Print this page

Ολοκληρώθηκε η «πρώτη φάση» της εισβολής στο Ιράκ λέει η Άγκυρα Σιωπή ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΜΜΕ

April 21, 2022 646

 

Για ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της νέας εισβολής του τουρκικού στρατού στο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ έκανε λόγο χτες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ, αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η Αγκυρα προετοιμάζεται και για επόμενες φάσεις της εισβολής, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που για άλλη μια φορά «κάνουν γαργάρα» τα περί «διεθνούς δικαίου» και την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους - σε πλήρη αντίθεση με τα όσα διατυμπανίζουν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανακάλυψε, λοιπόν ξανά, «τρομοκράτες» και σπεύδει να τους… εξουδετερώσει. Παραβιάζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ιράκ. Το καθεστώς της Άγκυρας ισχυρίζεται ότι «τρομοκρατικές ομάδες στο Βόρειο Ιράκ προγραμμάτιζαν να πραγματοποιήσουν ευρείας  κλίμακας επίθεση» και υποστηρίζεται ότι η επιχείρηση αυτή (σ.σ. η εισβολή) πραγματοποιείται «στα πλαίσια των αρχών των Ηνωμένων Εθνών για αυτοάμυνα»! Τα λένε αυτά και δεν κανείς δεν τους απαντά…

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν γίνεται ούτε βήμα πίσω» από τους καθορισμένους σκοπούς της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 «τρομοκράτες του ΡΚΚ», αποφεύγοντας να αναφερθεί στον έναν Τούρκο στρατιώτη που σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ισχυρίστηκε πως η χώρα του «δεν έχει σχέδια για τα εδάφη καμίας άλλης χώρας» και πως όταν εισβάλλει το κάνει «μόνο» όταν θέλει «να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της και τη σταθερότητα των γειτόνων της».

Προσπάθησε μάλιστα... να βγει και από πάνω, αφού βάφτισε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ ευγενική «επιχείρηση» εκκαθάρισης των περιοχών «από τρομοκράτες του ΡΚΚ». Διαβεβαίωσε έτσι πως θα συνεχίσει απτόητος ο τουρκικός στρατός τις εισβολές σε Συρία και Ιράκ υπό τα παραπάνω προσχήματα.

Η νέα επιθετική ενέργεια, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Γράπωμα» (Operation Claw-Lock), έρχεται μετά τις διαδοχικές εισβολές του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ το 2020, με τις ονομασίες «Operation Claw Tiger» και «Operation Claw Eagle».

Η εισβολή έγινε αλλά δεν πέρασαν οι πληροφορίες για την τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν στα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο Διαδίκτυο, παρόλο που την ίδια στιγμή οικισμοί αμάχων βομβαρδίζονται από αεροπορικές επιδρομές και αερομεταφερόμενα στρατεύματα αναπτύσσονταν στο ιρακινό έδαφος.

BBC: Αρχική σελίδα αφιερωμένη σε ρεπορτάζ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δίχως αναφορές στην τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε ολόκληρη την πρώτη σελίδα.

The Guardian: Όλες οι ιστορίες στην κορυφή της πρώτης σελίδας αφορούσαν τη ρωσική εισβολή, δίχως κανένα ίχνος αναφοράς της τουρκικής εισβολής στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε ολόκληρη την αρχική σελίδα της εφημερίδας.

The Independent: Η αρχή της πρώτης σελίδας είναι αφιερωμένη σε ιστορίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς σημάδια αναφοράς της τουρκικής εισβολής στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε ολόκληρη την πρώτη σελίδα.

New York Times: Και οι τέσσερις ιστορίες στην κορυφή της πρώτης σελίδας αφορούσαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς κανένα σημάδι της τουρκικής εισβολής στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε ολόκληρη την πρώτη σελίδα.

The Washington Post: Και οι έξι ιστορίες στην κορυφή της πρώτης σελίδας αφορούσαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς καμία ένδειξη για την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν στην πρώτη σελίδα.

Deutsche Welle: Η κορυφή της πρώτης σελίδας ήταν αφιερωμένη σε ιστορίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς κανένα σημάδι της τουρκικής εισβολής στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε ολόκληρη την πρώτη σελίδα.

France24: Η ιστορία για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές βρίσκεται στην κορυφή της πρώτης σελίδας, χωρίς σημάδια της τουρκικής εισβολής στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε ολόκληρη την πρώτη σελίδα.

El Pais: Κανένα ίχνος αναφοράς της τουρκικής εισβολής στο πρωτοσέλιδο.

Η έναρξη της εισβολής προκάλεσε αντιδράσεις στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, ο εκπρόσωπος του Ιρακινού Κούρδου Προέδρου Μπ. Σαλίχ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο εσωτερικό του Ιράκ, στην περιοχή του Κουρδιστάν, επισημαίνοντας πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και «απειλή για την ασφάλεια». Πολλά είπε! Κούρδοι είναι, αντικαθεστωτικοί είναι οι πλητόμενοι, ας πάνε από εκεί που ήρθαν...

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

ΠΗΓΗ: newsbreak.grSlpressΡιζοσπάστης

euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.