• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Είναι όλοι με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία;

May 05, 2022 66

 

ΠΗΓΗ: Από Δημήτρης Μηλάκας - topontiki.gr

«Όποιος έβαλε το κουδούνι στην ουρά της τίγρης, αυτός να το βγάλει». Με αυτή τη φράση στο Twitter ένας Κινέζος αξιωματούχος σκιαγράφησε την κατάσταση στην Ουκρανία και την απροθυμία της Κίνας να συνδράμει τις ΗΠΑ στην προσπάθεια ελέγχου του ρωσικού «θηρίου».


Μάλιστα με αυτή τη φράση ο αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έμμεσα αλλά σαφέστατα καταλογίζει στην Ουάσιγκτον την ευθύνη για την οργισμένη αντίδραση της τίγρης.

Τη θέση αυτή των Κινέζων φαίνεται ότι ασπάζεται η πλειοψηφία των κρατών – μελών του ΟΗΕ. Πράγματι, αν βγούμε έξω από τη δυτική οπτική μας γωνία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο λεγόμενος «δυτικός κόσμος» είναι μια πανίσχυρη, αλλά σε κάθε περίπτωση, μειοψηφία σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Κοιτώντας την υδρόγειο αντιλαμβάνεται κανείς τα όρια της αμερικανικής επιρροής: Βόρεια Αμερική και Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Αυτό είναι το δυτικό υποσύνολο του κόσμου που ακολουθεί τυφλά την αμερικανική ηγεσία (και) στο ουκρανικό ζήτημα…

Εκτός από την Κίνα, που είναι «πιστοποιημένη» αντίπαλος / ανταγωνιστής / εχθρός των ΗΠΑ, μια σειρά ακόμη σημαντικότατες χώρες εμφανίζονται απρόθυμες να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην άβυσσο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Ας ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη:

Στην «αυλή» των ΗΠΑ οι δύο σημαντικότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό και η Βραζιλία, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την αμερικανική εντολή για επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το ίδιο έκανε και η μεγαλύτερη δύναμη της αφρικανικής Ηπείρου, η Νότια Αφρική.

Τις αμερικανικές εντολές για πολιτική / οικονομική απομόνωση της Ρωσίας αγνόησε και η Ινδία, που μαζί με την Κίνα συγκεντρώνουν το 1/3 του πληθυσμού της Γης. Η Ινδία, όπως και η Κίνα, ούτε καταδίκασε στο πλαίσιο του ΟΗΕ τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ούτε προσχώρησε στην λογική των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Μεγάλες δυσκολίες συναντούν οι αμερικανικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου» αντιρωσικού συνασπισμού και σε άλλες σημαντικές χώρες, όπου θεωρητικά η Ουάσιγκτον ασκεί μεγάλη επιρροή: η Τουρκία, το Πακιστάν, η Ινδονησία… Ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν να καταδικάσουν την ρωσική εισβολή, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να μην διαταραχθεί η αγορά από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κοιτώντας, λοιπόν, συνολικά την παγκόσμια σκακιέρα, μάλλον θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η δυτική – ευρωατλαντική μας οπτική γωνία μάλλον είναι εξαιρετικά περιορισμένη…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search