• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Επιλεκτική ανθρωπιά: Έβαλαν Αφγανούς πρόσφυγες σε κοντέινερ για να υποδεχθούν τους Ουκρανούς σε οικίσκους

April 11, 2022 592


«Υπάρχει καθαρή διάκριση μεταξύ Ουκρανών προσφύγων και όσων άλλης εθνικότητας ζητούν άσυλο, που είναι εδώ αρκετά χρόνια ή συνεχίζουν να φτάνουν από την Τουρκία».


Έκθετη για ακόμη μία φορά είναι η χώρα μας έπειτα από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο προσφυγικό, καθώς δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αφήνει αιχμές για κριτήρια που υποδεικνύουν ρατσιστικές πολιτικές

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα αμβλύνει τη «σκληρή» μεταναστευτική πολιτική της για τους Ουκρανούς» , σημειώνεται η επιλεκτική ευαισθησία της κυβέρνησης όσον αφορά το προσφυγικό καθώς παρόλο που για περισσότερα από δύο χρόνια, η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για την επιβολή μιας «σκληρής αλλά δίκαιης» πολιτικής απέναντι σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να περάσουν τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από την χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή, η υποδοχή ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο 16χρονος Σαχράν από το Αφγανιστάν, είναι ανάμεσα στους περίπου 100 Αφγανούς από τους οποίους ζητήθηκε πρόσφατα να εγκαταλείψουν τα καταλύματα τους σε έναν καταυλισμό στις Σέρρες, στη βόρεια Ελλάδα, για να δημιουργήσουν χώρο για Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Όταν άρχισαν να έρχονται οι Ουκρανοί, μας είπαν να φύγουμε από το σπίτι που μέναμε και μας πήγαν σε άλλη περιοχή του καμπ, σε ένα πολύ βρώμικο κοντέινερ. Γιατί;» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Η αντιμετώπιση που έχουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες, μοιάζει να είναι η ενδεδειγμένη αφού μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε άμεση διάθεση αδειών προσωρινής παραμονής στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να βρίσκονται και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα για ένα έτος. Παράλληλα, «υποσχέθηκε» δουλειές, αναφέροντας ότι υπάρχουν πάνω από 140.000 στην γεωργία και 50.000 στον τουρισμό.

Η 39χρονη Ιρένε από τη Βινίτσια διαμένει ήδη εδώ και δύο εβδομάδες στο καμπ των Σερρών και δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη φιλοξενία των Ελλήνων. «Αρχίσουμε ξανά να έχουμε κανονική ζωή. Τα παιδιά πάνε σχολείο, ήδη έχουν κάνει φίλους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγα χρόνια πριν, θυμίζουν οι δημοσιογράφοι, γονείς στη βόρεια Ελλάδα εμπόδιζαν προσφυγόπουλα Γεζίντι από το Ιράκ και τη Συρία να πάνε σχολείο και διαδήλωναν κατά της άφιξης προσφύγων σε καμπ.

Ακόμη, το Γαλλικό Πρακτορείο θυμίζει την προκλητική δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι Ουκρανοί είναι «πραγματικοί πρόσφυγες».

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται επίσης εκτενώς στην δραστική μείωση της βοήθειας προς αναγνωρισμένους πρόσφυγες από Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότια Ασία, που επί χρόνια παλεύουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Πλέον στην Ελλάδα τα χρήματα της ΕΕ πηγαίνουν στην δημιουργία κλειστών δομών και υπάρχει δραστικός έλεγχος των οργανώσεων που βοηθούν όσους αναζητούν άσυλο.

«Υπάρχει καθαρή διάκριση μεταξύ Ουκρανών προσφύγων και όσων άλλης εθνικότητας ζητούν άσυλο, που είναι εδώ αρκετά χρόνια ή συνεχίζουν να φτάνουν από την Τουρκία», περιγράφει η επικεφαλής εκπαίδευσης στο καμπ της Ριτσώνας. Όπως λέει, ο κύριος αφγανικής καταγωγής πληθυσμός του καμπ, βλέπει τα παιδιά να παραμένουν εκτός εκπαίδευσης εδώ και τριάμιση χρόνια.

Όπως περιγράφει σε σχετική έκθεση ο διευθυντής της Human Rights Watch για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών Μπιλ Φρέλικ, «την ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται τους Ουκρανούς ως “πραγματικούς πρόσφυγες” πραγματοποιεί ωμά επαναπροωθήσεις για Αφγανούς και άλλους, που διαφεύγουν από ίδιους πολέμους και βία … η εφαρμογή διαφορετικών κριτηρίων γελοιοποιεί τις υποτιθέμενες ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Πηγή: www.rosa.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search