Την ίδια στιγμή που στην Ε.Ε. καταγράφονται σθεναρές αντιρρήσεις στις οδηγίες αυτοακρωτηριασμού (πλήρης απεξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα) και οι αρμόδιοι υπουργοί συναντούν αξεπέραστες δυσκολίες στην υιοθέτηση κοινής θέσης (για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο π.χ.), στις ΗΠΑ τα λόμπι της «οικονομίας του πολέμου», οι πολεμικές βιομηχανίες δηλαδή, έχουν πετύχει την εξασφάλιση απόλυτης (σχεδόν) διακομματικής (δημοκρατικοί – ρεπουμπλικάνοι) συναίνεσης.

 
 

Έτσι λοιπόν με ψήφους 388 υπέρ έναντι 57 κατά την περασμένη Τρίτη το Κογκρέσο όχι μόνο ενέκρινε το έκτακτο αίτημα του Μπάιντεν για παροχή βοήθειας ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσαν ακόμη 7 δισ. Σ’ αυτά τα 40 δισ. θα πρέπει να συνυπολογιστούν ακόμη 14 δισ. που οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει για τις ανάγκες του πολέμου κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ του πακέτου ψήφισαν όλοι οι δημοκρατικοί βουλευτές, ακόμη και αυτοί της «Αριστεράς» που μόλις πριν από λίγο καιρό ξιφουλκούσαν κατά της σπατάλης υπέρ των πολεμικών διαφωνιών, ενώ τα 57 «όχι» καταγράφονται στους ρεπουμπλικάνους οι οποίοι βλέπουν ότι η συντήρηση του πολέμου στην Ουκρανία οδηγεί τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, του πραγματικού εχθρού / αντίπαλου των ΗΠΑ.

Για να έχουμε μια αντίληψη του μεγέθους (54 δισ. προς το παρόν) αυτής της δαπάνης για τους τρεις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι είναι μεγαλύτερο από την ετήσια δαπάνη που κατέβαλαν οι ΗΠΑ όσο ήταν αγκιστρωμένες στο Αφγανιστάν και κατά τι λιγότερο από τα 70 περίπου δισ. δολάρια που χρειάζεται η Ρωσία για την ετήσια συντήρηση ολόκληρου του στρατού της.

Επίσης το «πακέτο Μπάιντεν» για την Ουκρανία είναι κοντά στο 7% του συνολικού στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Πού πάει αυτό το χρήμα; Ένα κλάσμα απειροελάχιστο αυτού του ποσού θα διατεθεί για ανθρωπιστική βοήθεια. Ένα σημαντικότερο μέρος θα καταλήξει (για αδιευκρίνιστους, αλλά απόλυτα κατανοητούς λόγους) στη CIA, ενώ τη μερίδα του λέοντος θα ξεκοκαλίσουν οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες Raytheon, Lockheed Martin, Boeing κ.ά.

Τα εν λόγω ποσά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ μεθοδεύουν τη συντήρηση μιας παρατεταμένης πολεμικής/ασταθούς κατάστασης στην Ευρώπη κατά την οποία: πρώτον, η Ρωσία θα αιμορραγεί, δεύτερον η Ε.Ε. όχι μόνο θα πληρώνει την απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους αλλά και την αμερικανική πολεμική βιομηχανία για να αντικαθιστά το στοκ του οπλισμού που διοχετεύεται στην Ουκρανία και τρίτον, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι οι πάτρωνες των υποτελών ευρωπαϊκών κρατών…