• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ο Μάνος Χατζιδάκις και οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας (video)

June 15, 2022 6039

 

 

Ο μεγάλος Έλληνας μουσικός, Μάνος Χατζιδάκις, έφυγε από τη ζωή πριν από 28 χρόνια, στις 15 Ιουνίου 1994. Μοναδικός συνθέτης, ποιητής και μαέστρος, ο Μάνος Χατζιδάκις συνέδεσε δημιουργικά την έντεχνη και λαϊκή μουσική παράδοση, αφήνοντας μία τεράστια παρακαταθήκη, τόσο σε όγκο όσο και σε πολιτισμική αξία, με πλήθος μουσικών έργων, τα οποία θεωρούνται σήμερα κλασσικά. Ο Χατζιδάκις υπήρξε πάντοτε ανήσυχος και δραστήριος και προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να αναδείξει τόσο την ελληνική μουσική, όσο και τους νέους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες.

Με πρωτοβουλία του Χατζιδάκι διοργανώθηκαν οι Α’ Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1981, οι οποίοι μεταδόθηκαν ζωντανά από την ΕΡΤ στις 26-27 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα διοργανώθηκαν και οι Β’ Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1982 στις 25-26 Σεπτεμβρίου. Ήταν η περίοδος κατά την οποία ο Χατζιδάκις ήταν διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Είχαν προηγηθεί το 1979 οι Μουσικές Γιορτές των Ανωγείων και το 1980 και 1981 ο Μουσικός Αύγουστος στο Ηράκλειο της Κρήτης, δράσεις ενδεικτικές του οράματος του Χατζιδάκι για την προώθηση της μουσικής παράδοσης και των σύγχρονων μουσικών τάσεων. Οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού είχαν στόχο να  προβάλλουν τους νέους δημιουργούς στα ελληνικά μουσικά πράγματα, αλλά ήταν και μία έμμεση απάντηση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το οποίο διένυε τα χρόνια της παρακμής του. Η πρόθεση του Χατζιδάκι ήταν οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας να συνεχιστούν και να καθιερωθούν, όμως οι Β’ Αγώνες ήταν δυστυχώς και οι τελευταίοι.

Στους Β’ Αγώνες εμφανίζονται για πρώτη φορά στα μουσικά πράγματα της χώρας οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας με το «Μια βραδιά στο Λούκι», τρία χρόνια πριν εκδοθούν τα «Ζεστά ποτά», καθώς επίσης και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με το τραγούδι «Χελώνα», το πρώτο τραγούδι του που μπήκε σε δίσκο μαζί με τα υπόλοιπα των Αγώνων. Επίσης δόθηκε η ευκαιρία σε ορισμένους ερμηνευτές να εμφανιστούν και με την ιδιότητα του συνθέτη, όπως ο Ηλίας Λιούγκος, η Στέλλα Κυπραίου και η Σαβίνα Γιαννάτου, αλλά και μία σειρά νεαρών τραγουδιστών που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τραγούδια συνθετών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, όπως ο Βασίλης Λέκκας, η Γιάννα Κατσαγιώργη και πολλοί άλλοι.

Ως προς τη διαδικασία, οι υποψήφιοι έστελναν στην ΕΡΤ δύο ηχογραφημένα τραγούδια, τα  οποία υποβάλλονται σε κρίση από επιτροπή η οποία για λόγους διαφάνειας δεν γνώριζε την ταυτότητα των δημιουργών τους. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι περισσότερα από 500 τραγούδια κατατέθηκαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ κατά την περίοδο 1981-1982 ως υποψήφια για τους εν λόγω διαγωνισμούς. Η ενημέρωση για την τελική επιλογή και την πρόκριση των τραγουδιών γινόταν τηλεφωνικώς από τον ίδιο τον Χατζιδάκι ο οποίος μιλούσε με τους νέους δημιουργούς και συνθέτες. Στους δεύτερους αγώνες διαγωνίστηκαν 25 τραγούδια και βραβεύτηκαν τα τρία πρώτα. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Γιώργος Κουρουπός, Σπύρος Σακκάς,  Μίνως Αργυράκης, Άλκη Ζέη και Νίκος Ασλάνογλου.

Στους Β’ Αγώνες, το πρώτο βραβείο πήρε ο Πάνος Τσαπάρας με το «Έρημο χωριό», το δεύτερο ο Νίκος Θωμάς με το «Αμαρτωλό» (ερμηνεύτρια η Μαίρη Δαλάκου) και το τρίτο οι αδελφοί Κατσιμίχα με το «Μια βραδιά στο λούκι», το οποίο ερμήνευσε ο Πάνος Κατσιμίχας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι στις 15 Ιουνίου 1994, παρουσιάζει:

Β’ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

(video)

 

Παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ από το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας τους Β’ Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού. Ο δημοσιογράφος, ποιητής και ραδιοφωνικός παραγωγός, Άρης Δαβαράκης, παρουσιάζει τα τραγούδια του διαγωνισμού και μας συστήνει τους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος και τα τραγούδια τους. Παρουσιάζονται ζωντανά και τα 25 τραγούδια που συμμετείχαν στο διαγωνισμό από τους δημιουργούς τους, οι οποίοι συνοδεύονται από ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι.

Πρώτα ερμηνεύονται τα οκτώ τραγούδια που αποκλείστηκαν από την κριτική επιτροπή από την τελική φάση του διαγωνισμού:

Ο τραγουδιστής Πάνος Τσαπάρας με το τραγούδι «Οχυρωμένος στις πλαγιές του σεντονιού», το τραγούδι του Αλέκου Κουλάτσου «Εισβολή στην Κύπρο – Βιασμένη», σε στίχους  Έλλης Παιωνίδου, τραγουδάει η Ειρήνη Κουρδάκη, ακολουθεί «Το ταξίδι στο χάρτη» σε στίχους Δημήτρη Βασιλείου και σύνθεση και τραγούδι του Κλέων Αντωνίου, το τραγούδι του Άκη Γούναρη «Να φεύγεις», σε στίχους της Μαριάννας Μαντή, τραγουδάει η Βασιλική Βιρουράκη, το τραγούδι «Περί γυνής» του Κώστα Χατζόπουλου, τραγουδούν η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Ηρακλής Πετσάλας, η Γιάννα Κατσαγιώργη τραγουδάει τη «Δωροθέα» σε στίχους και μουσική του Αργύρη Αμίτση, το «Διέξοδος» σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Τόπλερ τραγουδάει η Σοφία Κωνσταντίνου και το «Νανούρισμα» του Ηρακλή Καζάκη το οποίο τραγουδάει η Ειρήνη Κουρδάκη.

Ακολουθούν τα δεκαεφτά τραγούδια που επέλεξε η επιτροπή για την τελική φάση του διαγωνισμού:

«Ο Νώντας ο φοιτητής» του Κωνσταντίνου Μήλιου, σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού και τραγούδι ο Περικλής Ματαράγκας, το «Κιλκίς» του Προκόπη Δούρβα, τραγουδάει ο ίδιος σε ενορχήστρωση Τάσου Καρακατσάνη, η «Αιώρα» της Σαβίνας Γιαννάτου, το «Που να σε πάω απόψε βόλτα» σε σύνθεση και ερμηνεία του Αρθούρου Αντενούτσι, «Οι καλές οικογένειες» σε σύνθεση και ερμηνεία Μιχάλη Τόπλερ, «Και λες πως είναι Τρίτη» της Στέλλας Κυπραίου, τραγούδι Φωτεινή Σαββατιανού, «Στα νησιά» σε σύνθεση και ερμηνεία του Σπύρου Μπάφη, «Πίσω από το παράθυρό μου»  σε σύνθεση και ενορχήστρωση Χάρη Καβαλιεράτου και τραγούδι Γιάννα Κατσαγιώργη, «Ένα καρότσι»  σε σύνθεση και ερμηνεία της Μαίρης Δαλάκου, «Η χελώνα» σύνθεση του Θανάση Παπακωνσταντίνου και ερμηνεία του Πάνου Τσαπάρα, «Οι θεατρίνοι» μελοποιημένο από τον Πέτρο Δουρδουμπάκη, τραγουδάει ο ίδιος και η Σαβίνα Γιαννάτου, «Έρχεται κρύο» σε σύνθεση Σταύρου Τσάκου, τραγουδάει ο ίδιος και η Μαρία Τασιού, η «Μικρή Αλίκη» του Νίκου Μωραϊτόπουλου σε ερμηνεία του Αρθούρου Αντενούτσι, «Νανούρισμα» σε σύνθεση και ερμηνεία του Ηλία Λιούγκου, «Μια βραδιά στο λούκι» σε σύνθεση Χάρη Κατσιμίχα και ερμηνεία του Πάνου Κατσιμίχα, «Έρημο χωριό» σε σύνθεση και ερμηνεία Πάνου Τσαπάρα και το «Αμαρτωλό» σε σύνθεση Νίκου Θωμά και ερμηνεία Μαίρης Δαλάκου.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης των τραγουδιών η επιτροπή αποσύρεται για να αποφασίσει ποια τραγούδια θα κερδίσουν τα τρία βραβεία αλλά και το ειδικό βραβείο Μάνου Λοΐζου, στη μνήμη του μεγάλου μουσικού. Ακολούθως διαβάζει ο Δαβαράκης σημείωμα του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς και η εθνική τους σημασία», στο οποίο ο συνθέτης περιγράφει με τον δικό του τρόπο το μουσικό έργο, την έμπνευση και την αφορμή για να επιχειρήσει μια ποιητική σπουδή στη βία και στον έρωτα

Ακολουθεί η παρουσίαση του έργου «Οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς» υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Χατζιδάκι και με ερμηνευτές τους Βασίλη Λέκκα, Ειρήνη Κουρδάκη, Ηλία Λιούγκο, Γιάννα Κατσαγιώργη. Αμέσως μετά η Δήμητρα Γαλάνη θα ερμηνεύσει τρία τραγούδια «Στην οδό του Μπλαμαντώ» του Μίνου Αργυράκη, στο οποίο την συνοδεύει ο Χατζιδάκις στο πιάνο, θα συνεχίσει με «Το ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου και με την «Αθανασία» του Μάνου Χατζιδάκι.

Στο τελευταίο μέρος της μετάδοσης ανακοινώνονται τα βραβεία:

Δίνεται έπαινος στα τραγούδια «Έρχεται κρύο», «Νανούρισμα», «Και λες πως είναι Τρίτη», «Πού να σε πάω απόψε βόλτα», το ειδικό βραβείο Μάνου Λοΐζου στο τραγούδι «Η μικρή Αλίκη» και το Τρίτο βραβείο στο «Μια βραδιά στο λούκι», το Δεύτερο βραβείο στο «Αμαρτωλό» και το Πρώτο βραβείο στο «Έρημο χωριό» το οποίο ο συνθέτης του Πάνος Τσαπάρας ερμηνεύει  στη σκηνή.

Παρουσίαση: Άρης Δαβαράκης

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης

Ημερομηνία τηλεοπτικής προβολής: 26 Σεπτεμβρίου 1982

Δείτε περισσότερα εδώ: https://archive.ert.gr/

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search