• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Διεθνής διασυρμός της χωρας μας σε άρθρο του Economist

May 22, 2022 634


«Οι κρατικές επιδοτήσεις σε ιστοσελίδες και εφημερίδες με περιορισμένα χρήματα περιορίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης»

Όσο κι αν προσπάθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει για την ελευθερία Τύπου, που θεωρεί πως έχουμε στη χώρα, στην πρόσφατη συνέντευξή του με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Georgetown University, δε φαίνεται να τα κατάφερε και ο διεθνής τύπος συνεχίζει να διασύρει τη χώρα.

Σε άρθρο του με τίτλο «Οι καυγάδες για την ελευθερία του Τύπου επισκιάζουν τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ελλάδας» και υπότιτλο «Φυλακή για ‘ψευδείς ειδήσεις’ και δολοφονία ενός ρεπόρτερ», το βρετανικό περιοδικό The Economist ραπίζει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το τοπίο που έχει διαμορφώσει στα ΜΜΕ.

Από τον πρόλογο κιόλας, διακρίνεται στο άρθρο ένας ξεκάθαρα αιχμηρός χαρακτήρας: «Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει καλή δουλειά για να… γυαλίσει την εικόνα της στους τουρίστες και τους επενδυτές, από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός το 2019. Η αρχαία κληρονομιά της χώρας, κυρίως η εφεύρεση της δημοκρατίας, παίζει σημαντικό ρόλο στα μηνύματα. Αλλά όπως και τον πέμπτο αιώνα π.Χ., η ελευθερία του λόγου έχει επίσης σημασία».

«Η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις φέτος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, μια ΜΚΟ με έδρα το Παρίσι. Βρισκόμενη την 108η θέση (από 180), οι Έλληνες για πρώτη φορά υστερούν σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και από τους Βαλκάνιους γείτονές τους.

Μια αλλαγή στον ποινικό κώδικα πέρυσι με την οποία οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης για διάδοση fake news είναι ένας λόγος για την πτώση που μοιάζει με αυτή του Ικάρου. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη είναι ανεξιχνίαστη η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός ερευνητή ρεπόρτερ που πυροβολήθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο έξω από το σπίτι του».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη: «ενός οικονομικού συντάκτη που διερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ τοπικών τραπεζιτών που κατηγορούνται για αδικήματα και εισαγγελέων και δικαστών».

«Η πιο πρόσφατη αιτία ανησυχίας είναι η παρακολούθηση το 2020 και το 2021 του Θανάση Κουκάκη, ενός οικονομικού συντάκτη που ερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ τοπικών τραπεζιτών που κατηγορούνται για αδικήματα και εισαγγελέων και δικαστών. Το Citizen Lab, ένας Καναδός κυβερνοφύλακας, επιβεβαίωσε ότι το κινητό τηλέφωνο του κ. Κουκάκη είχε μολυνθεί πέρυσι με το Predator, ένα λογισμικό που κατασκευάστηκε από τη Cytrox, μια ισραηλινή εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία. Το λογισμικό είναι παρόμοιο με το Pegasus, το ισραηλινό spyware που αποκτήθηκε από διάφορες κατασταλτικές κυβερνήσεις για να κρυφακούει ακτιβιστές και άλλους πολιτικούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει ότι οι ελληνικές αρχές δεν το έχουν χρησιμοποιήσει και επίσης αμφισβήτησε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι ΡΧΣ για τη σύνταξη του ευρετηρίου της.

Υπάρχουν κι άλλες ανησυχίες. Οι κρατικές επιδοτήσεις σε ιστοσελίδες και εφημερίδες με περιορισμένα χρήματα περιορίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, λέει η ίδια έκθεση. Οι ρεπόρτερ που καλύπτουν «επαναπροωθήσεις» προσφύγων από νησιά του Αιγαίου από την ελληνική ακτοφυλακή συχνά παρενοχλούνται. Δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για εκφοβισμό στο τηλέφωνο από βοηθούς στο γραφείο του πρωθυπουργού.»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και ο Διευθυντής Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανήρτησε το συγκεκριμένο άρθρο στο Twitter του, αναφέροντας χαρακτηριστικά το σημείο: Η κατάταξη της Ελλάδας για την ελευθερία Τύπου έχει πέσει εν μέρει επειδή «οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν «απωθήσεις» προσφύγων από νησιά του Αιγαίου από την ελληνική ακτοφυλακή συχνά παρενοχλούνται· δημοσιογράφοι [δέχονται] εκφοβισμό μέσω τηλεφώνου από βοηθούς στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search