• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και ταχύτατη φτωχοποίηση - Λυσσαλέος ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

March 23, 2022 400

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - αντιτετράδια της εκπαιδευσης

Για την ακρίβεια σε καύσιμα, τιμολόγια και προϊόντα είναι υπόλογοι οι λακέδες των δυτικών συμφερόντων, η πολιτική της φτώχειας, της εξάρτησης και της υποτέλειας

· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 12 ΕΤΩΝ!

· ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και η ταχύτατη φτωχοποίηση όλο και πλατύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας σφραγίζουν τη σημερινή πραγματικότητα. Οι τελευταίοι λογαριασμοί ρεύματος, σε συνδυασμό με τις διαρκείς ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις στερήσει ένα και πλέον μισθό από τα ελληνικά νοικοκυριά. Μαζί με το κύμα ακρίβειας οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι και με μια άθλια και ύπουλη προπαγάνδα, που στοχεύει να παρουσιάσει τους θύτες, τους υπεύθυνους για τη σημερινή τραγική πραγματικότητα, ως αθώους, ή ακόμη χειρότερα ως προστάτες. Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα, για να επιτραπεί αυτή η άθλια στρέβλωση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, με τις προπαγανδιστικές ανοησίες και τα ψίχουλα των επιδοτήσεων.

Για τις παγκόσμιες εξελίξεις…

Ο πόλεμος επιδείνωσε σίγουρα την κατάσταση. Όμως θα ήταν σοβαρό λάθος η ακρίβεια και η άνοδος των τιμών των καυσίμων να χρεωθούν, απλά, στον «πόλεμο του Πούτιν». Γιατί όσο και αν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της δύσης, επιθυμούν να μετατρέψουν αυτό το ευφυολόγημα σε αλήθεια της εποχής, είναι δεδομένο ότι το κύμα ακρίβειας σάρωνε τον πλανήτη από το περασμένο καλοκαίρι, όπως και οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ως παρεπόμενα της οικονομικής κρίσης και του λυσσαλέου ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο και την κατίσχυση στους κρίσιμους τομείς των πρώτων υλών και της ενέργειας και για την εδραίωση σφαιρών επιρροής. Έτσι μόνο μπορούν να ερμηνευθούν τα φαινόμενα της ανεπάρκειας πρώτων υλών, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων, σε μια εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για πληθώρα φθηνών αγαθών και όχι ως τυχαίο ή απροσδόκητο γεγονός. Εν ολίγοις, για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη, οι αιτίες βρίσκονται στην ίδια την καπιταλιστική παραγωγή, και στον ασφυκτικό έλεγχό της από τις μεγάλες δυνάμεις στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

… και την Ελλάδα της εξάρτησης και της υποτέλειας

Ειδικά για την Ελλάδα η ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαμορφώνεται, οφείλεται στην πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας, στις δεσμεύσεις και τις επιλογές που έγιναν στα πλαίσια των βασικών επιλόγων της κυρίαρχης τάξης, όπως με την ένταξη στην ΕΕ. Ο ευρωμονόδρομός τους ήταν στρωμένος με την καταστροφή του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Με ντιρεκτίβες και επιδοτήσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικης Πολιτικής, υπονομεύτηκε η παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων και διαλύθηκαν ολόκληροι κλάδοι μεταποίησης για το συμφέρον των ευρωπαϊκών πολυεθνικών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης, για τα συμφέροντα των οποίων άλλωστε συγκροτήθηκε η ΕΕ. Η Ελλάδα από χώρα αυτάρκης με εξαγωγική δύναμη, βρέθηκε να εισάγει από στάρι, μέχρι πορτοκάλια και σταφίδες! Μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε τουριστικό προορισμό, έχοντας χάσει βασικές παραγωγικές δυνατότητες, όπως και κάθε έλεγχο στην παραγωγή που είχε απομείνει. Έτσι, ως «ελεύθερη αγορά» εισαγώμενων προϊόντων έχει

μετατραπεί σε έρμαιο των διεθνών εξελίξεων και των παγκόσμιων κερδοσκόπων. Την αποκλειστική ευθύνη για αυτό έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις που υπηρέτησαν και υπηρετούν την «ευρωπαϊκή πορεία» της χώρας. Πρόκειται για την πολιτική της οποίας ιστορικός εισηγητής και θιασώτης στην Ελλάδα είναι η παράταξη της δεξιάς. Πρόκειται γι΄ αυτήν την πολιτική που δεν μπορεί να εξασφαλίσει προσιτή τιμή ούτε καν στο ψωμί. Τώρα αυτοί που κατέστρεψαν την χώρα, καμώνονται τους αδαείς, παρουσιάζουν τα όσα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα του πολέμου και παριστάνουν τους αθώους. Ακόμα χειρότερα, με ψίχουλα επιδοτήσεων και πενιχρά κουπόνια(!) που -στην καλύτερη- θα εισπραχτούν μήνες μετά την καταβολή του αντιτίμου στα καύσιμα, τολμούν να παρουσιάζονται στον ελληνικό λαό ως σωτήρες!

Τα παραμύθια της απολιγνιτοποίησης τα πληρώνει ακριβά ο λαός

Ξεχωριστή και σίγουρα πιο επικίνδυνη πλευρά της ίδιας πολιτικής, αποτελεί η απώλεια της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, με την απεμπόληση των λιγνιτικών μονάδων. Πίσω από τα πράσινα παραμύθια της ΕΕ για τις ακριβοπληρωμένες ΑΠΕ, κρύβεται σταθερά η επιδίωξη πρώτα και κύρια της Γερμανίας να κερδίσει έδαφος και σφαίρες επιρροής για τα μονοπώλιά της στο πεδίο των ενεργειακών ανταγωνισμών. Πίσω από τα ακόμη πιο εξωφρενικά παραμύθια περί «πράσινης μετάβασης» μέσω του φυσικού αερίου, κρύβεται η σταθερή επιδίωξη αμερικάνικων και ευρωπαϊκών συμφερόντων για ακόμη πιο ασφυκτικό έλεγχο και ικανοποίηση των ντόπιων και ξένων «επενδυτών» του χώρου. Ήταν όμως δεδομένο, και τα φερέφωνα τής απολιγνιτοποίησης το γνώριζαν καλά, ότι την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα και βιομηχανικά προϊόντα, θα έρχονταν η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα την πλήρωνε ακριβά. Το μόνο που ίσως δεν υπολόγιζαν, ήταν το πόσο γρήγορα θα συνέβαινε αυτό. Τώρα, αυτοί που πριν δυο χρόνια ως διαπρεπείς λακέδες των ξένων συμφερόντων κήρυξαν την απολιγνιτοποίηση, τρέχουν να επαναλειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες για να μην καταρρεύσει η χώρα. Χωρίς βέβαια να σταματούν την κάλπικη προπαγάνδα περί ζημιογόνου καυσίμου, αναγκάζονται -για να συγκρατήσουν τις τιμές- να αυξήσουν την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Και αυτό το γεγονός είναι από μόνο του αρκετό για να απαντήσει στην υποτελή πολιτική τους και την άθλια προπαγάνδα της.

«…η τιμή του ήταν στα 200 ευρώ χθες, στα 80 πριν 2 μήνες και στα 15 πριν ένα χρόνο. Δηλαδή από πέρσι αυξήθηκε κατά 185 ευρώ: Δυστυχώς, η παράνομη εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχει φέρει εκτός ελέγχου τις αγορές. Έχουμε ιστορικά υψηλά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και έχουμε και ιστορικά υψηλά στην ηλεκτρική ενέργεια» (Σκρέκας 5/3). Δυστυχώς για τον Σκρέκα, η αύξηση της τιμής του αερίου δεν οφείλεται στον πόλεμο. Μπορεί να επιδεινώθηκε από αυτόν, αλλά είχε ξεκινήσει πολύ πριν από αυτόν. Και η αλήθεια είναι ότι στις 21 Δεκέμβρη, πολύ πριν τον πόλεμο, είχε ήδη σκαρφαλώσει στα 179 ευρώ/Mwh. Για την αύξηση της τιμής του ρεύματος ευθύνεται η πολιτική της εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ και για αυτό οφείλουν να απολογηθούν οι εισηγητές και υπηρέτες της. Οι άριστοι της ΝΔ ψεύδονται όμως ακόμη και για τα αποτελέσματα της αύξησης του λιγνίτη στην παραγωγή, που οι ίδιοι επιλέγουν! «Το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο καθαρό από το λιγνίτη και γι’ αυτό το λόγο ορθώς η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει να αποσύρει τα λιγνιτικά [...] Ακόμη και σήμερα που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το φυσικό αέριο παραμένει φθηνότερο» (Σκρέκας ,10/3). Είναι τέτοιο το μέγεθος των κυβερνητικών ψεμάτων που αναγκάζουν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ [Γ. Αδαμίδης-10/3], σε απαντήσεις αποστομωτικές: «…Επειδή υπάρχουν ακόμη δύσπιστοι, καχύποπτοι, αρνητές, αλλά και διαστροφείς της πραγματικότητας, γι’ αυτούς όλους η αντικειμενικότητα των στοιχείων παραμένει πάντα απηνής. Σήμερα στις 14:00 μμ η Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 99,21 €/MWh. Η τιμή αυτή είναι η μικρότερη που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό, γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας οι μονάδες Φυσικού Αερίου έχουν την ελάχιστη παραγωγή ενέργειας, ενώ οι λιγνίτες που το προηγούμενο χρονικό διάστημα συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστά κάτω του 10% τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν ανέβει πάνω από 20%, ενώ σήμερα αγγίζουν το 30% [... ] Σήμερα οι τιμές Φυσικού Αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν φθάσει στα 300 €/Mwh […] Για μια ακόμη φορά λέμε: Είναι εθνική επιταγή η Πτολεμαΐδα V να μπει σύντομα στο σύστημα ως μονάδα καύσης λιγνίτη. Θα είναι έγκλημα να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».

Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά φερέφωνα το αποσιωπούν, με τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η Γερμανία που επιβάλλει την απολιγνιτοποίηση στον ευρωπαϊκό νότο, οι ρύποι της λιγνιτικής παραγωγής ελαχιστοποιούνται και συγκρίνονται με αυτούς της παραγωγής από φυσικό αέριο. Και ότι με το ΦΑ να έχει 300ευρώ/Mwh, υπερκαλύπτονται ακόμη και τα πρόστιμα της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, που παρεπιμπτόντως δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά κάποιοι ευρωλάγνοι τα αποδέχονται. Οι ίδιοι που βρέθηκαν να πουλάνε τον ελληνικό λιγνίτη (Αχλάδα Φλώρινας) στη Βόρεια Μακεδονία, για να παράγει στα σύνορα ρεύμα το οποίο μετά πουλάει στην Ελλάδα με τις διεθνείς τιμές! Το ζήτημα της ενέργειας και της ενεργειακής αυτάρκειας μια χώρας είναι πολύ σοβαρό για να απαντηθεί με αφελείς πράσινες ανοησίες. Ο Μητσοτάκης, επιφανής λακές των δυτικών συμφερόντων, βιάστηκε να κηρύξει την απολιγνιτοποίηση. Όσες “αλήθειες και αν κάψουν” είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - αντιτετράδια της εκπαιδευσης ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search