• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Σαν σήμερα 11 Απριλίου 1897 η μάχη των 5 Πηγαδιών (Φιλιππιάδα) - Έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι τρείς Αργυραδίτες!

April 11, 2022 5467
Του Γεωργίου Β. Γκίνη*
 
''Vita enim mortuorum in memoria vivorum'' ''Η ζωή των νεκρών εναποτίθεται στην μνήμη των ζωντανών'' Κικέρων 43 π.χ
 
Σαν σήμερα πριν από 125 χρόνια, στις 11 Απριλίου 1897 διεξήχθη η μάχη των 5 πηγαδιών, τοποθεσία λίγο έξω από τη Φιλιππιάδα, κατά την οποία έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι οι τρείς πρώτοι ένστολοι Αργυραδίτες!
 
Τα ονόματά τους:Yδνεας(ΠΖ) ΜΑΖΗΣ Γ., Στρ. (ΠΖ)ΠΑΝΔΗΣ Χ.Δ. και Στρ. (ΠΖ)ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ Α.Δ. Όλοι τους ανήκαν στο 10ο Σ.Π Κέρκυρας.
Τρείς από τους 21 ένστολους προγόνους μας που έκαναν την υπέρτατη θυσία προς την πατρίδα, σε όλες τις πολεμικές αναμετρήσεις, από το 1897 έως το 1974!
Δεν ξέρω αν είμαστε το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα ένα από τα ελάχιστα που ''ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ'' τους ήρωες του!!
 
Περιμένουν καρτερικά για πάνω από έναν αiώνα από εμάς τους απογόνους τους ,να αναγνωρίσουμε την θυσία τους και να τους τιμήσουμε όπως αρμόζει σε Έλληνες Ήρωες!
Η γενιά των προππαπούδων μας ,των παππούδων μας και των πατεράδων μας τους ''ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ''! Έπρεπε τα ονόματά τους, αν όχι μετά το τέλος της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922(τί σύμπτωση που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια!!),τουλάχιστον μετά το τέλος του αδελφοκτόνου πολέμου το 1950,να είναι γραμμένα στον τύμβο πεσόντων του χωριού μας!
 
Μεγάλη ευθύνη για μένα, φέρουν οι εκάστοτε προύχοντες που κυβέρνησαν τον τόπο μας τα τελευταία 100 χρόνια και δεν νοιάστηκαν για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του χωριού μας.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα επιτέλους όλοι μας, μαζί με τους φορείς του χωριού να κάνουμε αυτό που πρέπει....ένα μνημείο αντάξιο της θυσία τους και από δω και πέρα να τους ευγνωμονούμε και να τους ευχαριστούμε, ο καθένας με τον τρόπο του, για όσο θα υπάρχουμε!
 
Πιστεύω ότι από σήμερα θα γαληνέψει λιγάκι η ψυχή τους ,αφού αναδείξαμε και αναγνωρίσαμε την θυσία τους.
Τέλος το πιο τραγικό της ιστορία τους είναι ότι κανένας τους δεν ''επέστρεψε'' για να ταφεί στην γη που γεννήθηκε και μεγάλωσε....στην Αργυραδίτικη γή!!
Υ.Γ. Στην έρευνά μου ,που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, σημαντική βοήθεια είχα από την διευθύντρια του ιστορικού αρχείου του νησιού κ. Πανταζή, τον διευθυντή του Στρ. Γραφείου Κέρκυρας κ. Ρίζο και φυσικά τον φίλο μου Ταξίαρχο ε.α Κουλούρη Νικόλα από την Λευκίμμη.
Τους ευχαριστώ.
Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου μας ,που περιμένω εδώ και 4 μήνες, από το δημοτολόγιο κάποια έγγραφα για να κλείσει ο φάκελος 100% και είμαι ακόμη στην αναμονή......!!!
 
*Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search