Η γυναίκα έπλεκε τα μαλλιά της σε κοτσίδες ή κότσο με την μέρζα (ή μέρτζα) που ήταν από μπαμπάκι και κατέληγε σε φούντες. Πάνω στο κεφάλι είχε την μπόλια (μαντήλι) από λευκό πανί. Την μπόλια έδεναν με μεταξωτή ποικιλόχρωμη πλατιά κορδέλα, το καγιούρι, ενώ στα χωριά του Όρους (στη βόρειο Κέρκυρα) είχαν και το μπαρμπούλι, δηλαδή ενισχυτική κορδέλα. Στην κορυφή της μπόλιας έκαναν περίτεχνο δέσιμο, το λεγόμενο κατσούλι.

Οι κοπέλες φορούσαν βέστες ή βελέσι στο κάτω μέρος του σώματος, που το ονόμαζαν ροκέτο.

Στο πάνω μέρος φορούσαν μάλλινη φανέλα, τη μάγια και μεγάλο πουκάμισο, το ρουτί.

Το βελέσι είχε τσέπη που ονόμαζαν μπούρσι και ήταν πλατύ με πολλές πιέτες και σιρίτια. Στο στήθος φορούσαν από λευκό πανί καλύπτρα που την έλεγαν μπροστούρα, που τις γιορτές πλαισιωνόταν από χρυσόκουμπα ή στολίδια.

Έξω από το πουκάμισο φορούσαν το τζιπούνι, που έμοιαζε με το ανδρικό παρόμοιο και που είχε κεντήματα από χρυσοκλωστή. Τις καθημερινές, πάνω από το τζιπούνι έβαζαν τη σάρτζα (γιακέτα) που ήταν ανοιχτή τελείως εμπρός και πίσω είχε αναδιπλώσεις (κόξες).

Η γιακέτα στα μέρη μας λεγόταν και καμιζιόλα και ήταν στεκάτη (εφαρμοστή). Μέσα από το βελέσι, σαν είδος κομπινεζόν, φορούσαν το ασπροβέλεσο, που ήταν άσπρο ή χρωματιστό, αλλά από ψιλό ύφασμα.

Κάλτσες (σκαλτσούνια) φορούσαν μαύρα που τα έφτιαχναν οι ίδιες και δένονταν με κόμπο ή καλτσοδέτα.

Για παπούτσια είχαν έγχρωμα τελατίνια με φούντες ή χαμηλά για τις γιορτές.

Στις καθημερινές, για τις εργασίες φορούσαν ποδιά, την οποία ανάλογα ανασκούμπωναν, εκτός από τις μεγάλες σε ηλικία.

Τις γιορτές έχουμε κατσούλι, ασπροβέλεσο, μεταξοβέλεσο, πεσελί (αντί για τζιπούνι) με χρυσογαϊτανάκια, στολίδια, βεργέτες (μακρυές μποκολέτες, δηλαδή σκουλαρίκια).

Χόρευαν και γλεντούσαν με βιολιά, κιθάρες, ταμπούρλα και νιάκαρες και κάνανε γάρμπο (φλερτ) με τους νέους και τζινιώνανε (κάνανε τζίνια) ή παιχνίδια.

Άγιοι Δούλοι – Ένα λαογραφικό βιβλίο του Θανάση Τσιριγώτη - e-Πρόλογος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search