Η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε:

«Ο δημοτικός σύμβουλος Aleksei Gorinov διώκεται επειδή τόλμησε να μιλήσει κατά του εγκλήματος της ρωσικής επίθεσης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και πέντε εβδομάδες και μπορεί να αντιμετωπίσει έως και δέκα χρόνια φυλάκισης αν κριθεί ένοχος».

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, ο Aleksei Gorinov κατηγορείται βάσει ενός πρόσφατα τροποποιημένου άρθρου του ποινικού κώδικα της Ρωσίας. Από την τροποποίηση αυτή τον Μάρτιο, οι ρωσικές αρχές έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον 53 ποινικές έρευνες για «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις.

Ιστορικό
Την 1η Ιουνίου, το περιφερειακό δικαστήριο Meshchansky της Μόσχας πραγματοποίησε την πρώτη ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση κατά του Aleksei Gorinov, δημοτικού συμβούλου της περιφέρειας Krasnoselsky της Μόσχας. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη διάδοση «εν γνώσει του ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Aleksei Gorinov και η συνάδελφός του σύμβουλος Elena Kotyonochkina κατηγορήθηκαν στις 26 Απριλίου. Σύμφωνα με την εισαγγελία, στις 15 Μαρτίου ο Aleksei Gorinov έκανε μια δήλωση σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου. Μίλησε για τους θανάτους Ουκρανών παιδιών που προέκυψαν από τον πόλεμο, τον οποίο οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν να περιγράφουν ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Aleksei Gorinov συνωμότησε με την Elena Kotyonochkina, η οποία προήδρευε σε μια συνεδρίαση, «για να δυσφημίσει τον στρατό χρησιμοποιώντας την επίσημη θέση του».

Ο Aleksei Gorinov τέθηκε υπό προφυλάκιση στις 27 Απριλίου. Η Elena Kotyonochkina είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία μέχρι την έναρξη της έρευνας και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες ερήμην. Αντιμετωπίζει επικείμενη σύλληψη κατά την επιστροφή της στη Ρωσία.

Η εισαγγελία χρειάστηκε μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει την έρευνα στην υπόθεση του Aleksei Gorinov, ασυνήθιστα σύντομο χρονικό διάστημα για τα ρωσικά δεδομένα. Του δόθηκε μία ημέρα για να μελετήσει τον φάκελο της υπόθεσής του, κατά παράβαση του δικαιώματός του να έχει επαρκή χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, βασικό στοιχείο των κανόνων δίκαιης δίκης.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr