• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η παραίτηση της Ελβίρας Μεταλληνού - τακτικό μέλος του Δ.Σ. Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

March 17, 2022 4553
 
 
Mε το παρόν κείμενο καταθέτω την παραίτησή μου από τακτικό μέλος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης.
Ευχαριστώ τη Δήμαρχο κα Μερόπη Υδραίου για την επιλογή της, στο πρόσωπό μου, να με προτείνει στη θέση του τακτικού μέλους του Δ.Σ. της Πινακοθήκης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Είχα όλη τη διάθεση, τη δύναμη, τη γνώση και την αγάπη να υπηρετήσω τη θέση αυτή, σε ένα χώρο που δραστηριοποιούμαι και συνεργάζομαι από το 2003.
Το διάστημα των δύο περίπου χρόνων προσπάθησα μέσα από τις ελάχιστες, ανολοκλήρωτες συνεδριάσεις να καταθέσω με δημοκρατικές διαδικασίες και πολλή υπομονή τις προτάσεις μου σεβόμενη πάντα τη θέση την οποία υπηρετούσα. Απλές προτάσεις και γρήγορα υλοποιήσιμες. Οι προθέσεις έδειχναν κάποτε θετικές αλλά δυστυχώς καμιά πρόταση δεν συζητήθηκε, δεν ψηφίστηκε, ούτε φυσικά υλοποιήθηκε. Υπήρχε μεγάλο και σοβαρό κενό στην ενημέρωσή μας. Πολύ σπάνια στάλθηκαν αρχεία σχετικά πριν τις συνεδριάσεις. Έπρεπε τα μέλη να κληθούμε για να επικυρώσουμε ουσιαστικά, αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς εμάς. Επιπλέον, η Πινακοθήκης, στο διάστημα που υπήρξα μέλος του Δ.Σ., δεν λειτουργούσε βάση του καταστατικού της. Σχετικές παρατηρήσεις έκανα πολλές φορές, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Ποιος αλήθεια είναι ο ρόλος ύπαρξης των μελών του Δ.Σ. της Πινακοθήκης όταν:
1. Για πέντε μήνες ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων της είναι κλειστός. Από τις 24 Οκτωβρίου 2021 μέχρι σήμερα και από ότι πληροφορήθηκα, μέσω FB, μέχρι τις 8/4/2022 θα είναι ανενεργός; Τα μέλη από 10/11 δεν είχαμε κάποια ενημέρωση σχετική με το θέμα αυτό. Ο προγραμματισμός εκθέσεων για το έτος 2022 όπως και για τα προηγούμενα έτη, παρουσιάζει μια ασαφή μορφή ενώ το έτος κυλά ήδη. Καμία ανακοίνωση- ενημέρωση προς εμάς δεν υπάρχει.
2. Συνεδρίαση για τον απολογισμό του εκάστοτε έτους δεν έχει συμβεί ποτέ. Δεν έχουμε εικόνα για την ροή εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ανά τρίμηνο ή έστω εξάμηνο. (Εικόνα για τις δαπάνες και τους αναδόχους της εκάστοτε εργασίας δεν είχαμε).
3. Αποφάσεις των συνεδριάσεων, κάποιες που ελήφθησαν όπως διαδικτυακή έκθεση, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και ο λόγος δεν είναι η πανδημία.
4. Μακροπρόθεσμος και οργανωμένος συνολικά προγραμματισμός δράσεων και εκθέσεων όπως ανέφερα, δεν συνέβη ώστε να λειτουργούν με σύστημα οι χώροι,ακόμα και με τις συνθήκες της πανδημίας (όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε άλλες Δημοτικές Πινακοθήκες και Μουσεία).
5. Συζήτηση στο Δ.Σ. και αποφάσεις απαραίτητες για τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού, για αρμοδιότητα συγκεκριμένης ομάδας εργασίας που να περιλαμβάνει ορισμένα μέλη του Δ.Σ. σε πραγματοποίηση έκθεσης δεν συνέβη ποτέ. Ωστόσο κάποιοι λειτούργησαν με μη συλλογικό πνεύμα και με κατάχρηση και οικειοποίηση της εξουσίας, χωρίς ενημέρωση και συμφωνία των υπολοίπων μελών, όπως στην περίπτωση της έκθεσης για το 2021.
6. Οι εισηγήσεις των θεμάτων προς συζήτηση δεν επισυνάπτονται σχεδόν ποτέ στην ανακοίνωση των θεμάτων, κάτι το οποίο έχω επισημάνει αρκετές φορές.
7. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και οι ίδιες οι αποφάσεις σε αρχεία, δεν στέλνονται ποτέ στα μέλη, γεγονός το οποίο επίσης έχω επισημάνει πολλές φορές. Ανατρέχουμε στη Διαύγεια για να ενημερωθούμε.
8. Απάντηση στους καλλιτέχνες που έχουν στείλει το αίτημά τους για πραγματοποίηση έκθεσης στον χώρο της Πινακοθήκης δεν δίνεται. Όσοι δεν πρόκειται να εκθέσουν δεν το γνωρίζουν ποτέ. Η εικόνα του φορέα προς τα έξω είναι απογοητευτική, γεγονός το οποίο επίσης έχω επισημάνει επανειλημμένα.
Ενδεικτικά και συνοπτικά αναφέρω κάποιες προτάσεις μου, οι οποίες δεν συζητήθηκαν ποτέ:
1. 15/3/2021: Το αγαλματίδιο γλυπτό του Χαλεπά
Πρόταση να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. άμεσα, να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες ώστε να φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας σε μόνιμη έκθεση και να παραμείνει στον τόπο που δημιουργήθηκε, στην Κέρκυρα. Να φιλοξενηθεί σ’ ένα χώρο τέχνης που του αναλογεί όπως είναι η Πινακοθήκη και να είναι επισκέψιμο για το κοινό. Προτείνω επίσης τον Αύγουστο όπου συμπληρώνονται 170 χρόνια από τη γέννηση του Χαλεπά να οργανωθεί εκδήλωση - δράση, στην Πινακοθήκη προς τιμή του.
2. 18/6/2020: Πρόθεση, ως μέλος του Δ/Σ. να προσφέρω αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες γραφιστικού σχεδιασμού για το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα και για άλλες δράσεις.
Αυτό εγκρίθηκε αλλά δεν τηρήθηκε η απόφαση μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να συντρέχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι και τουλάχιστον ενημέρωσή μου.
3. 11/2020: Πρόταση στήριξης των νέων δημιουργών 23/11 - 20/12 2020 Η πανδημία έχει επηρεάσει πολύ τη ζωή μας. Ο πολιτισμός, είναι ένας από τους τομείς που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Θεωρώ πως, ως Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, πρέπει να στηρίξουμε και να δώσουμε δύναμη στους νέους δημιουργούς.
4. 3/6/2020:
Α) Αξιολόγηση, οργάνωση, προγραμματισμός, προβολή των περιοδικών εκθέσεων και της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης .
Β) Πρότασή μου ώστε μια αίθουσα των χωρών της Πινακοθήκης να ονομαστεί αίθουσα «Θάνου Χρήστου» προς τιμή του ιστορικού τέχνης Θάνου Χρήστου. Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε και μια καταπληκτική ευκαιρία να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην μνήμη του.
Γ) Σε ότι αφορά την μόνιμη συλλογή: Να οργανωθεί η επικοινωνία των δύο χώρων της Πινακοθήκης μέσω τηλεφώνου. Να τοποθετηθεί πινακίδα που να αναγράφεται το ωράριο λειτουργία. Να υπάρξει τεκμηρίωση και ομοιομορφία στις λεζάντες και το εποπτικό υλικό για κάθε αίθουσα της έκθεσης ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να ενημερώνεται για την ροή της έκθεσης.
Δ) Δημιουργία Πωλητηρίου σε αυτόνομη αίθουσα και με όλες τις προδιαγραφές μουσείου.
Ε) Αξιολόγηση, προγραμματισμός, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του υλικού της συλλογής της Πινακοθήκης. Διαχείριση του site και της σελίδας της Πινακοθήκης στο FB (απαραίτητα μέσω πανδημίας).
Ζ) Εκπαιδευτικές Δράσεις:
«Ένα Σάββατο ένα Παραμύθι»
Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για τον εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πινακοθήκης «Ένα Σάββατο ένα Παραμύθι» για παιδιά 6-11 χρονών, καθώς έχω εργαστεί εθελοντικά και πρωτοστατήσει στον σχεδιασμό και υλοποίησή του για αρκετά χρόνια. Τα σχόλια των γονέων των παιδιών που συμμετείχαν έχουν υπάρξει, ενθουσιώδη και ιδιαιτέρως κολακευτικά για την δράση. Θεωρώ ότι η επαφή και η επίσκεψη των παιδιών στον χώρο της Πινακοθήκης πρόσφερε πολλά και στις δυο πλευρές. Ενώθηκαν η τοπική ιστορία και η ενασχόληση με την ζωγραφική μέσα στο μουσείο. Ακόμα και τώρα ενδιαφερόμενοι και γονείς εκφράζουν απορία και διαμαρτυρία γιατί δεν συνεχίζεται.
«Μουσειοσκευή»
Όλα τα Μουσεία και οι χώροι τέχνης λόγω της πανδημίας δέχθηκαν μειωμένο με πλήθος κοινό για να θαυμάσουν τις μοναδικές συλλογές μας. Καθώς όμως ο Πολιτισμός αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, ανάτασης και ελευθερίας σκέψης, λύσεις έπρεπε να βρεθούν. Μια ακόμη πρότασή μου: Η δημιουργία μιας Μουσειοσκευής, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα όπου τα παιδιά δεν θα μπορούν να επισκεφθούν την Πινακοθήκη, να την αγκαλιάσουν και να την γνωρίσουν. Στον περιορισμένο χώρο της βαλίτσας ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό εμπνευσμένο από τις συλλογή της Πινακοθήκης προορίζεται για χρήση στον χώρο του σχολείου. Μια ακόμη ιδέα αποτελεί και η δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσειοσκευής με θέμα το 1821 από τη συλλογή της Πινακοθήκης.
Συμπερασματικά, θα ήθελα τέλος να προσθέσω και αφού γνωρίζω την πορεία του φορέα από το 2003, ότι έχει μειωθεί η εκπαιδευτική και ερευνητική δράση της Πινακοθήκης. Το "προφίλ" της έχει τροποποιηθεί αισθητά από ενεργό και δυναμικό παράγοντα Πολιτισμού σε δυσκίνητο και υποτονικό. Διαχειριστικά αντιμετωπίζει σημαντικά κενά όπως λειτουργία με σημαντικές ελλείψεις απαραίτητων ειδικοτήτων στο προσωπικό, με κενά που διαιωνίζονται και δεν συμβαδίζουν πλέον στο χαρακτήρα και την ταυτότητα ενός μουσείου, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας.
 
Ελβίρα Μεταλληνού
γραφίστρια – εκδότρια
τακτικό μέλος του Δ.Σ. Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search