• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Εισβολή στην Ουκρανία: Τα σφάλματα των προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ που τους οδηγούν στα βράχια (Photos)

March 24, 2022 624

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2222 23/3/2022 Από Χρίστος Καλουντζόγλου

Ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τσου θεωρείται ο συγγραφέας του έργου «Η Τέχνη του Πολέμου». Αν και η ιστορικότητα του Σουν Τσου είναι αβέβαιη, του αποδίδεται ένα έργο του 6ου αιώνα προ Χριστού, που έχει επηρεάσει καθοριστικά την ασιατική φιλοσοφία και τη στρατιωτική σκέψη.

Είναι σχεδόν λογικό να μην έχει διαβάσει την «Τέχνη του Πολέμου» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αντίθετα θα έπρεπε να γνωρίζει αυτή την τέχνη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά φαίνεται πως κι εκείνος είναι πιο κοντά στη Δύση παρά στην ασιατική φιλοσοφία. Γι’ αυτό οι δύο ηγέτες δεν γνωρίζουν μία από τις φράσεις που αποδίδονται στον Κινέζο στρατηγό: «Όταν περικυκλώνεις έναν εχθρό, άφηνέ του μια χρυσή γέφυρα ως διέξοδο διαφυγής».

Τριάντα χρόνια γκρεμίζουν γέφυρες

Οι Αμερικανοί, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 περικύκλωσαν τον εχθρό τους, τους Ρώσους, δεν άφησαν καμία «χρυσή γέφυρα διαφυγής». Δεν τους έδωσαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη μεταψυχροπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας. Αντιθέτως προσπάθησαν (και κατάφεραν για λίγα χρόνια) να τους ρίξουν στο καναβάτσο με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα ανατολικά, φθάνοντας σχεδόν μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

Και οι Ρώσοι από την πλευρά τους, όταν στάθηκαν και πάλι όρθιοι, παρασύρθηκαν από την αλαζονεία του πάλαι ποτέ ισχυρού και, αντί να αφήσουν μια «χρυσή γέφυρα» προς την εθνική αξιοπρέπεια στις χώρες που πριν από το 1990 συγκροτούσαν τη Σοβιετική Ένωση, επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να τις ξαναδέσουν στο άρμα του Κρεμλίνου. Επιπλέον αυτή η ρωσική «διεύρυνση» στα όρια της διαλυμένης ΕΣΣΔ έγινε με τρόπο που προκάλεσε τη δυτική δυσπιστία.

Έξι μύθοι που διαλύονται

Η δυστοπία της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας, που αναπαράγεται και τροφοδοτείται από την άγνοια του στοιχειώδους κανόνα που δίδαξε ο Κινέζος στρατηγός – από το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν άφησε στην άλλη μία «χρυσή γέφυρα».

Αντιθέτως και οι δύο ισχυροί χρησιμοποιούν την Ουκρανία εδώ και τρεις δεκαετίες ως πρόσχημα και δικαιολογία για να εξυπηρετήσουν ευρύτερους στρατηγικούς στόχους. Αν και είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ο Χένρι Κίσινγκερ ότι η Ουκρανία έπρεπε να μείνει ουδέτερη ζώνη, προτιμήθηκε εκατέρωθεν μία μαξιμαλιστική προσέγγιση, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες για την ίδια την Ουκρανία.

Καθώς οι συνέπειες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, διαλύονται και οι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί. Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι:

1. Η Ρωσία πολεμά με την Ουκρανία. Όχι. Ο πόλεμος είναι ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αλλά διεξάγεται στο περιορισμένο πεδίο της Ουκρανίας, ώστε να αποφευχθεί η παγκόσμια σύρραξη. Βολεύει και τους δύο…
2. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σταματήσει ο πόλεμος (αλλά ο Πούτιν δεν ανταποκρίνεται). Αν οι Αμερικανοί ήθελαν πραγματικά την αποκλιμάκωση, δεν θα έστελναν τα πιο προηγμένα όπλα τους στην Ουκρανία, όπως τα τελευταίας τεχνολογίας αντιαρματικά Javellin, δεν θα έστελναν αξιωματικούς του Πενταγώνου για να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό ούτε θα ενθάρρυναν τη στρατολόγηση μισθοφόρων. Κι όχι μόνο προτίμησαν τις στρατιωτικές επιλογές, αλλά διαβεβαίωσαν και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα μείνει μόνος του, παρασύροντάς τον στον πόλεμο.

 

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, επιχειρεί να αιτιολογήσει την εισβολή με τα επιχειρήματα της «αποναζιστικοποίησης», της απόκρουσης της ΝΑΤΟϊκής απειλής και της προστασίας των ρωσόφωνων του Ντονμπάς. Όμως κανένα από αυτά τα επιχειρήματα δεν μπορεί να δικαιολογήσει πλήγματα εναντίον πολιτικών στόχων, με θύματα τα γυναικόπαιδα.

Άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι για τον Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα έπος στη ρωσική ιστορία, αφού αποκαθίσταται το ρωσικό μεγαλείο. Και ο ίδιος, περίπου ως νέος Μεγάλος Πέτρος, μετατρέπει τη Ρωσία από περιφερειακή δύναμη σε υπερδύναμη (και πάλι).

Ο Σουν Τσου έλεγε πως, για να κερδίσεις έναν πόλεμο, πρέπει να προσποιηθείς ότι είσαι κατώτερος και να ενθαρρύνεις την αλαζονεία του εχθρού. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν προσποιούνται τον κατώτερο ούτε ενθαρρύνουν την αλαζονεία του αντιπάλου για να κερδίσουν τον πόλεμο. Και οι δύο συμπεριφέρονται αλαζονικά και αντιμετωπίζουν τον αντίπαλο ως κατώτερο. Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν δεν διαβάζουν Σουν Τσου. Ούτε ενδιαφέρονται να κερδίσουν τον πόλεμο – αντιθέτως, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Σουν Τσου, θέλουν να συντηρήσουν τον πόλεμο.

3. Η Ρωσία χάνει τον πόλεμο λόγω της αντίστασης των Ουκρανών. Μύθος, διότι ο Πούτιν έχει περιθώρια να αναδιπλωθεί και στο τέλος θα έχει κέρδη για να επιδείξει. Είναι στρατηγικής σημασίας ο έλεγχος της Αζοφικής και – ας μην γελιόμαστε – η Ρωσία εκεί έχει δημιουργήσει τετελεσμένα.

Μπορεί η Ουκρανία να διέλυσε έναν άλλον μύθο που καλλιεργήθηκε για εσωτερική κατανάλωση στη Ρωσία, ότι η στρατιωτική μηχανή της χώρας αυτής είναι ανίκητη, αλλά η στρατηγική του στραγγαλισμού των αστικών κέντρων εντάσσεται στη λογική του Κρεμλίνου για την επίδειξη ισχύος. Προφανώς ο Πούτιν δεν έχει διαβάσει Σουν Τσου, που έγραψε πως «η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη».

4. Η Ρωσία έχει προϋπολογίσει τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση. Μύθος, διότι μπορεί να έχει αποφευχθεί έως τώρα η χρεοκοπία, που κατά τους Δυτικούς αναλυτές είναι αναπόφευκτη, αλλά σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία ο αποκλεισμός της Ρωσίας και οι κλυδωνισμοί του πολέμου θα κοστίσουν ακριβά στη Μόσχα. Η Ρωσία διαθέτει σημαντικά αποθέματα χρυσού, αλλά είναι αμφίβολο αν θα βρει αγοραστές πρόθυμους να διακινδυνεύσουν να μπουν στο στόχαστρο της Δύσης στο πλαίσιο των κυρώσεων.

5. Η Δύση μπορεί να απορροφήσει τις συνέπειες από την ενεργειακή κρίση. Όταν αναφερόμαστε γενικώς στη «Δύση», στο θέμα της ενέργειας πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι αυτός που έχει ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι η Ευρώπη και όχι οι ΗΠΑ. Αν ο Πούτιν αποφασίσει μονομερώς να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να εκτοξεύσει τις τιμές του αργού πετρελαίου ακόμα και στα 200 δολάρια το βαρέλι, πόσο θα αντέξουν οι ευρωπαϊκές χώρες;

Άρα, αν κάποιοι καλούνται να απορροφήσουν την ενεργειακή κρίση, αυτοί είναι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι όμως βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες τροφοδοτεί και η ενεργειακή κρίση. Αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία;

6. Ο Πούτιν, στριμωγμένος, θα υποχρεωθεί στο τέλος να διαπραγματευθεί με τον Ζελένσκι. Όμως η ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ρωσίας και τον ομόλογό του των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο στόχος του Κρεμλίνου: Να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή ως ισότιμος συνομιλητής με τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Εκεί θα γίνει η μοιρασιά κι όχι στο όποιο τραπέζι μπορεί να βρεθεί ο Πούτιν με τον Ζελένσκι.

Τα λάθη Πούτιν – Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας βρίσκεται παγιδευμένος σε μία κρίση την οποία, σε πρώτη ανάγνωση, προκάλεσε ο ίδιος με την εισβολή στην Ουκρανία. Αν ήθελε να προστατεύσει τους Ρώσους στο Ντονμπάς, δεν θα βομβάρδιζε το Κίεβο. Είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να ελέγξει στρατιωτικά την Ουκρανία, ακόμη κι αν την καταλάμβανε αύριο.

Ο Πούτιν αγνοεί τη βασική αρχή του Λέοντος Τρότσκι, ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που αγιάζει τον σκοπό».

Από την άλλη οι Αμερικανοί, με την τακτική της ασφυξίας που θέλουν να προκαλέσουν στη Ρωσία, εξωθούν τον – μεσσιανικής αντιλήψεως – Πούτιν σε απρόβλεπτες αντιδράσεις. Ο αντίπαλος «πρέπει να έχει γέφυρα διαφυγής». Αν λάβουμε υπόψη τον Σουν Τσου, θα ήταν πιο σοφό αν η Δύση προσπαθούσε να κατασκευάσει μία γέφυρα διαφυγής, διατηρώντας έστω για τον εαυτό της το προνόμιο να την αποκαλύψει την καταλληλότερη στιγμή.

Η αντίδραση της Δύσης τροφοδοτεί τις εμμονές του Πούτιν. Το αφήγημά του έχει ως ιστορική βάση τα εξής γεγονότα: Στη διάρκεια του 20ού αιώνα στη Ρωσία εισέβαλαν οι δυνάμεις της συμμαχίας που συγκροτήθηκε για την ανατροπή των μπολσεβίκων (στην οποία συμμετείχαν και οι ΗΠΑ – εμφύλιος πόλεμος 1917-1922) και άλλες δύο φορές εισέβαλαν οι Γερμανοί.

Μιλώντας ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Αντικατασκοπίας της αμερικανικής Βουλής, η διευθύντρια της Εθνικής Αντικατασκοπίας Άβριλ Χέινς δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή «εξελίσσεται βάσει του πλάνου που εκτιμούσαμε ότι θα ακολουθήσει ο ρωσικός στρατός – μόνο που αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από τους Ουκρανούς απ’ ό,τι αναμέναμε».

Η παραδοχή αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πληροφορίες που αναπαράγονται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για καθήλωση των ρωσικών δυνάμεων. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο Πούτιν θα στείλει κι άλλες δυνάμεις στην Ουκρανία».

Η δυτική προπαγάνδα δημιουργεί την εικόνα ότι ο ρωσικός στρατός ηττάται από την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών. Αλλά αυτή δεν είναι η εικόνα που έχουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Εν τούτοις κάποια κέντρα αποφάσεων προτιμούν να παρασύρουν την κοινή γνώμη σε λανθασμένες εντυπώσεις, ίσως επειδή έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εταιρειών που κερδοσκοπούν εις βάρος της Ουκρανίας.

Αυτά τα κέντρα παρέσυραν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας σε αντιφατική συμπεριφορά – τη μία μέρα δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και την άλλη μέρα πιέζει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA, μιλώντας στη Μόνιμη Επιτροπή Αντικατασκοπίας της αμερικανικής Βουλής, περιέγραψε τον Πούτιν ως απομονωμένο σε έναν στενό κύκλο συμβούλων που δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τη γνώμη του. «Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος. Θα εντείνει τις επιθέσεις για να γονατίσει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να ενδιαφέρεται για τις απώλειες αμάχων» πρόσθεσε ο Μπερνς.

Αυτή η άποψη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν δεν έχει έτοιμη κάποια πολιτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης. Πού εδράζεται η λογική του Πούτιν; Στην αρχική εκτίμηση ότι η Ουκρανία ήταν εύκολος στόχος και οι Ευρωπαίοι άτολμοι, κυρίως λόγω των επικείμενων εκλογών στη Γαλλία και της μεταβατικής φάσης στην οποία βρίσκεται η Γερμανία μετά την αλλαγή ηγεσίας.

Όλες αυτές οι εκτιμήσεις του Πούτιν όμως αποδείχτηκαν λανθασμένες: ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους πρωταγωνιστές, καθώς επιχειρεί να καρπωθεί πολιτικά τη διατήρηση ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ενώ οι Γερμανοί έσπευσαν να εξαγγείλουν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ εγκαταλείποντας τη θέση που ακολουθούσαν μέχρι τώρα.

Τι έχουν στο μυαλό τους οι Κινέζοι

Στην κρίση της Ουκρανίας υπάρχει ένας κρίσιμος παράγοντας: η Κίνα, η οποία, κατά τον πρώην αρχηγό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σερ Άλεξ Γιάνγκερ, θα μπορούσε να επαναφέρει στην οδό της λογικής τη ρωσική ηγεσία.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να ασκήσει επιρροή στον Πούτιν, δήλωσε στο BBC ο Γιάνγκερ, εξηγώντας ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας χρειάζεται τον Σι και ο Σι τη στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία, αλλά χωρίς να διακινδυνεύσει τη ρήξη με τις ΗΠΑ. Άρα ο Σι έχει κάθε λόγο να εκλογικεύσει τον Πούτιν.

«Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» διακήρυξε ο Πρόεδρος της Κίνας υπεραμυνόμενος της θέσης που έχει η χώρα του. Ποια είναι αυτή η θέση; Από τη μία η περαιτέρω σύσφιγξη των στρατηγικών σχέσεων με τη Ρωσία κι από την άλλη η τήρηση αποστάσεων από τη Μόσχα, ώστε να μην κατηγορηθεί το Πεκίνο ότι υποστηρίζει τον πόλεμο.

«Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται όταν τις αρπάζουμε» έγραψε ο Σουν Τσου στην «Τέχνη του Πολέμου» και είναι προφανές ότι ο Σι Τζινπίνγκ το έχει διαβάσει. Γι’ αυτό ίσως να είναι ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει μια χρυσή γέφυρα διαφυγής για τον Πούτιν, κάτι που θα εκτιμήσει και η Δύση όταν έρθει η ώρα του απολογισμού.

Κι επειδή είναι ξεκάθαρο πως οι Μπάιντεν και Πούτιν δεν διαβάζουν Σουν Τσου, φαίνεται πως ο Σι (που ξέρει καλύτερα την «Τέχνη του Πολέμου») μπορεί να εμφανιστεί ως γεφυροποιός.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search