Η Frontex, η συνοριακή υπηρεσία της Κομισιόν, που αποτελεί και τον καλύτερα χρηματοδοτούμενο οργανισμό της με προϋπολογισμό 758 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εμπλακεί σύμφωνα με νέα έρευνα των Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik και Le Monde σε επαναπροωθήσεις (pushbacks) τουλάχιστον 957 αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο μεταξύ Μάρτη του 2020 και Σεπτέμβρη του 2021, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των επαναπροωθήσεων μπορεί να ξεπερνάει τους 8.300 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους πολλές γυναίκες και παιδιά!

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex μετά τα σκάνδαλα και τις  επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Από την έρευνα, τεκμηριώνονται τα περιστατικά, καθώς φαίνεται ότι οι άνθρωποι της Frontex δεν φρόντισαν να σβήσουν τα ίχνη τους. Στην εσωτερική βάση δεδομένων που καταχωρούνται τα περιστατικά της υπηρεσίας των ευρωμαντρόσκυλων (ονόματι Jora), τα περιστατικά αυτά καταγράφονταν κανονικά από τους υπαλλήλους της με την έκφραση «αποτροπή αναχώρησης» (″prevention of departure″).

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι υπάλληλοι αποδείχτηκαν… τζόρες (όπως λένε οι Ηπειρώτες τους ξεροκέφαλους που δεν αλλάζουν γνώμη παρά τις προτροπές των άλλων ότι σφάλλουν) και κατέγραφαν στη βάση δεδομένων «Τζόρα» της Frontex, που πλασάρεται και ως αναθεωρημένη, περιγραφές τουλάχιστον 145 περιπτώσεων με την ένδειξη «αποτροπή αναχώρησης», οι οποίες διέφεραν σημαντικά από τις αναφορές των τούρκων λιμενόμπατσων, αλλά και από τις διαθέσιμες μαρτυρίες για τα ίδια περιστατικά. Σε πάνω από 222 υποθέσεις οι αιτούντες άσυλο αποβιβάστηκαν από λέμβους, μπήκαν σε ελληνικές σωσίβιες βάρκες και αφέθηκαν ακυβέρνητοι στη θάλασσα «στο έλεος του θεού».

Οι αποκαλύψεις της νέας αυτής έρευνας έρχονται στο φως σε μια περίοδο που η Ελβετία (μέγας υποστηρικτής της Frontex: μόνο πέρυσι δώρισε 24 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στα ευρωμαντρόσκυλα) ετοιμάζεται για δημοψήφισμα (στις 15 Μάη) αναφορικά με την εμπλοκή της χώρας με την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ. Ολα αυτά εν μέσω αντιδράσεων μερίδας των Ελβετών που κάνουν καμπάνιες και μαζεύουν υπογραφές πολιτών, που αντιδρούν θεωρώντας τη χώρα τους συνένοχη σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνησή τους σχεδιάζει να αυξήσει τη δωρεά στη Frontex στα 61 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα έως το 2027

Η ελληνική κυβέρνηση (όπως και η Frontex) αρνείται τους ισχυρισμούς περί παράνομων απωθήσεων και μέσω του υπουργού Μετανάστευσης Μηταράκη διαμηνύει χωρίς αιδώ ότι οι ελληνικές αρχές συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα! Τα τεκμηριωμένα στοιχεία της έρευνας για τα αίσχη της Frontex και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έρχονται στην επιφάνεια ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι των δελτίων Τύπου του προκλητικού και αμετροεπούς Μηταράκη, που τον Απρίλη σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης & Ασύλου χαρακτήριζε αβάσιμες τις καταγγελίες του Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για επαναπροωθήσεις. Μάλιστα ο Δημήτριος Μάλλιος, υποστράτηγος, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ., είχε αρνηθεί τότε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Human Rights Watch και δήλωνε ξεδιάντροπα ότι «οι αστυνομικές Υπηρεσίες και το προσωπικό τους θα εξακολουθήσουν να επιχειρούν αδιαλείπτως, με επαγγελματισμό, σύννομα και με τη δέουσα ταχύτητα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων/μεταναστευτικών ορών, με τρόπο που να διασφαλίζει, αφενός, τα δικαιώματα των ίδιων των αλλοδαπών, αφετέρου την προστασία των πολιτών, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών πρώτης γραμμής εισόδου».

Θυμίζουμε ότι η αγαστή συνεργασία Μηταράκη – Λετζερί, κυβέρνησης Μητσοτάκη και FRONTEX, είχε διαφανεί απροκάλυπτα και με την παρασημοφόρηση του επικεφαλής των ευρωμαντρόσκυλων, αρχές του έτους, όταν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Προστασία των Συνόρων στη Λιθουανία, ο Μηταράκης απένειμε Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β` Τάξης – Διαμνημόνευσης Αξίας στον Λετζερί  της FRONTEX, για «την σημαντική συμβολή του Οργανισμού στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες». Γι’ αυτό και τώρα ο Μηταράκης τηρεί σιγήν ιχθύος.

Επαναπροωθήσεις με συνδρομή της Frontex αποκαλύπτει το Spiegel - iNotos.gr

Στην παρασημοφόρηση του Λετζερί, ο Μηταράκης είχε απονείμει εύσημα για την αποτελεσματικότητα της FRONTEX «υπό την ηγεσία του κ. Leggeri, καθώς η επιχειρησιακή λειτουργία και η συνολική στήριξη του Οργανισμού στην Ελλάδα, έχει επιτρέψει στη χώρα μας να διατηρήσει τα χαμηλότερα επίπεδα μεταναστευτικών ροών της τελευταίας δεκαετίας». Οπως διαβάζουμε στο site του υπουργείου, ο κ. Leggeri, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για «αυτήν την κίνηση που αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει από τη FRONTEX και ανοίγει νέους δρόμους περαιτέρω συνεργασίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε».

Ενώ είναι πασιφανές ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης των προσφύγων, θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου, με βάση την οποία ένα άτομα που δικαιούται προστασίας δεν μπορεί να επιστραφεί βίαια σε ένα μέρος όπου θα αντιμετωπίσει βλάβη, καταπατείται συστηματικά, η Frontex εξακολουθεί να δηλώνει, σαν να απευθύνεται σε Χαχόλους, ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της αρχής της μη επαναπροώθησης, βρίσκονται στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων του οργανισμού»!

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις από τη δημοσιοποίηση της τεκμηριωμένης έρευνας των Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik και Le Monde και της επιβαρυντικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), που έχει διαπιστώσει βαρύτατες ευθύνες για τρια ανώτατα στελέχη της Frontex, ο Φαμπρίς Λετζερί υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα, στις 28 Απριλίου, την παραίτησή του.

Φαίνεται να σπάει η ομερτά για τα εγκλήματα των ελλήνων και ευρωπαίων λιμενόμπατσων και να βγαίνει η κατάσταση προς τα έξω, πράγμα που είναι και μια νίκη του αντιρατσιστικού κινήματος, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι συνήθως δε λογοδοτεί κανείς σε τέτοιου είδους υποθέσεις, καθώς το κουκούλωμα και το προσποιητό νοιάξιμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δήθεν ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ, έρχεται πρώτα από όλα από την Κομισιόν και μετά «στα καθ’ ημάς».

ΥΓ. Μόλις σήμερα, η «ζεματισμένη» Κομισιόν εξέδωσε Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρει ότι «λαμβάνει υπόψη την παραίτηση με άμεση ισχύ του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), κ. Fabrice Leggeri» και βάζει προσωρινά στη θέση του την Aija Kalnaja, «ως αρχαιότερη αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Frontex». Και συνεχίζει προκλητικά, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στο εγκληματικό όργιο των λιμενόμπατσών της, ώστε να μη μένει καμιά αμφιβολία για το ότι ο Λετζερί ήταν ένας μεγαλοϋπάλληλος που απλώς εκτελούσε εντολές (οι εμφάσεις δικές μας): 

«Προτεραιότητα της Επιτροπής είναι μια ισχυρή, αποτελεσματική και λειτουργική Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Ο Frontex επιτελεί εξαιρετικά σημαντικό έργο στηρίζοντας τα κράτη μέλη στη διαχείριση των κοινών εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προασπίζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα στο πλαίσιο αυτό. Για τον σκοπό αυτό, ο Frontex πρέπει να είναι ένας ισχυρός και λειτουργικός οργανισμός. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως τον Frontex στην αποστολή αυτή. Πέρυσι, η Επιτροπή ενίσχυσε σημαντικά την υποστήριξη και τις συμβουλές της προς τον Frontex, προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη εκτέλεση της εντολής του. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή πραγματοποίησε αρκετές έκτακτες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου με αντικείμενο θέματα διακυβέρνησης και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στη συνεχή βελτίωση του οργανισμού».

ΠΗΓΗ: eksegersi.gr