Print this page

«Συμμετείχα στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων», παραδέχεται πρώην στέλεχος κυβερνήσεων των ΗΠΑ

July 13, 2022 467

 

Σε μια παραδοχή για τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων σε ξένες χώρες προέβη σε ανύποπτο χρόνο ο Τζον Μπόλτον, πρώην στέλεχος μια σειράς κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του οποίου η τελευταία θέση ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στο CNN στο πλαίσιο των μεταδόσεων των δημόσιων συνεδριάσεων της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, ο Τζον Μπόλτον επιχείρησε να δικαιολογήσει το πρώην αφεντικό του, λέγοντας πως τα όσα έκανε ο Τραμπ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου 2020, με αποκορύφωμα την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, δεν αποτελούσαν σχεδιασμό πραξικοπήματος.

 

«Δεν ήταν μια επίθεση στη Δημοκρατία μας», είπε ο Μπόλτον, «ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που πρόσεχε [τα συμφέροντα] του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια».

Ο δημοσιογράφος Τζέικ Τάπερ, με τον οποίο συνομιλούσε, του αντέτεινε πως «δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυής για να σχεδιάσει ένα πραξικόπημα». Για να λάβει την απάντηση από τον Μπόλτον: «Διαφωνώ με αυτό. Ως κάποιος που έχει βοηθήσει στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων — όχι εδώ, αλλά σε άλλα μέρη — είναι κάτι που θέλει πολλή δουλειά».

Λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος επανήλθε στο ζήτημα, όμως ο Μπόλτον δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επεκταθεί και ανάφερε μονάχα τη Βενεζουέλα, για την οποία έχει γράψει και σε πρόσφατο βιβλίο του.

 

 

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Τζον Μπόλτον κατείχε τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, όταν τον Απρίλιο του 2019 ο αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός πρόεδρος» της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό είχε επιχειρήσει αποτυχημένα να διεξάγει πραξικόπημα στη χώρα με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ο υπερσυντηρητικός και «αμερικανοκεντριστής», όπως έχει αυτοχαρακτηριστεί, Τζον Μπόλτον συμμετείχε σε κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε θέση όπου μπορούσε να έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων.

 

Το 1982-83, στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο Μπόλτον ήταν υποδιευθυντής του USAID, ενός από τα κύρια «οχήματα» των ΗΠΑ για την ανάμειξη στα τεκταινόμενα ξένων χωρών. Την περίοδο εκείνη οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν και εξόπλιζαν τους Κόντρας στη Νικαράγουα και τον Οκτώβρη του 1983 πραγματοποίησαν εισβολή στη Γρενάδα για την ανατροπή της Λαϊκής Επαναστατικής Κυβέρνησης της χώρας.

Ο Μπόλτον υπήρξε επίσης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τζορτζ Χ. Γ. Μπους από τον Μάιο του 1989 έως το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 1993. Σε παρόμοια θέση βρέθηκε στην κυβέρνηση Τζορτζ Γ. Μπους από τον Μάιο του 2001 έως τον Ιούλιο του 2005, οπότε και ανέλαβε τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, παρά το γεγονός ότι δέκα χρόνια νωρίτερα είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχουν Ηνωμένα Έθνη».

Η παραδοχή του Μπόλτον ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων μπορεί να μην αποκαλύπτει κάτι που δεν γνωρίζαμε, είναι όμως με τον κυνισμό της ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει η πολιτική τάξη των ΗΠΑ τον υπόλοιπο πλανήτη.

ΠΗΓΗ: info-war.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.