• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Κέρκυρα: Η βασίλισσα του Ιονίου

February 28, 2022 4729

Βενετσιάνικη αύρα, επιβλητικά φρούρια και παλάτια, καντούνια με απλωμένες μπουγάδες, μοναδική γαστρονομία, γαλάζια νερά και τοπία απαράμιλλης ομορφιάς – Ένας μίνι οδηγός για να ανακαλύψετε τα καλύτερα που έχει να προσφέρει η Κέρκυρα

Φτάνοντας στην Κέρκυρα σε πλημμυρίζει μια γλυκιά αίσθηση. Δεν είναι μόνο η ομορφιά της παλιάς πόλης με τα θαυμάσια κτήρια, αλλά και η αύρα του νησιού που σε παρασύρει και σε κάνει να σκέφτεσαι πως θα ήθελες να μείνεις εδώ για πάντα. Δεν είναι τυχαίο που η Κέρκυρα έχει φανατικούς θαυμαστές από κάθε γωνιά του κόσμου.

Βενετοί, Γάλλοι και Άγγλοι κυριάρχησαν στο νησί, αφήνοντας τη δική τους κληρονομιά στην αρχιτεκτονική, τα αξιοθέατα και φυσικά τη γαστρονομία. Με έντονη ζωή όλο τον χρόνο, πανέμορφη φύση, παραδοσιακά χωριά, υπέροχες παραλίες, καλό φαγητό και μία από τις ομορφότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας, η Κέρκυρα αποτελεί έναν καλοκαιρινό και όχι μόνο παράδεισο. Είναι το νησί που έχει τον τρόπο να κάνει οποιονδήποτε να περνάει καλά: αυτόν που αναζητά κοσμπολίτικη ατμόσφαιρα, αυτόν που θέλει να ζήσει την περιπέτεια, αλλά κι εκείνον που επιθυμεί να περάσει ήρεμες οικογενειακές διακοπές.

Εξερευνώντας την Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας (πηγή: Shutterstock)

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι το μέρος όπου η νοσταλγική ατμόσφαιρα συναντά την ενέργεια του νησιού. Μια βόλτα αποκαλύπτει κτήρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, με βενετσιάνικες, βρετανικές και γαλλικές επιρροές, γραφικές πλατείες, εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά και αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία.

Το Λιστόν (πηγή: Shutterstock)

Περιπλανηθείτε στην Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, απολαύστε τον καφέ σας ή μια τσιτσιμπύρα στο διάσημο Λιστόν που θυμίζει έντονα τη Rue de Rivoli του Παρισιού, επισκεφτείτε το- μοναδικό στην Ελλάδα- Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, κάντε μια στάση στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με το πανύψηλο καμπαναριό και χαλαρώστε με καφέ και ποτό δίπλα στη θάλασσα στην περιοχή Φαληράκι.

 
Το Παλαιό Φρούριο (πηγή: Shutterstock)

Το Καμπιέλο, η παλαιότερη και πιο γοητευτική συνοικία της Παλιάς Πόλης, προσφέρει το τέλειο σκηνικό για ρομαντικές βόλτες σε στενά καντούνια με απλωμένες από τα παράθυρα μπουγάδες και μικρές πλατείες με βενετσιάνικα πηγάδια. Τέλος, η βόλτα στα δύο καλοδιατηρημένα φρούρια, το Παλαιό και το Νέο, θα σας χαρίσει μια υπέροχη πανοραμική θέα στην πόλη.

Μη χάσετε

Μον Ρεπό: Κάντε μια βόλτα στο Μον Ρεπό, το κτήμα 258 στρεμμάτων που βρίσκεται 3 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Το ανάκτορο μέσα στο κτήμα χτίστηκε το 1831 από τον Άγγλο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων Frederic Adam και, μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, ενώ ο πανέμορφος κήπος του φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, λουλούδια και αιωνόβια δέντρα.

Ποντικονήσι: Στην περιοχή Κανόνι, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, η Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών, που «επιπλέει» στη θάλασσα, ενωμένη με τη στεριά με στενό μονοπάτι, μαζί με το Ποντικονήσι που δεσπόζει στο βάθος αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Από τη μονή, εκδρομικά καΐκια θα σας μεταφέρουν απέναντι στο Ποντικονήσι, όπου υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα.

Η Μονή Βλαχερνών με το Ποντικονήσι στο βάθος (πηγή: Shutterstock)

Αχίλλειο: Λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας, στο χωριό Γαστούρι, βρίσκεται το Αχίλλειο, το περίφημο ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ (γνωστής ως Σίσσυ) που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Έχει υπέροχους κήπους με αγάλματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και συγκλονιστική θέα. Το πιο γνωστό άγαλμα είναι ο Θνήσκων Αχιλλέας.

 
Άγαλμα του Αχιλλέα στο Αχίλλειο (πηγή: Shutterstock)

Παραλίες: Από τις εντυπωσιακές ακτές με τα πάντα δροσερά και νερά της βορειοδυτικής πλευράς μέχρι τους κατάφυτους όρμους με βότσαλο της βορειοανατολικής και τις τεράστιες παραλίες με αμμόλοφους στα νότια, οι παραλίες της Κέρκυρας είναι άπειρες και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Παλαιοκαστρίτσα, Γλυφάδα, Μυρτιώτισσα (προσφέρεται και για γυμνισμό), Έρμονες, Δασιά, Ίσσος, Χαλικούνας, Άγιος Γεώργιος Πάγων, Αϊ-Γόρδης, Σιδάρι- Canal d’ Amour, Δράστης, Πόρτο Τιμόνι, Μπαρμπάτι, Καλάμι και Κερασιά είναι μερικές από τις καλύτερες και δημοφιλέστερες επιλογές για βουτιές.

 

Διαδρομές στη Βόρεια Κέρκυρα

Ξεκινώντας με μια επίσκεψη στην Παλαιοκαστρίτσα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι σίγουρα μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα και δροσερά νερά των κολπίσκων της. Έπειτα απαραίτητη είναι μια βόλτα το σκαρφαλωμένο στο λόφο Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας (από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα εκτός πόλης) με την υπέροχη θαλασσινή θέα, καθώς και μια επίσκεψη στο γραφικό χωριό Λάκωνες, πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα. Κοντά στους Λάκωνες, μπορείτε να δείτε και το περίφημο Aγγελόκαστρο, το ερειπωμένο βυζαντινό φρούριο στην απόκρημνη κορυφή ενός λόφου.

Η Παλαιοκαστρίτσα (πηγή: Shutterstock)

Ο Άγιος Γεώργιος Πάγων είναι μια μεγάλη παραλία στα βορειοδυτικά, στον ομώνυμο όρμο, με πεντακάθαρα δροσερά νερά. Ο απογευματινός μαΐστρος την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή και στους λάτρεις του windsurfing. Συνεχίζοντας στον Αρίλλα θα συναντήσετε μία από τις πιο ήρεμες παραλίες της βορειοδυτικής ακτής, με αμμουδιά αλλά και σημεία με βότσαλο. Προτιμάται από οικογένειες και λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια οργανωμένη αμμουδερή παραλία, ενώ αν έχετε διάθεση για μια ακόμα εκδρομή μπορείτε να επισκεφθείτε τα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι) με καΐκια που ξεκινούν από το λιμανάκι του. Για το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην περιοχή, αξίζει μια επίσκεψη στο Λογγά, στο παραδοσιακό χωριό Περουλάδες, μια παραλία διαφορετική από τις άλλες, προστατευμένη από ψηλούς και απόκρημνους ασβεστολιθικούς βράχους.

Το Canal d' Amour (πηγή: Shutterstock)

Στο Σιδάρι θα βρείτε το πασίγνωστο Canal d`Amour, μια σήραγγα, ένα πέρασμα μέσα από τον βράχο, για το οποίο λέγεται ότι, αν μπεις, στο άλλο άκρο του θα σε περιμένει το ιδανικό σου ταίρι. Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας είναι η Ρόδα και η Αχαράβη με μεγάλες συνεχόμενες παραλίες με λεπτή άμμο, ρηχή θάλασσα και άφθονες ταβέρνες και beach bars.

Η Κασσιόπη (πηγή: Shutterstock)

Επόμενη στάση η Κασσιόπη, το μεγαλύτερο χωριό της βορειοανατολικής Κέρκυρας. Πρώην παραδοσιακό ψαροχώρι, με έντονη τουριστική κίνηση πλέον αλλά και με πλούσια ιστορία και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Σε λόφο πάνω από το λιμάνι του οικισμού σώζονται επίσης τα ερείπια ενός από τα ισχυρότερα κάστρα της κερκυραϊκής υπαίθρου. Αξίζει να επισκεφθείτε και την Κουλούρα, ένα μικρό λιμανάκι με ψαρόβαρκες και σκάφη, κρυμμένο μέσα σε ψηλά κυπαρίσσια και πεύκα, που δίνει μια αίσθηση αποκλειστικότητας.

Η Κουλούρα (πηγή: Shutterstock)

Στη βορειανατολική ακτή του νησιού βρίσκονται μερικές από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Κέρκυρας. Η Κερασιά τα λευκά βότσαλα, το Καλάμι (όπου είναι χτισμένη η βίλα του διάσημου Άγγλου συγγραφέα Lawrence Durrell), το οργανωμένο Νησάκι με χοντρό βότσαλο και βαθιά νερά και η αγαπημένη παραλία των ντόπιων, το Μπαρμπάτι με ξαπλώστρες, ομπρέλες και αρκετά εστιατόρια και beach bars.

Η Παλιά Περίθεια (πηγή: Shutterstock)

Η καλύτερη εκδρομή στα ορεινά της βόρειας Κέρκυρας είναι η βόλτα στην Παλιά Περίθεια, ένα ενετικό «χωριό-φάντασμα» που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας και σε υψόμετρο 400 μ. Τα ερειπωμένα αρχοντικά πλαισιωμένα από φύση και στενά λιθόστρωτα καλντερίμια δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μετά τη βόλτα σας στο χωριό, δοκιμάστε παστιτσάδα κι άλλα παραδοσιακά πιάτα στα ταβερνάκια.

 

Ο Νότος των αντιθέσεων

Βγαίνοντας από την πόλη της Κέρκυρας και ακολουθώντας τον ανατολικό παραλιακό δρόμο που οδηγεί νότια, θα βρεθείτε στις Μπενίτσες- πρώην ψαροχώρι και νυν πολυσύχναστο παραθεριστικό οικισμό. Στη διαδρομή προς τα εκεί θα δείτε τη μισοερειπωμένη γέφυρα του Κάιζερ, η οποία ένωνε την παραλία με το Αχίλλειο για την εύκολη πρόσβαση του Γουλιέλμου Β΄ στη θάλασσα. Κατά μήκος του χωριού υπάρχουν περισσότερες από μια παραλίες με άμμο και βότσαλο.

Αν σας αρέσουν οι βόλτες σε παραδοσιακά χωριά, επισκεφθείτε τον Χλωμό και τον Άγιο Ματθαίο. Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν να δουν το Κάστρο του Γαρδικίου, ένα ερειπωμένο βυζαντινό φρούριο που αποτελεί τη μόνη σωζόμενη οχύρωση στο νότιο μέρος του νησιού.

Ο Χλωμός (πηγή: Shutterstock)

Η καλύτερη φυσιολατρική εξόρμηση στα νότια είναι η λιμνοθάλασσα των Κορισσίων. Με έκταση που ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα, αυτός ο σημαντικός υδροβιότοπος (περιοχή Natura) φιλοξενεί περισσότερα από 120 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ τακτικοί επισκέπτες είναι εντυπωσιακοί κορμοράνοι και φλαμίνγκο. Εκεί βρίσκεται και η εξωτική - και αγαπημένη των kite surfers- παραλία του Χαλικούνα, με αμμόλοφους που ξεκινάνε από τη λίμνη. Για τις βουτιές σας στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας σημειώστε επίσης τον αγαπημένο των ερημιτών Μέγα Χορό και την τεράστια παραλιά του Μαραθιά κοντά στο ομώνυμο χωριό.

Ο Χαλικούνας (πηγή: Shutterstock)

Η Λευκίμμη, η μεγαλύτερη κωμόπολη της νότιας Κέρκυρας, είναι χτισμένη σε μια εύφορη περιοχή που φημίζεται για τα αμπέλια και το κρασί της. Ο παραδοσιακός οικισμός των Pιγγλάδων, το μικρό και περιποιημένο Μοναστήρι της Κυράς ή Κοκκινάδας και ο οικισμός Ποτάμι με τη μικρή διώρυγα είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

(πηγή: Shutterstock)

Ο Κάβος είναι η περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε ο τουρισμός σε όλη τη Λευκίμμη, ένας διάσημος προορισμός για νέους τουρίστες από όλο τον κόσμο, με τη διασκέδαση στα αμέτρητα μπαρ ξεκινάει από νωρίς μέσα στη μέρα. Ο Κάβος διαθέτει μεγάλη και οργανωμένη παραλία με ρηχά νερά. Από τον εδώ αναχωρούν καραβάκια που θα σας μεταφέρουν στους Παξούς, τους  Αντίπαξους και τα Σύβοτα.

Η παραλία του Αρκουδίλα (πηγή: Shutterstock)

Εάν βρεθείτε στην περιοχή και σας αρέσουν οι βόλτες στη φύση, αξίζει να οδηγήσετε μέχρι το λόφο του Αρκουδίλα. Ένα πυκνό δάσος από κυπαρίσσια, πεύκα, σχίνους και κουμαριές, που καταλήγει σε έναν απότομο γκρεμό πάνω από τη θάλασσα, είναι η ανταμοιβή που προσφέρει το νοτιότερο άκρο του νησιού στους εξερευνητές. Εκεί είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας του 1700, ενώ ακριβώς από κάτω βρίσκεται μια ερημική παραλία με κρυστάλλινα νερά.

 

Πάσχα στην Κέρκυρα

Φιλαρμονική στο Λιστόν (πηγή: Shutterstock)

Οι μελωδίες των φιλαρμονικών, το σπάσιμο των μπότηδων, η φινέτσα και η ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας. Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, αξίζει να σταθείτε στους δρόμους της παλιάς πόλης, στη Νικηφόρου Θεοτόκη και στην οδό Φιλαρμονικής, για να ακούσετε την πρόβα τζενεράλε των φιλαρμονικών. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας στην παλιά πόλη. Από νωρίς το απόγευμα αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια. Πιάστε θέση από νωρίς για να παρακολουθήσετε τον επιβλητικό επιτάφιο της Μητρόπολης που ξεκινάει κατά τις 22.00 (τα καλύτερα σημεία είναι από τα Μουράγια μέχρι το Λιστόν). Οι δρόμοι φωτίζονται με μωβ χρώμα, ενώ η Παλαιά Φιλαρμονική (Κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η Μάντζαρος (Μπλε) την Marcia Funebre του Verdi και η Καποδίστριας την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Οι μπότηδες είναι η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα (πηγή: Shutterstock)

Το πένθος του επιταφίου δίνει τη θέση του στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που γίνεται στις 11.00 με το εντυπωσιακό και θορυβώδες έθιμο των «μπότηδων». Γύρω από το Λιστόν θα δείτε δεκάδες πήλινα κανάτια κάθε μεγέθους να πετάγονται από τα στολισμένα μπαλκόνια και να σπάνε με κρότο στο έδαφος. Είναι η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα. Το βράδυ της Ανάστασης, μετά την αναστάσιμη ακολουθία που πραγματοποιείται στο πάρκο της Άνω Πλατείας, ο ουρανός φωτίζεται με υπέροχα και φαντασμαγορικά βεγγαλικά. Την Κυριακή του Πάσχα από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία κάνει περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.

ΠΗΓΗ: reader.gr/

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search