Print this page

Ο τουρισμός το επόμενο στοίχημα της Ε.Ε. - Πώς θα στηριχθεί ο κλάδος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

May 18, 2020 703
 

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πρώτη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που τέθηκαν για να βάλουν φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19. Επόμενο στοίχημα η επανεκκίνηση του τουρισμού. 
Ο τουρισμός, υπό κανονικές συνθήκες, συμβάλλει σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Μπορεί τα θεσμικά όργανα της Ένωσης να έδειξαν αρχικά δισταγμό για τη στήριξη των χωρών που χτυπήθηκαν από τον φονικό ιό, αλλά ο τουρισμός, κινητήριος δύναμη για τις οικονομίες πλήθους ευρωπαϊκών χωρών – ειδικά του Νότου –, πρέπει με κάποιον τρόπο να «ξαναζωντανέψει».


Η Γερμανία και άλλα κράτη - μέλη έχουν καλέσει σε αναστολή των κανονισμών της Ε.Ε. που αναγκάζουν τις «αποστραγγισμένες» αεροπορικές εταιρείες και την ξενοδοχειακή βιομηχανία να προσφέρουν πλήρη αποζημίωση για πτήσεις και ταξίδια που έχουν ακυρωθεί αντί για κουπόνια, μέτρο το οποίο εξετάζεται τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ισπανία. 
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη να εγγυηθούν τα κουπόνια, ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για τους πελάτες, σύμφωνα με έγγραφο στρατηγικής που έχει δει το πρακτορείο Reuters πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή του. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου ασθενειών (ECDC) θα καταρτίσει έναν κατάλογο περιοχών με χαμηλή κυκλοφορία του ιού – μεταξύ των οποίων και η χώρα μας – ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα για την καραντίνα. 

Το σχέδιο της Κομισιόν
Ο τουρισμός αποφέρει κανονικά περίπου 150 δισ. ευρώ κάθε σεζόν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο με περίπου 360 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής. Όμως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τώρα κλειστά και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για τα μη απαραίτητα ταξίδια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, βάσει του επείγοντος μέτρου, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. 
«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα» προειδοποίησε αξιωματούχος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας πως 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν στον τομέα, ο οποίος έχει καταγράψει απώλειες εσόδων που ξεκινούν από το 50% για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και φθάνουν το 90% για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρείες.


Με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα» η τουριστική στρατηγική της Επιτροπής καλεί για στοχευμένους περιορισμούς που θα αντικαταστήσουν μια γενική απαγόρευση των ταξιδιών και θα επιδιώξει μια σταδιακή άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων όπου η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί. 
«Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία, οι ανάγκες και τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού πρέπει να σταθμιστούν έναντι των κινδύνων να διευκολυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού με πιθανό αποτέλεσμα μια επαναφορά των μέτρων περιορισμού» αναφέρεται στο προσχέδιο της Επιτροπής.

Κουπόνια εσωτερικού τουρισμού
Στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, η αγωνία για το μέλλον του τουρισμού είναι τεράστια. Τα μνημεία και αξιοθέατα στα οποία μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας θα ξανανοίξουν μέσα στον Μάιο, ενώ η εστίαση ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με την παρακολούθηση της πορείας εξάπλωσης του ιού.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστή την πρόθεσή της και με νομοθέτημα αποφάσισε τη διανομή κουπονιών εσωτερικού τουρισμού σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, με τη μορφή «μπόνους», ώστε να πάνε έστω και ολιγοήμερες διακοπές εντός της χώρας. Γίνεται αναφορά σε ποσό από 350 μέχρι 500 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, υποχρεωτικά, μέσα στη φετινή χρονιά. Θα εξαρτηθεί, όμως, και από το σύνολο των μελών κάθε οικογένειας. 


Οι ιταλικές τουριστικές ενώσεις προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ο τομέας θα γονατίσει και ότι, αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Πρόκειται, συνολικά, για το 15% του ΑΕΠ της χώρας. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων ζητούν από τον Κόντε επιδοτήσεις, αναβολή ή και κατάργηση των φετινών φόρων και ρεαλιστική εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. 
Στην Ισπανία 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού, ενώ η χώρα υποδέχεται 83 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό, έσοδα τα οποία συμβάλλουν περίπου στο 14% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να ανοίξουν και πάλι για τον τουρισμό οι 17 αυτόνομες περιφέρειες και πόλεις της Ισπανίας, αλλά «σταδιακά» και «μη συμμετρικά», καθώς παραμένει η «καραντίνα» στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. 


Η ισπανική κυβέρνηση ποντάρει επιπλέον στην επανεκκίνηση του τουρισμού σε μέρη τα οποία – σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία – δεν εμφάνισαν κανένα κρούσμα κορωνοϊού, όπως η Λα Γκομέρα, το Ελ Ιέρο και τα Κανάρια Νησιά.

Οι προτάσεις της Ελλάδας 
Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να επιτραπεί η ελευθερία μετακινήσεων εντός της Ευρώπης προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε η Αθήνα στην Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού. «Στόχος μας είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Ιουνίου και όπου αυτό είναι εφικτό» επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης. 
Η Αθήνα επιθυμεί «ίση μεταχείριση» όλων των ταξιδιωτών και να αποφύγει ενδεχόμενες «προκαταλήψεις λόγω εθνικότητας» στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. Παρ’ όλα αυτά, δεν τάσσεται υπέρ του ολοκληρωτικού ανοίγματος των συνόρων και για όλους. 

 

Στο ελληνικό έγγραφο γίνεται λόγος για «αμοιβαία κατανόηση» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ότι όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους είτε για κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες προτού ταξιδέψουν, ενώ βάρος θα δοθεί σε περιοχές που δεν έχουν εμφανίσει κρούσματα κορωνοϊού. 
Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει ακόμη πάρει καμιά απόφαση ούτε για το πώς θα λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις ούτε για το αν και πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου που πλήττονται. Ως εκ τούτου δυσφορία προκάλεσαν στο Μαξίμου διαρροές του υπουργού Τουρισμού, στον οποίο χρεώθηκαν «μη εγκεκριμένα από το Μαξίμου σχέδια». 
Ένα περίεργο καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά μας. 

ΘΕΑ ΜΑΝΟΥΡΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2125 στις 14-5-2020
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.