Χιλιάδες αργεντίνοι κατέβηκαν στους δρόμους όλης της χώρας χτες, διαμαρτυρόμενοι για την συμφωνία της κεντροαριστερής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι δρόμοι της πρωτεύουσας, Μπούενος Άιρες, γέμισαν πολίτες με πανώ που έγραφαν «Όχι στη συμφωνία με το ΔΝΤ», «Δεν πληρώνουμε καθάρματα», «Χρέος έχετε στο Λαό και όχι στο ΔΝΤ» και «Μη πληρώνετε το ΔΝΤ», αντιδρώντας στην συμφωνία που επετεύχθη αρχές του χρόνου μεταξύ της κυβέρνησης Φερνάντες και του ταμείου, και προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας με πολυετή υπακοή στους όρους που θέτει το ταμείο. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων εργατικών και κοινωνικών σωματείων της χώρας. 

«Ο λαός μπορεί να μην ξέρει πολλά, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι οι λέξεις ‘Διεθνές Νομισματικό Ταμείο’ δε σημαίνουν τίποτε καλό για αυτήν εδώ την χώρα…  είναι λέξεις που μας έχουν φέρει μόνο μιζέρια και εξάρτηση. Ξέρουν ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ μας οδηγεί στο γκρεμό», δήλωσε σχετικά ο Κάρλος Αζναρέζ των Ελεύθερων Λαϊκών Οργανώσεων (Organizaciones Libres del Pueblo), από τους κεντρικούς οργανωτές, αναφερόμενος εμμέσως στα γεγονότα του 2001. 

Η επαναδιαπραγμάτευση χρέους αφορούσε σε ποσό ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος δανείου που είχε διαπραγματευτεί, και σύναψε συμφωνία με το ΔΝΤ,  η δεξιά κυβέρνηση του Μαουρίτσιο Μάκρι, λίγους μήνες πριν χάσει τις εκλογές του 2019. Επρόκειτο για δάνειο 57 δις, το μεγαλύτερο στην ιστορία του ταμείου. Η συμφωνία του Μάκρι προέβλεπε καταβολή κεφαλαίων και τόκων άνω των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2022. Το δημοσιονομικό έλλειμα της Αργεντινής αποτελεί περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Οι συνομιλίες για τους όρους της συμφωνίας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, όπως ανακοίνωσαν στελέχη του ΔΝΤ σήμερα. 

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr