• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Το «φιλάνθρωπο» προσωπείο του IKOS!

February 06, 2022 5225

Το «φιλάνθρωπο» προσωπείο του IKOS!

Πρόκληση αποτελεί η είδηση ότι ο επιχειρηματικός όμιλος SANI-IKOS, έκανε δωρεά εξοπλισμού και υλικού στο Γυμνάσιο Φαιάκων ενώ μάλιστα στελέχη του μίλησαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για αυτή τους την …αγαθοεργία.

Η επιχείρηση στο πλαίσιο της πολυδιαφημιζόμενης «Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης» επιχειρεί να εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητη μέσω της «προσφοράς».

Αποτελεί θράσος, μία πολυεθνική, που εκμεταλλεύεται με κάθε πρόσφορο και μη τρόπο τους εργαζόμενους, που πληρώνει με μισθούς - ψίχουλα, που απασχολεί συνεχώς με την κατασκευή του νέου μεγαθήριου – ξενοδοχείου ακριβώς απέναντι από το συγκεκριμένο Γυμνάσιο για καταπάτηση δημοσίου δρόμου, για αλλοίωση του περιβάλλοντος κλπ την ίδια στιγμή να «χορηγεί» ως ευεργέτης δείχνοντας έτσι την «κοινωνική ευαισθησία» της.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η περίφημη «χορηγία» τους είναι μία σταγόνα στον ωκεανό των υπερκερδών τους. Το τουριστικό κεφάλαιο είναι καλά εκπαιδευμένο από τη μία να παίρνει το φαγητό από το τραπέζι και από την άλλη να δωρίζει/χορηγεί τα αποφάγια.

Οι δωρεές αυτές δεν είναι αποτέλεσμα μίας καλή πράξης ή της ευαισθησίας ενός στελέχους της εταιρίας. Το «Κοινωνικό Μάρκετινγκ» που διδάσκονται τα στελέχη αυτά, λέει ότι οι φιλανθρωπίες των εταιριών προς την κοινωνία γίνονται με στόχο την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων οικονομικών τους στόχων. Δηλαδή ακόμη και κάποια χρήματα όταν ξοδέψουν, επιδιώκουν μακροπρόθεσμα τα κέρδη της επιχείρησης να αυξάνονται λόγω της εξασφάλισης ενός «φιλάνθρωπου» προσωπείου.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση της παιδείας οξύνει τα προβλήματα των σχολείων, που όμως δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη «φιλανθρωπία», τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς, δεν μπορεί να γίνεται συνείδηση ότι αυτή είναι η λύση. Το κράτος πρέπει πλήρως να εξασφαλίζει όλους τους αναγκαίους όρους για τη λειτουργία των σχολείων.

Η αναντιστοιχία μεταξύ των δυνατοτήτων της σημερινής εποχής και της αξιοποίησής τους στην κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών, στην περίπτωση του Γυμνασίου Φαιάκων και του IKOS που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου είναι εμφατική. Ένα τιτάνιο ξενοδοχείο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων θα φτιαχτεί σε

λίγους μήνες και ένα σχολείο στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο κτήριο (παλιό ξενοδοχείο) εδώ και δεκαετίες. Τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κάλυψη των αναγκών αν όχι το ότι ο προσανατολισμός του σημερινού συστήματος βρίσκεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου;

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές) έδωσε μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και των μαθητών, ενάντια στην είσοδο των ιδιωτών στα σχολεία, ενάντια στη λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η μάχη αυτή συνεχίζεται και θα δίνεται καθημερινά.

Είναι καθήκον των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών, μαζί με όλο το λαό να αντισταθούν και να υψώσουν τείχος απέναντι στην προσπάθεια παραπέρα εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Παράλληλα να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε ένα ενιαίο - δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση.

Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και οι οικογένειές τους δε χρειάζονται ελεημοσύνη. Τους καλούμε να γυρίσουν την πλάτη στην απληστία και την ιδιοτέλεια των «χορηγών» και ας μας θεωρούν ακόμα «ιθαγενείς» και μας φέρνουν για δώρα «καθρεφτάκια»!

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

06/02/2022

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search