• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Νεκρή από πυρά Ισραηλινών δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα

May 11, 2022 621

 

 
«Ήταν η φωνή μας»: Μία από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου έπεσε νεκρή από πυρά του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στους Παλαιστίνιους

Η Ιορδανή δημοσιογράφος, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα (Κατάρ) σκοτώθηκε από πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και το γαλλικό πρακτορείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο για το οποίο εργαζόταν η Ιορδανή δημοσιογράφος κάνει λόγο για δολοφονία και μεταδίδει πως η γυναίκα χτυπήθηκε από πραγματική σφαίρα ενώ έκανε ρεπορτάζ στην Τζενίν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι συνθήκες του θανάτου της δεν ήταν σαφείς, αλλά βίντεο δείχνουν ότι η Αμπού Άκλεχ πυροβολήθηκε στο κεφάλι, δήλωσε ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι ένα σοκ για τους δημοσιογράφους που συνεργάζονται μαζί της» είπε από τη Ραμάλα η Ιμπραήμ, με δάκρυα στα μάτια, σημειώνοντας πως το θύμα εργαζόταν για το δίκτυο από την αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα το 2000.

Πλήθος χρηστών εξέφρασαν την οργή και τη θλίψη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η Σιρίν ήταν μια γενναία, ευγενική και μεγάλης ακεραιότητας δημοσιογράφος, την οποία εγώ και εκατομμύρια Παλαιστίνιοι μεγαλώσαμε παρακολουθώντας», έγραψε ο Φάντι Κοράν, ακτιβιστής του Avaaz. «Ήταν η φωνή μας. Αναπαύσου σε δύναμη και ειρήνη. Άλλη μια μέρα, άλλη μια τραγωδία» σχολίασε ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής, Σάλεμ Μπαραμέ.

Τραυματίας δημοσιογράφος διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «υπάρχει πιθανότητα, που εξετάζεται αυτή τη στιγμή, να χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι, πιθανόν από παλαιστίνιους ενόπλους», στη διάρκεια επιχείρησής τους κατά την οποία ανταπέδωσαν τα «μαζικά» πυρά που δέχτηκαν.

«Στη διάρκεια αυτών των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, απειλώντας τη ζωή τους. Οι στρατιώτες απάντησαν. Άνθρωποι επλήγησαν» ανέφερε ο στρατός.

Ακολούθησε δε, στο ίδιο πλαίσιο, η... εκτίμηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται πιθανό ένοπλοι Παλαιστίνιοι, που εκείνη την ώρα είχαν ανοίξει πυρ αδιακρίτως, να ευθύνονται για τον άτυχο θάνατο της δημοσιογράφου» υποστήριξε. 

Ωστόσο, τα παραπάνω διαψεύδονται από τις δηλώσεις του δημοσιογράφου που τραυματίστηκε κατά το περιστατικό. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο, ο Παλαιστίνιος Αλί Σαμόντι από την εφημερίδα Αλ Κουντς («Ιερουσαλήμ»), πυροβολήθηκε από πραγματική σφαίρα στην πλάτη αλλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.

«Βρισκόμασταν στον δρόμο για να καλύψουμε την επιχείρηση του στρατού όταν άνοιξαν πυρ εναντίον μας (…) Με χτύπησε μια σφαίρα. Η δεύτερη σφαίρα χτύπησε τη Σιρίν» είπε αφού πήρε εξιτήριο.

Καταδικάζουν από Παλαιστίνη και Κατάρ 

Η Αμπού Άκλεχ εργαζόταν για τη «Φωνή της Παλαιστίνης» και το Radio Monte-Carlo πριν το Αλ Τζαζίρα, όπου έγινε γνωστή σε όλη τη Μέση Ανατολή για τα ρεπορτάζ της για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Το Αλ Τζαζίρα διευκρίνισε ότι η δημοσιογράφος φορούσε γιλέκο με τη λέξη «press» και καταδίκασε «το ειδεχθές έγκλημα που έχει στόχο να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να επιτελέσουν το έργο τους», κατήγγειλε το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να θεωρήσει υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για την σκόπιμη στοχοθέτηση και τον φόνο της Σιρίν».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ευθύνεται πλήρως για την ανθρωποκτονία, ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Λολουάχ αλ Χάτερ, τόνισε τα εξής:

«Η ισραηλινή κατοχή σκότωσε μία δημοσιογράφο του Al Jazeera, την Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ρίχνοντάς της μια σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που φορούσε γιλέκο με τη λέξη “press” και κράνος. Κάλυπτε την επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν. Αυτή η τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, η άνευ όρων στήριξη του Ισραήλ πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search