Print this page

Τουρισμός: Ποιες περιοχές θα «βουλιάξουν» – Ερωτήματα για την κερδοφορία λόγω των τεράστιων

June 12, 2022 439

 

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2233 8/6/2022 Από Αντριάνα Βασιλά

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, τόσο στο μέτωπο της ταξιδιωτικής κίνησης όσο και στα έσοδα. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι θα φθάσει τα επίπεδα του 2019.


Την ίδια ώρα οι προκρατήσεις έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με όλους να ευελπιστούν ότι τα έσοδα θα είναι αρκετά. Με βάση μάλιστα τις κρατήσεις του καλοκαιριού, υπολογίζεται ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών εισπράξεων πριν από την πανδημία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος υποστηρίζει ότι ο Ιούνιος εξελίσσεται καλά για όλους τους ελληνικούς προορισμούς και η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι πολύ καλή.


Υπό το πρίσμα αυτό, επισημαίνει πως είναι εφικτός ο στόχος των τουριστικών εσόδων στα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει επιτευχθεί το 80% των εσόδων του 2019. Μάλιστα αυτή η εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Υπενθυμίζεται πως το 2019 ήταν η χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό.

Χαμηλά ο πήχης για τα ξενοδοχεία
Στο μεταξύ τον τόνο της φετινής τουριστικής σεζόν δίνει η «εκρηκτική», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, κάθοδος των Αμερικανών και Καναδών στην Ελλάδα. Κι αυτό επιτυγχάνεται γιατί η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ασφαλής προορισμός, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Όπως αναφέρει, η σημαντική αυτή εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο και στα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς ανεβαίνει ο μέσος όρος της κατανάλωσης. Άλλωστε οι επισκέπτες από τις συγκεκριμένες αγορές ξεχωρίζουν για τα ποσά που δαπανούν στις χώρες όπου ταξιδεύουν. Αναφορικά με τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, επισημάνθηκε ότι και φέτος θα πάνε σε μια χρονιά επιβίωσης, απόρροια της αύξησης του λειτουργικού κόστους, τόσο στην ενέργεια όσο και στη διατροφική αλυσίδα.

Για τον Τάσιο το μεγάλο ζήτημα είναι οι αυξήσεις στα προϊόντα που απαρτίζουν τη διατροφική αλυσίδα, οι οποίες ροκανίζουν τα περιθώρια κερδοφορίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές δαπάνες, σημειώνει ότι αν τον επόμενο μήνα δεν υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτές θα ισορροπήσουν. Βέβαια δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι από το ταμείο των ξενοδοχείων φεύγουν και χρήματα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, για δάνεια και λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση το ταμείο για τις επιχειρήσεις θα γίνει τον Οκτώβριο.

Τα μηνύματα όμως για την καλή πορεία του τουρισμού για φέτος αποτυπώνονται και στο διαδίκτυο, όπου στο πρώτο τετράμηνο του 2022 παρατηρείται αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων σχετικά με διαμονή στην Αθήνα κατά 36% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 316% σε σχέση με το 2021.


Οι τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση του συνολικού όγκου αναζητήσεων για το πρώτο τετράμηνο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, είναι οι ΗΠΑ (αύξηση 75%), το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση 61%) και η Γερμανία (αύξηση 55%).

Στην κορυφή το Airbnb
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των εταιρειών διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων, η Ελλάδα συνεχίζει να ηγείται στους ρυθμούς ζήτησης για το καλοκαίρι, σημειώνοντας άνοδο 237,3% σε ετήσια βάση, με την Κροατία (209%) και την Πορτογαλία (200%) να ακολουθούν από κοντά. Αυτό που έχει, όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η σύγκριση με το 2019.

Η Ελλάδα καταγράφει, λοιπόν, τη δεύτερη υψηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη για τους καλοκαιρινούς μήνες έναντι του 2019 από τις 9 Μαΐου και μετά. Η χώρα μας σημειώνει αύξηση 21,4%, έναντι 39,7% της πρώτης Γερμανίας. Έπονται η Φινλανδία (16,6%) και η Δανία (15,4%). Αντίθετα, πτώση έναντι του 2019 παρουσιάζει η ζήτηση για Τσεχία (-39,7%), Ουγγαρία (-31,2%), Ιρλανδία (-22,4%) και Ολλανδία (-17,3%).

Υψηλές προσδοκίες λόγω Ιουνίου
Ο Ιούνιος πάντως καταγράφει 1,5 εκατ. προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις και υψηλές προσδοκίες για ολική επαναφορά του μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου είχαν προγραμματιστεί περισσότερες από 715.000 θέσεις, με διψήφια άνοδο 14,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για τη δεύτερη ο αντίστοιχος αριθμός υπερβαίνει τις 750.000, αυξημένος κατά 5,1% συγκριτικά με την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων από τις βασικές πηγές του ελληνικού τουρισμού πολλαπλασιάζεται καθώς βαίνουμε προς την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, δηλαδή το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Βέβαια κινητικότητα καταγράφεται ήδη και για τον Σεπτέμβριο, κυρίως στους δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκείνο που παίρνει την πρωτιά σε επίπεδο αριθμού προγραμματισμένων θέσεων, το οποίο φέρνει στη δεύτερη θέση τη γερμανική αγορά. Ισχυρή είναι η δυναμική των Γάλλων ταξιδιωτών, ενώ και οι Ιταλοί τουρίστες πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των αεροπορικών θέσεων με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ολλανδοί, ενώ μία θέση στη δεκάδα καταλαμβάνουν Ελβετοί, Βέλγοι, Κύπριοι, Αμερικανοί και Αυστριακοί.

Συνωστισμός στο Αιγαίο
Ο Ιούνιος ξεκίνησε με υψηλές πληρότητες, πάνω από 70% στους δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Κρήτη και τα Επτάνησα, ενώ προσεγγίζουν ήδη το 80% οι πληρότητες σε Μύκονο, Σαντορίνη και Τήνο.

Άλλωστε τα νησιά του Αιγαίου λειτουργούν ως βαρόμετρο κάθε τουριστικής σεζόν και τα πρώτα μηνύματα, μετά το επίσημο άνοιγμα της φετινής περιόδου, κρίνονται κάτι παραπάνω από αισιόδοξα. Σύμφωνα με το Greek Hotelier, ο πρώτος μήνας έκλεισε με περισσότερους επισκέπτες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και συγκεκριμένα με αύξηση 13,07% όσον αφορά τις διεθνείς απευθείας αφίξεις στα πέντε αεροδρόμια.

Ειδικότερα, στη Ρόδο προσγειώθηκαν μέχρι τις 30 Απριλίου 700 πτήσεις, μεταφέροντας 114.844 επιβάτες, έναντι 102.664 το αντίστοιχο διάστημα της χρονιάς – ορόσημο, πετυχαίνοντας αύξηση της τάξης του 12%. Υπήρχε, μάλιστα, μέρα που στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» προσγειώθηκαν 56 αεροπλάνα και 9.500 επιβάτες, αριθμοί που συναντώνται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ικανοποιητικό ήταν το ξεκίνημα και στη Σαντορίνη, που σημείωσε αύξηση 42% σε σχέση με το 2019. Μέχρι τις 30 Απριλίου, η Σαντορίνη προσέλκυσε 38.257 επισκέπτες, κατά τουλάχιστον 10.000 περισσότερους από το 2019, οι οποίοι έφταναν τους 26.927. Ομοίως και η Κως ξεπέρασε, αν και οριακά, το 2019, με 32.280 τουρίστες, σε σύγκριση με τους 31.597 το 2019, ενώ η Μύκονος κινείται σε εφάμιλλα του 2019 επίπεδα, έχοντας υποδεχθεί μέχρι σήμερα 17.455 ταξιδιώτες (18.189 το 2019).

Μεγάλο ενδιαφέρον από Ινδία
Στη χώρα μας αναμένεται φέτος να ταξιδέψουν με απευθείας πτήσεις 500.000 ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, όμως ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνει και η Ινδία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό η ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί και το προξενικό γραφείο, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων Ινδών πολιτών, οι οποίοι θέλουν να μεταβούν στη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους.

Οι Ινδοί τουρίστες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, όσον αφορά στα χρήματα που ξοδεύουν στις διακοπές τους, ενώ φέτος η σχετική δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 122% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι Ινδοί όταν βρίσκονται στο εξωτερικό δαπανούν τετραπλάσια χρήματα σε σύγκριση με τον μέσο Ιάπωνα και Κινέζο τουρίστα, 140% περισσότερα από τους Βρετανούς και 71% παραπάνω από τους Αμερικανούς.

Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τουρίστες από τη χώρα αυτή, αλλά και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία και τη Ρουμανία. Αντίθετα, δυναμική εμφανίζουν οι αφίξεις από Ισραήλ, ενώ πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν και οι αφίξεις από Γαλλία και Γερμανία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.