• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Για το τίμημα της ελευθερίας …της Ουκρανίας

March 06, 2022 382

 

Κατά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή (1-2/03/2022) με θέμα το ουκρανικό, σε αντιστάθμισμα των γερμανικών εξοπλισμών των 100 δισ. €, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητά από την ΕΕ την εξαίρεση των πολεμικών και άλλων κρατικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πίσω από τις γονυκλισίες και τη συστράτευση Μητσοτάκη στο πλευρό των Δυτικών, κρύβεται και η πρόσφατη πρωτοβουλία του για αποστολή εξοπλισμού προς την ακροδεξιά ουκρανική κυβέρνηση Ζελένσκι καθώς και όλες οι πρόσφατες στρατιωτικές δαπάνες. Οι εμετικές πρωθυπουργικές δηλώσεις που έχουν σαν υπόβαθρο την ιδεολογική χωματερή της Δεξιάς επικαλούνται το «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», το ότι «δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα», το ότι «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα» ή το περιβόητο «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή θα είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή θα είσαι απέναντί τους»!

Ξεχνά ο Μητσοτάκης αυτούς που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, κατέστρεψαν το Αφγανιστάν, διέλυσαν το Ιράκ, κατερείπωσαν τη Λιβύη, εισέβαλαν στη Συρία, κατασκεύασαν «βελούδινες επαναστάσεις», και «Αραβικές Ανοίξεις», επενέβηκαν στην Αφρική, την Ν.Α. Ασία και τη Λατινική Αμερική, έσπειραν στο διάβα τους τον όλεθρο και τον αφανισμό με εκατομμύρια άμαχους νεκρούς και ξεσπιτωμένους· κι όλ’ αυτά μέσα σε ένα ματωβαμένο ιμπεριαλιστικό γεωπολιτικό σχέδιο με επίκεντρο τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών ανεξαρτήτων χωρών. Εδώ και 48 χρόνια η μαρτυρική Κύπρος αλλά και η Παλαιστίνη στενάζουν κάτω από την επώδυνη διχοτόμηση, την κατοχή και τον εποικισμό (το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου -άρθρο 130- ορίζει ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τον εποικισμό), από αυτούς που σήμερα κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας χούφτας νεοναζί της Πλατείας Μεϊντάν που εγκαθίδρυσαν το φασιστικό πραξικόπημα το 2014, σύμφωνα με τα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Προφανώς και είναι αυτονόητη η καταδίκη της εξαπόλυσης γενικευμένης πολεμικής επίθεσης από το ρώσικο ιμπεριαλισμό, με στόχο το διαμελισμό της Ουκρανίας και την επιβολή νέου καθεστώτος φιλορώσων ανδρεικέλων. Αλλά μέχρι το σημείο να συστρατεύεται σύμπασα η Δύση (ιδίως η ΕΕ, με τις ΗΠΑ δήθεν να μένουν αμέτοχες) σε μία ασύλληπτου μεγέθους προπαγάνδα των εξωνημένων ΜΜΕ, αυτό ξεπερνά κάθε όριο ψευτιάς και υποκρισίας!

***

Η κυβέρνηση της Δεξιάς, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει τη συλλογική μνήμη από το πρόσφατο αμερικανοΝΑΤΟικό ξεκοίλιασμα χωρών και λαών στις διαρκείς εισβολές του (με τη συνεπικουρία της ΕΕ) σε ανεξάρτητες χώρες, επιχείρησε να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα επικαλούμενη ότι η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Μόσχα και αυτό θα σημάνει νέες θυσίες των λαών. Παράλληλα για να συγκρατήσει τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού μας, παρουσιάζει την αντιπαράθεση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο αγορών, σφαιρών επιρροής και πλουτοπαραγωγικών πηγών, αντιπαράθεση με θύματα τους λαούς. Υποστηρίζοντας τάχα την ελληνική μειονότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, δήλωσε ότι «…θα πρέπει να τιμήσουμε τις Συμφωνίες στο πλευρό των συμμάχων μας, με σύνεση και αποφασιστικότητα, με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση», ζητώντας ευθυγράμμιση του λαού στις επιλογές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Δεν παρέλειψε να «ξεκαθαρίσει» πως ο λαός μας θα πληρώσει και με νέα φτώχεια και εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τις αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστών, καθώς η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Με λίγα λόγια, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έδωσε άλλοθι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπερασπιστεί τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της, φορτώνοντας τις νέες ευρωπαϊκές παροχές (διάβαζε χρέη) στις πλάτες του λαού. Από κοντά το ΚΙΝΑΛ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να πάρει ίσες αποστάσεις, ξεχνώντας πως ο ίδιος ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικάνους για την επαίσχυντη Αμυντική Συμφωνία επέκτασης των βάσεων. Κι επειδή θεωρείται βέβαιο πως η ουκρανική κρίση θα εκτινάξει παραπέρα τις τιμές της ενέργειας (φυσικού αερίου και ηλεκτρικής), δημιουργώντας συνθήκες ανεξέλεγκτου πληθωρισμού στη χώρα μας, δίνοντας νέες ευκαιρίες για το ξένο και ντόπιο μονοπωλιακό κεφάλαιο να κερδοσκοπήσει σε βάρος των εργατολαϊκών νοικοκυριών, όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα σπεύδουν να απαλλαγούν από τυχόν ευθύνες, σιγοντάροντας την …ηρωική ουκρανική αντίσταση!

Πάνω στη ρωσική εισβολή σπεκουλάρει τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας τα 13 χρόνια της εξοντωτικής λιτότητας, δίνοντας την εντύπωση πως για όλες τις εφεξής συνέπειες (εισαγωγές καυσίμων, σιτηρών, καλαμποκιού κλπ), υπεύθυνη είναι η Ρωσία και έμμεσα η Κίνα. Κατά τον Μητσοτάκη, «αυτό αποτελεί το τίμημα της ελευθερίας της Ουκρανίας». Το δρόμο της μελλοντικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο έδειξε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην και πρέπει να γίνει ένας συνολικός επανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής» και άρα θα πρέπει να στραφούμε προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προαναγγέλλοντας νέα «αναπτυξιακά» έργα προς αυτή την κατεύθυνση, κατά το πρότυπο της Γερμανίας!

Στο μεταξύ, την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3,6 δισ. € από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς το ντόπιο κεφάλαιο, ενέκρινε η Κομισιόν. Η έγκριση συνοδεύτηκε με την επιτυχή κάλυψη των «15 οροσήμων», δηλ. τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της Πολιτικής Προστασίας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων που συνδέονται με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όλες αυτές οι «επιτυχίες» -που διασφαλίζουν τη ντόπια ολιγαρχία στην επερχόμενη νέα εποχή- συνοδεύονται από ένα νέο κύμα εκρηκτικών ανατιμήσεων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης.

Σαν συμπέρασμα των ραγδαίων εξελίξεων -που συνεχίζονται- μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε:
α) τη συνέχιση των ρωσικών επιχειρήσεων που δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στη γεωπολιτική ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη, οξύνοντας την αντιπαράθεση Ανατολής – Δύσης,
β) την υποτελή και τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που, ενεργώντας σαν πειθήνιο όργανο των αμερικάνων και δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία και τη γύρω περιοχή, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα συμφέροντα του λαού μας και την ειρήνη στην περιοχή,
γ) την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και την άνευ όρων υποταγή της στις απαιτήσεις των δανειστών που, με τα νέα δάνεια και τις επιδοτήσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης», θα φορτώσουν με νέα δεινά το λαό μας,
δ) τη βέβαιη επιβολή νέων επικείμενων βάρβαρων μέτρων, που θα επιχειρηθεί να συγκαλυφθούν από τα ψίχουλα της δήθεν «ανθρωπιστικής κρίσης» ή την ελεημοσύνη των επιδομάτων,
ε) τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας, που οδηγεί στην παραπέρα εξάπλωση της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, κάτω από δεσμά της εξάρτησης από τον ευρωπαϊκό και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Απέναντι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνει το πολιτικό προσωπικό της ντόπιας ξενόδουλης ολιγαρχίας με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων -και το οποίο βαρύνεται ξανά με κυβερνητικές «δεσμεύσεις», μηχανισμούς εποπτείας και τώρα εμπλοκή (λόγω βάσεων) της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις- ο μόνος δρόμος δεν είναι άλλος από το μαζικό αγώνα του λαού μας ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search