Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι βασικές απαιτήσεις του βασικού οικονομικού νόμου του σύγχρονου καπιταλισμού θα μπορούσαν  να  διατυπωθούν,  π.χ.,  με  τον  εξής  τρόπο: εξασφάλιση  του  ανώτατου  καπιταλιστικού  κέρδους  μέσω  της εκμετάλλευσης, της καταστροφής και της εξαθλίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού της δοσμένης χώρας, μέσω της υποδούλωσης και της συστηματικής καταλήστευσης των λαών των άλλων χωρών, ιδιαίτερα των καθυστερημένων χωρών, τέλος, μέσω των πολέμων και της στρατιωτικοποίησης της λαϊκής οικονομίας που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση των πιο υψηλότερων κερδών. 

Ι.Β. Στάλιν

Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ (1952)

Η Τουρκία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να υπογράψουν συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν» για την αγορά του γαλλο-ιταλικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας SAMP/T, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Μάριο Ντράγκι στην Αγκυρα. Οπως είπε ο τούρκος πρόεδρος, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν και σε εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Συζητήσαμε το θέμα ξανά στη συνάντησή μας σήμερα και οι υπουργοί Αμυνάς μας το χειρίστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Θέλουμε να υπογράψουμε για τους SAMP/T το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει πρόβλημα στη συμφωνία μας, έχουμε επίσης συμφωνία με τον πρόεδρο Μακρόν», είπε ο Ερντογάν.

Είναι γνωστό πως ο Ντράγκι επισκέφθηκε την Αγκυρα επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας (πέντε υπουργοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, στελέχη επιχειρήσεων) και ενεργοποιήθηκε, μετά από δέκα χρόνια, η διακυβερνητική διάσκεψη Ιταλίας-Τουρκίας, προκειμένου να υπογραφεί σωρεία συμφωνιών σε μια σειρά τομείς (μέχρι και αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης υπογράφηκε).

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο περιθώριο της πρόσφατης διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ερντογάν δεν συναντήθηκε σε διμερές επίπεδο μόνο με τον Μπάιντεν (αυτή η συνάντηση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα), αλλά και με τους ηγέτες όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης (Σολτς, Μακρόν, Ντράγκι, Τζονσον). Δείγμα του ότι η Τουρκία, ως περιφερειακή δύναμη, κάνει διπλωματία και μπίζνες με όλο το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε μόνο με τον Τζόνσον (λίγες μέρες πριν από την αποπομπή του), συνάντηση από την οποία δε δόθηκαν φωτογραφίες, γεγονός που μας λέει ότι μάλλον έγινε στα όρθια, όπως και πέρσι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το παζάρι για την αγορά των γαλλο-ιταλικής παραγωγής πυραύλων SAMP-T από την Τουρκία κρατάει κάμποσα χρόνια. Η Τουρκία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά αυτού του πυραυλικού συστήματος, όμως με γαλλική παρέμβαση η διαπραγμάτευση «πάγωσε» το 2020, μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Τον Απρίλη ο Ερντογάν ζήτησε να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση, όπως και έγινε. Φαίνεται ότι βρίσκονται, πλέον, στο τελικό στάδιο.

Η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς πυραύλους S-400, οι οποίοι μάλλον θα σαπίσουν σε κάποιες αποθήκες (όπως σαπίζουν στην Κρήτη οι ρωσικοί S-300, που είχε παραγγείλει η Κύπρος και αγόρασε τελικά η Ελλάδα, μετά τις νατοϊκές αντιδράσεις). Τη θέση τους στην τουρκική αεράμυνα θα πάρουν οι γαλλο-ιταλικοί SAMP-T, που είναι της ίδιας κλάσης. Ισως κάποια στιγμή προστεθούν και αμερικάνικα συστήματα Patriot, σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και παραχώρησε προ καιρού στη Σαουδική Αραβία για να διεξαγάγει πιο αποτελεσματικά το βάρβαρο πόλεμό τους ενάντια στον αντάρτικο στρατό της Υεμένης.

Δεν τελειώσαμε. Οι SAMP-T (Surface-to-Αir Μissile Ρlatform/Τerrain) είναι η χερσαία έκδοση των πυραύλων Aster 30, που έχει παραγγείλει η Ελλάδα και θα περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό των φρεγατών FDI (ή Belh@rra), που παρήγγειλε στα γαλλικά ναυπηγεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την υπογραφή της γαλλο-ελληνικής «αμυντικής» συμφωνίας. Θυμόσαστε, ασφαλώς, τι έγραφαν και έλεγαν τα παπαγαλάκια μετά την παραγγελία των «ανίκητων» γαλλικών φρεγατών, για τα οπλικά τους συστήματα που «δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία», για την «υπεροπλία που αποκτά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό» κτλ.

Τώρα, η Τουρκία αγοράζει από Γαλλία-Ιταλία το ίδιο πυραυλικό σύστημα και φέρνει το… σκορ στην… ισοπαλία, με τα παπαγαλάκια να το βουλώνουν. Κι έχει ο θεός (ή ο Αλλάχ, ανάλογα με το ποιος μιλάει).

Γι’ αυτό παραθέσαμε και πάλι τον ορισμό του βασικού οικονομικού νόμου του σύγχρονου καπιταλισμού, όπως με επιστημονική πληρότητα τον διατύπωσε ο Στάλιν. Για να κατανοήσουμε πως πίσω από τα λαμπρά και ηρωικά λόγια για την «υπεράσπιση της πατρίδας» και την «άμυνα» κρύβεται το ποταπό κυνήγι του μέγιστου κέρδους.