Print this page

Αιμορραγεί ο τουρισμός στην Ευρώπη σύμφωνα με το Bloomberg – Σε πιο ισχυρή θέση η Ελλάδα

May 16, 2020 666

 

Η πανδημία έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου πλήγμα στον τουρισμό της Ευρώπης ωστόσο η Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, βρίσκεται σε καλύτερη θέση.

 

Σε ισχυρή θέση βρίσκεται η Ελλάδα και τα δημοφιλή νησιά της για τη φετινή τουριστική σεζόν που έχει πληγεί εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Σε σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η χώρα μας που έχει την πανδημία υπό έλεγχο είναι σε καλύτερη θέση.

Πάντως, για καμία χώρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο τουριστικός κλάδος έχει δεχθεί καίριο πλήγμα και προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί από το καλοκαίρι. Το ρεπορτάζ του Bloomberg αρχίζει από τη Μύκονο, όπου ο δήμαρχος, Κώστας Κουκάς, προσπαθεί απεγνωσμένα να δώσει νέα πνοή στον τουρισμό, που είναι το "οξυγόνο" της τοπικής οικονομίας. «Η Μύκονος είναι σε ισχυρή θέση να επωφεληθεί καθώς οι περιορισμοί στην Ελλάδα θα χαλαρώνουν ταχύτερα από ό,τι σε κράτη, που έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού όπως η Ιταλία και η Ισπανία» αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Οι κάτοικοι θέλουν το νησί να ανοίξει όχι μόνο για να περιοριστεί η οικονομική ζημιά, αλλά και γιατί ο τουρισμός είναι η ζωή μας» δηλώνει ο δήμαρχος της Μυκόνου. «Σίγουρα αυτή η σεζόν δεν είναι κανονική, αλλά θέλουμε να ανοίξουμε γιατί θα είναι πολύ σημαντική για τις επόμενες» εξηγεί ο κ. Κούκας. 
Ύστερα από δίμηνη μάχη για να περιοριστεί ο ιός, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, γεγονός που δίνει ελπίδα σε ξενοδόχους, ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ. Πρόκειται για μία προσπάθεια λεπτών ισορροπιών, καθώς οι αρχές θέλουν να επαναφέρουν στη ζωή την δραστηριότητα, χωρίς όμως να προκαλέσουν νέα έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19.

 

H πανδημία έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου πλήγμα στον τουρισμό της Ευρώπης, με τις πωλήσεις σε ελεύθερη πτώση και τις θέσεις εργασίας σε κίνδυνο σε έναν κλάδο, ο οποίος καλύπτει το 10% του ΑΕΠ της ηπείρου. Η ζήτηση προβλέπεται να μειωθεί κατά 40% φέτος και δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα πριν από το 2023, σύμφωνα με την European Travel Commission, που εκπροσωπεί 33 εθνικούς οργανισμούς τουρισμού. Επιχειρήσεις από την IAG (British Airways) έως την TUI της Γερμανίας, τον μεγαλύτερο tour operator στον κόσμο, καταργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ορισμένες μικρότερες, οικογενειακές επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην ανακάμψουν ποτέ, παρατηρεί το Bloomberg. «Είναι θέμα χρόνου έως ότου εξαντληθεί το ρευστό και δούμε χρεοκοπίες ανά την Ευρώπη» προειδοποιεί ο εκτελεστικός διευθυντής της ETC, Εντουάρντο Σανταντέρ.

Οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα κρουμάτων, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία, είναι έτοιμες να ανοίξουν ταχύτερα, κλείνοντας και διμερείς συμφωνίες για την ταξιδιωτική κίνηση. Σε άλλες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους αθροιστικά 85.000 άνθρωποι, παραμένει ασαφές το πόσο σύντομα θα είναι ο τουρισμός βιώσιμος ξανά και πώς θα αντεπεξέλθει στους αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Ο άμεσος αντίκτυπος γίνεται ηπιότερος κάπως από τα πακέτα στήριξης (επιδότηση των μισθών, εγγυήσεις δανείων, μειώσεις φόρων), αλλά η έκταση της ζημιάς είναι και πάλι «πολύ πιο σοβαρή» από ό,τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους πριν από μία δεκαετία, σημειώνει ο επικεφαλής της ETC και προσθέτει ότι η κρίση αυτή θα φέρει «θεμελιώδεις αλλαγές» στον κλάδο του τουρισμού.

Ελπίδες για σχετικά ταχεία ανάρρωση του τουρισμού εκφράζονται πάντως και στη Γερμανία. Τα ξενοδοχεία εκεί ευελπιστούν ότι οι Γερμανοί, που συνήθως περνούνε τις διακοπές τους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το καλοκαίρι, φέτος θα κατευθυνθούν... στον γερμανικό Βορρά και στα θέρετρα της Βαλτικής.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.