• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Σρι Λάνκα: Στους δρόμους ο στρατός και η αστυνομία για να καταπνίξουν την εξέγερση

May 11, 2022 684

 

 

Κλιμακώνεται περαιτέρω η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Σρι Λάνκα, με την κυβέρνηση να έχει βγάλει τον στρατό στο δρόμο για να καταπνίξει την εξέγερση διάρκειας τριών εβδομάδων, ενώ αποφασίστηκε, η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει από την Παρασκευή, για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο.

Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού, μαζί με πάνοπλες ομάδες περιπολούν τους δρόμους της πρωτεύουσας, Κολόμπο, σήμερα, ενώ οι δυνάμεις καταστολής εξακολουθούν να ενεργούν σύμφωνα με τη χθεσινή εντολή της κυβέρνησης για χρήση αληθινών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Βασικό αίτημα της εξέγερσης είναι η παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, αφού νωρίτερα προηγήθηκε η παραίτηση του αδερφού του, Μαχίντα Ρατζαπάξσα, από τη θέση του πρωθυπουργού, την περασμένη βδομάδα. Οι συνθήκες διαβίωσης του λαού της Σρι Λάνκα έχουν επιδεινωθεί δραματικά, με τη χώρα να αντιμετωπίζει μια σφοδρή οικονομική κρίση, στα όρια της χρεοκοπίας. Υπεύθυνοι των δεινών των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων θεωρούνται οι αδερφοί Ρατζαπάξα, οι οποίοι κατηγορούνται για συστηματική διαφθορά και την εφαρμογή πολιτικών που έχει αφήσει τη χώρα χωρίς καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά.

 

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, ενώ άλλοι 225 έχουν τραυματισθεί. Μεγάλη μερίδα κόσμου φαίνεται να αμφισβητεί την απαγόρευση κυκλοφορίας της κυβέρνησης και εξακολουθεί να συγκεντρώνεται και να διαδηλώνει εναντίον της.

AP PHOTO

Μάλιστα, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν χθες το βράδυ μία από τις κατοικίες του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και πολυτελές ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του στο Κολόμπο. Ο στρατός τον φυγάδευσε λίγο νωρίτερα. 

Στο μεταξύ έχουν πυρποληθεί δεκάδες κτίρια, επιχειρήσεις και λεωφορεία, ενώ οι ζημιές από τις εκτεταμένες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα είναι μεγάλες.

AP PHOTO

«Δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη οργή, αλλά για οργανωμένη βία», κατήγγειλε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι 85.000 μέλη των δυνάμεων καταστολής έχουν πλέον εντολή να κάνουν χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον των ταραξιών προκειμένου να «αποκατασταθεί η... τάξη».

«Αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο, ενδέχεται να επικρατήσει πλήρης αναρχία», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι έχει αυξηθεί η προστασία πολλών δικαστών που δέχθηκαν απειλές.

Πολλοί πολίτες έχουν κατασκηνώσει αυτή τη στιγμή έξω από το προεδρικό Μέγαρο

Σύμφωνα με τον Τσαντάνα Αλούθγκε, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κολόμπο, οι πολίτες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα δράσης μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

«Ακόμη και στη Σρι Λάνκα, όπου είχαμε φθάσει σε μια κατάσταση σύγχρονης κοινωνίας, το σύστημα διακυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντινό σε ένα απηρχαιωμένο φεουδαρχικό σύστημα», υπογραμμίζει.

Μέσω του Twitter o Ρατζαπάξα κάλεσε σήμερα «όλους τους Σριλανκέζους να ενωθούν για να ξεπεράσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις».

Όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SJB επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρατζαπάξα.

«Τη βία την προκάλεσαν (οι αρχές) για να επιβάλουν στρατιωτικό καθεστώς», κατήγγειλε ο επικεφαλής του κόμματος Σατζίθ Πρεμαντάσα στο Twitter, ζητώντας «το κράτος δικαίου να διαφυλαχθεί από το Σύνταγμα και όχι με τα όπλα».

Η Σρι Λάνκα, η οποία κήρυξε στις 12 Απριλίου στάση πληρωμών για το εξωτερικό χρέος της το οποίο εκτιμάται στα 51 δισ. δολάρια, βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για πιθανό δανεισμό.

«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης στη Σρι Λάνκα και ανησυχούμε από την όξυνση της κοινωνικής έντασης και της βίας», δήλωσε ο Μασαχίρο Νοζάκι, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα.α

Από τη μεριά του ο ΟΗΕ κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα την κλιμάκωση της βίας στη χώρα και ζήτησε από τις αρχές της χώρας να εμποδίσουν το ξέσπασμα νέων βίαιων επεισοδίων και να ξεκινήσουν διάλογο με τους πολίτες.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search