Print this page

Ιστορική καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

July 07, 2022 479

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στους προσφεύγοντες συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ.

Η απόφαση – σταθμός του ΕΔΔΑ, 8,5 χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι (20 Ιανουαρίου 2014), δικαιώνει τους 16 επιζώντες που ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης από μέρους του ελληνικού Λιμενικού, ενώ καταδικάζει την χώρα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για:

  • Παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου). Κρίνει ότι υπήρξαν παραλείψεις και αμέλειας στις διαδικασίες που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές μετά το ναυάγιο καθώς «δεν διεξήγαγαν ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας». Κρίνει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή καθώς «δεν έκαναν όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να προστατέψουν τους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους με το επίπεδο προστασίας που απαιτεί το άρθρο 2 της Σύμβασης».
  • Παραβίαση της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Σύμβασης). Κρίνει ότι 12 από τους 16 προσφεύγοντες «υπέστησαν αφού βυθίστηκε η βάρκα εξευτελιστική μεταχείριση σε ότι αφορά τη σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν όταν έφτασαν στο Φαρμακονήσι».

Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες (100.000 στον έναν, 80.000 συνολικά σε τρεις, 40.000 σε άλλον έναν και από 10.000 στο καθένα από τους υπόλοιπους 11).

 

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου του ΕΔΔΑ αναφορικά με την απόφαση

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.