Print this page

Για την 9η Μάη 2022!

May 08, 2022 418

 

Για την εργατική τάξη, τους λαούς του κόσμου, για κάθε «άνθρωπο που αγαπά την ελευθερία» όπως εύστοχα σημείωνε ο Χέμινγουεϊ, η 9η ΜΑΗ, η μέρα της αντιφασιστικής νίκης, αποτελεί το μεγάλο ιστορικό ορόσημο. Μέρα αναστοχασμού, τιμής, μνήμης και αγώνων. Ένα ιστορικό σήμαντρο που αντηχεί δυνατά και καθαρά στο χρόνο. Έτσι, που 77 χρόνια μετά, στοιχειώνει τους σύγχρονους λάτρεις του ναζισμού, τους απολογητές του ιμπεριαλισμού και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Τους ξενομπάτες της ιστορίας και τους φαιδρούς εισηγητές της αντικομμουνιστικής θεωρίας των δύο άκρων.
Επτά δεκαετίες ο ιμπεριαλισμός και η κυρίαρχη προπαγάνδα έχουν κάνει τα πάντα για να σβήσουν την αντιφασιστική νίκη από την συλλογική μνήμη. Να την παραχαράξουν και να τη διαστρεβλώσουν τόσο που να την φέρουν στα μέτρα τους. Να την αφυδατώσουν και να την μετατρέψουν σε ένα μνημόσυνο. Επτά δεκαετίες τα ιστορικά διδάγματα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, της νικηφόρας γραμμής του κομμουνιστικού κινήματος και της ιστορικής του εποποιίας παραμένουν ανεξίτηλα στην ιστορική μνήμη των λαών και φωτίζουν τους δρόμους των αγώνων του.


Με τα χολιγουντιανά μυθεύματα της απόβασης στη Νορμανδία, τα παραμύθια τύπου Κατίν και τις ανοησίες περί συνεργασίας Στάλιν-Χίτλερ, παλεύουν μανιασμένα οι απολογητές του ιμπεριαλισμού να αντιστρέψουν την ιστορική αλήθεια και να δώσουν στην 9η Μάη το περιεχόμενο της «ημέρας της Ευρώπης» που επιθυμεί η κομισιόν. Κάθε χρόνο οι ίδιες αναφορές στους «ολοκληρωτισμούς» που βρίθουν αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, αθωώνουν το ναζισμό και στρώνουν το έδαφος στο φασισμό και την ακροδεξιά.


Φέτος η 9η Μάη έχει βρεθεί στο επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδιώκουν την καπηλεία και την χρησιμοποίηση της επετείου.
Ο Πούτιν σκοπεύει να μετατρέψει την 9η Μάη σε ημέρα φιέστας για τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία. Φήμες θέλουν να διοργανώνει στρατιωτική παρέλαση ακόμη και στη Μαριούπολη. Δίνοντας έτσι στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -όπως την ονομάζει- περιεχόμενο αντιφασιστικού αγώνα. Πρόκειται βέβαια για άθλια προπαγανδιστικά κόλπα του ρώσικου μεγαλοκρατισμού.
Η Ρωσία του Πούτιν προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να αλλάξει όλο το περιεχόμενο της αντιφασιστικής νίκης και να το ντύσει με ρώσικο σωβινισμό. Οι αντιναζιστικές κορώνες τού αντικομμουνιστή Πούτιν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ο πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας αφορά τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τους στόχους του ρώσικου ιμπεριαλισμού και πάντως σε καμία περίπτωση δεν έχει αντιφασιστικό περιεχόμενο.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ θα ξεσπαθώσουν στις 9 Μάη ενάντια στους ολοκληρωτισμούς, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία. Επιχειρώντας να παρουσιάσουν το δυτικό ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ ως περιστέρι της ειρήνης και να συνεχίσουν την πολιτική στοχοποίησης της Ρωσίας και της Κίνας. Ταυτόχρονα στο πρόσωπο του Πούτιν -και παρουσιάζοντας την πολιτική της εισβολής και του πολέμου ως συνέχεια της ΕΣΣΔ- επιχειρούν νέες ιστορικές αντικομμουνιστικές προβοκάτσιες.


Στον ίδιο ρόλο και το ακροδεξιό φερέφωνό τους στην Ουκρανία Ζελένσκι, θα επικαλεστεί την 9η Μάη για τον αγώνα ενάντια στο ναζισμό τον οποίο ταυτίζει με τους ρώσους. Την ίδια στιγμή βέβαια που όταν αναφέρεται στο ναζιστικό τάγμα Αζόφ κάνει λόγο για «ριζοσπαστικές ιδέες».


Πρόκειται για άθλιες καπηλείες. Ο δυτικός ιμπεριαλισμός, όπως τότε εξόπλισε και έστρωσε το δρόμο στη ναζιστική Γερμανία, έτσι και σήμερα υποθάλπει, στηρίζει, τροφοδοτεί αλλά και εξοπλίζει (όπως έγινε στην Ουκρανία) όποτε κρίνει σκόπιμο ακροδεξιά, φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα. Αθωώνουν καθημερινά τη δράση των ναζί -είτε πρόκειται για το παρελθόν είτε για το παρόν- και στοχοποιούν το κομμουνιστικό κίνημα. Αυτό άλλωστε επιχειρούν με αποφάσεις, εκδηλώσεις και εκατοντάδες προγράμματα που υλοποιούν «ενάντια στον ολοκληρωτισμό». Ούτε λόγος βέβαια για το καλύτερο παιδί τους, το Ζελένσκι. Το ίδιο βαθιά αντικομμουνιστής είναι ο Πούτιν και μηδενική η σχέση του με τον «αντιφασιστικό αγώνα».


Η ουσία είναι ότι όσο και να προσπαθούν να σβήσουν την 9η Μάη από το ημερολόγιο των λαών, να την ανασκευάσουν και να την φέρουν στα μέτρα τους, η μέρα που ο κόκκινος στρατός κάρφωσε το ναζιστικό κτήνος θα ρίχνει πάντα φως στο σκοτάδι τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.