• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Το «πάρε- δώσε» Μητσοτάκη- Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείοu

May 17, 2022 400

 


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ

Μέρες τώρα, πριν την αποψινή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο το κυβερνητικό αφήγημα που διαχέεται πρόθυμα..

Μέρες τώρα, πριν την αποψινή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο το κυβερνητικό αφήγημα που διαχέεται πρόθυμα στον Τύπο συνοψίζεται ως εξής:

Επιβεβαίωση των φιλικών και στρατηγικών ελληνοαμερικανικών δεσμών

Yπογράμμιση της σημασίας της θέσης της Ελλάδας στην περιοχή «ως παράγοντας σταθερότητας και ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης»

Αναγνώριση της «συνετής» ελληνικής κυβέρνησης με την παραχώρηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη του προνομίου να απευθυνθεί (ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που έχει αυτήν την τιμή) στο σώμα του κογκρέσου

Για να εξασφαλίσει όλα αυτά τα «σπουδαία» που συνοψίζουν την αμερικανική πρόσκληση στον πρωθυπουργό η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε:

Να κυρώσει (την περασμένη Πέμπτη) στη βουλή την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία με την οποία η Ελλάδα παραχωρεί για μια πενταετία (ουσιαστικά επ αόριστον) την λειτουργία αμερικανικών βάσεων (Σούδα, Λάρισα Βόλος, Αλεξανδρούπολη). Στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας προβλέπεται η δημιουργία, ανά πάσα στιγμή αμερικανικής ανάγκης, ακόμη περισσότερων βάσεων σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας κριθεί απαραίτητο

Απόλυτη συμμόρφωση με την γραμμή των ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η αντιρωσική ατζέντα θίγει οικονομικά και πολιτικά ελληνικά συμφέροντα

Ένταξη στον μηχανισμό «αναζωογόνησης» της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, με την «προσφορά» ελληνικού πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, το οποίο θα αντικατασταθεί με νέες ελληνικές παραγγελίες

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν το τρέχον «ιδανικό» πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γεγονός που «υποχρέωσε» τον Αμερικανό πρόεδρο να βρει χρόνο για να φωτογραφηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτά που ήδη έχει εξασφαλίσει η Ουάσιγκτον «υποχρεώνουν» τον Αμερικανό πρόεδρο να δείξει υπομονή και κατανόηση ακούγοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τα (γνωστά άλλωστε στους Αμερικανούς) ελληνικά παράπονα για την «τουρκική επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Αυτή η αμερικανική κατανόηση σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να αποκρυσταλλωθεί με μια συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων:

Με νέες παραγγελίες αντιαεροπορικών συστημάτων , τα οποία- όταν παραδοθούν- θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής τεχνολογίας συστήματα στα οποία βασίζεται η αεράμυνα των ελληνικών νησιών.

Με το «άνοιγμα της πόρτας» για την προμήθεια από την Ελλάδα αμερικανικών μαχητικών f-35 τα οποία, μαζί με τα γαλλικά rafele θα συγκρατήσουν σε ανεκτό επίπεδο την ελληνοτουρκική ισορροπία στον αέρα, μετά τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών f 16 από τους Αμερικάνους.

Όπως έχει ήδη αρμοδίως διαμηνυθεί στην Αθήνα, η Τουρκία, εξ αιτίας της κατάρρευσης των σχέσεων της Δύσης με την Ρωσία, θα πρέπει πάση θυσία να συγκρατηθεί εντός ευρωατλαντικής τροχιάς. Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει την απαιτούμενη κατανόηση:

Πληρώνοντας τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες για να διασφαλίσει η χώρα την μίνιμουμ αποτρεπτική ισχύ.

«Μεταφράζοντας» τις αμερικανικές υποσχέσεις περί προστασίας από την Τουρκική απειλή, σε ισχυρές δεσμεύσεις, έστω κι αν όλοι γνωρίζουν ότι τέτοιες δεσμεύσεις δεν υπάρχουν.

ΥΓ: Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να δει τα αυριανά και τα μεθαυριανά ρεπορτάζ με τους διθυράμβους για τη συνάντηση Μπάιντεν- Μητσοτάκη και για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο

Πηγή: topontiki.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search