• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Σταθερά ενεργό ηφαίστειο παραμένουν τα Βαλκάνια

January 31, 2022 416

 

Παρά τις προσωρινές ανάπαυλες, σταθερά ενεργό ηφαίστειο παραμένουν τα Βαλκάνια, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις σε όλες τις χώρες της περιοχής. Και όπως φαίνεται, όλες έχουν να κάνουν -κυρίαρχα- με τις ευρωατλαντικής κοπής προσπάθειες διευθετήσεων στα Βαλκάνια, όπου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ επιχειρούν παραπέρα ενίσχυση της θέσης τους, έναντι των ανταγωνιστών τους, Ρωσίας και Κίνας, ενώ δεν υπολείπεται και η προσπάθεια και άλλων περιφερειακών «παικτών» (Τουρκία) και των αστικών τάξεων της περιοχής (Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα) για την αναβάθμιση των θέσεων, στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Έτσι σαν συμβολή στη «σταθεροποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων εμφανίζουν οι ΗΠΑ τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν ενάντια σε αξιωματούχους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, «λόγω της εμπλοκής τους σε σοβαρά περιστατικά διαφθοράς και αποσταθεροποιητικές ενέργειες». Βέβαια η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού έρχεται σαν απάντηση στις «φυγόκεντρες» κινήσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο «συνιστώσες» οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), που είχαν διακηρύξει το φθινόπωρο ότι θα αποχωρήσουν από τις «ενιαίες» Ένοπλες Δυνάμεις, την ανώτατη φορολογική υπηρεσία και το ανώτατο δικαστικό σώμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ταυτόχρονα αντιδράσεις υπήρξαν από ΗΠΑ-ΕΕ σε εκδηλώσεις για την «εθνική γιορτή» των Σερβοβόσνιων που έγιναν στην Μπάνια Λούκα, την οποία βοσνιακά δικαστήρια είχαν απαγορεύσει, με τον αρχηγό των Σερβοβοσνίων Ντόντικ σε ομιλία του να δηλώνει ότι έχει εκλεγεί «όχι για να κάνει ό,τι θέλουν οι Αμερικάνοι, αλλά ό,τι θέλει αυτός ο λαός».

Αποκαλυπτικό του χαρακτήρα τής αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις αυτές παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις πρεσβείες Ρωσίας, Κίνας και Σερβίας, πράγμα που οδήγησε την ΥΠΕΞ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπ. Τούρκοβιτς να τους αποστείλει διαβήματα διαμαρτυρίας.

Την ίδια περίοδο έγινε δημοψήφισμα στη Σερβία για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, που αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, με μικρή συμμετοχή ( 30%), με το 60,45% να ψηφίζει υπέρ, με τη «Βουλή» όμως του προτεκτοράτου του Κοσσόβου να μην επιτρέπει να στηθούν κάλπες για να ψηφίσουν οι Σέρβοι Κοσοβάροι.

Εν τω μεταξύ, πυκνές είναι οι επαφές με φόντο εντεινόμενους ανταγωνισμούς και διεργασίες.
Στη Βόρεια Μακεδονία βρέθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κ. Πετκόφ, όπου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβατσέφσκι ανήγγειλαν εντατικοποίηση διαλόγου για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Είχε προηγηθεί η αποδοχή από την Βουλγαρία του ονόματος της γειτονικής της χώρας («Βόρεια Μακεδονία»), μετά τη ρηματική, διευκρινιστική διακοίνωση των Σκοπίων προς τον ΟΗΕ ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται στη νομική οντότητα της χώρας και όχι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Προηγούμενα, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε χωρίς διευκρινίσεις ότι καθαιρέθηκε ο μέχρι πρότινος ειδικός εκπρόσωπός της στις συνομιλίες με τη Βουλγαρία, Βλ. Μπούτσκοφσκι, ενώ ο Ν. Ντιμιτρόφ, απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κατήγγειλε ότι αποκλείστηκε από το νέο κυβερνητικό σχήμα, εξαιτίας διαφωνιών του για τις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία. Προφανώς οι αντιθέσεις αυτές υποκρύπτουν αντιθέσεις όσον αφορά και τους προσανατολισμούς μερίδων της κυρίαρχης τάξης της χώρας.

Παρόμοιου χαρακτήρα είναι και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, που πήραν επεισοδιακό χαρακτήρα, μεταξύ οπαδών του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σ. Μπερίσα, και του σημερινού προέδρου του κόμματος, Λ. Μπάσα, που οδήγησε τελικά στην αποπομπή του Σαλί Μπερίσα, συνιδρυτή του κόμματος, πρώην Προέδρου και πρώην πρωθυπουργού της χώρας, και άλλων 8 στελεχών του κόμματος. Σημειώνεται ότι την άνοιξη οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει απαγόρευση εισόδου για τον Μπερίσα και την οικογένειά του, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης δημόσιου χρήματος, παρεμπόδισης «δημοκρατικών εξελίξεων» κλπ.

Την ίδια περίοδο, με εντυπωσιακό τρόπο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία, όπου εγκαινίασε κατοικίες για σεισμόπληκτους που κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση της Άγκυρας, επισκέφθηκε τζαμί, πραγματοποίησε ομιλία στην Αλβανική Βουλή και υπέγραψε επτά συμφωνίες συνεργασίας, εμπορικού, πολιτιστικού αλλά και στρατιωτικού περιεχομένου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφάνισε την Τουρκία ως μια από τις χώρες που μπορούν να «εγγυηθούν» την «ειρήνη» και την «ηρεμία» και αναφέρθηκε στην αξία των τουρκο-αλβανικών σχέσεων, λέγοντας ότι «η συμμαχία μας εντός του ΝΑΤΟ έχει σημαντική θέση για την ασφάλειά μας». Από πλευράς του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, εξυμνώντας τον Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική. Κάνει ό,τι λέει και λέει ό,τι κάνει»!!!

Επιπρόσθετα ο Τούρκος Πρόεδρος, υποδεχόμενος στην Κωνσταντινούπολη το Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε να συναντηθούν οι ηγέτες Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων και να λυθεί η κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», θέλοντας να εμφανιστεί και σαν «διαμεσολαβητής» και για το ζήτημα αυτό.

Είναι σαφές ότι Άγκυρα, μέσω και των κινήσεων αυτών και εν μέσω των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιδιώκει σταθερά να αναβαθμίσει περαιτέρω τη θέση της στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Η προσπάθειά της αυτή μάλιστα ενισχύεται και από την αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, που φαίνεται να προκύπτει μετά την απόσυρση την υποστήριξής τους για το έργο του αγωγού EastMed Ελλάδας-Ισραήλ. Στα πλαίσια αυτά ο Ερντογάν προανήγγειλε επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν τις φρούδες ελπίδες της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και των κυβερνήσεών της για την ανάληψη μοναδικού ρόλου κολαούζου των ΗΠΑ στην περιοχή, οι οποίες προσαρμόζουν τις συμμαχίες τους με βάση τα στρατηγικά τους συμφέροντα, όπως απέδειξε και η πρόσφατη τραυματική εμπειρία των Κούρδων της Συρίας.

Το ρόλο που επιδιώκουν οι ΗΠΑ επιβεβαίωσε και ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τζέϊμς Τσούνης, κατά την επίσημη ακρόασή του από την Γερουσία, οποίος δεσμεύτηκε να προωθήσει «πρότζεκτ» για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του διασυνδετηρίου αγωγού με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα για το θέμα της κινεζικής διείσδυσης στην Ελλάδα μέσω της επένδυσής τους στον Πειραιά, που τέθηκε από γερουσιαστές, κατηγόρησε το Πεκίνο, αναδεικνύοντας ακριβώς το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς και των υποδομών στην κίνηση εμπορευμάτων, ενεργειακών αποθεμάτων και πρώτων υλών.

Επιβεβαιώνονται για μια ακόμη φορά οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι εξελίξεις αυτές για το λαό μας και για τους λαούς της περιοχής και επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη η ανάγκη ανάπτυξης ενός κινήματος ενάντια στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό και στα ντόπια στηρίγματά τους, για την εθνική ανεξαρτησία, για την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search