Print this page

Πολλά ερωτήματα έρχονται στην επιφάνεια μετά την συντριβή του αεροσκάφος τύπου Antonov 12 στην Καβάλα, το οποίο μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά.

July 17, 2022 465

 

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr

Ερώτημα πρώτο: Ποιος ήταν ο προορισμός του αεροσκάφους της ουκρανικής εταιρείας;  Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι το αεροσκάφος είχε τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ. Ωστόσο ο οperator της ουκρανικής εταιρίας μεταφορών Meridian Air Cargo (που φέρετε ως ιδιοκτήτρια του αεροσκάφους), Ντένις Μπογκντάρεβιτς, που μίλησε στο NEWS 24/7 ανέφερε ότι το αεροσκάφος είχε τελικό προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας. Ποιος από τους δύο λέει την αλήθεια; 

 

Ερώτημα δεύτεροΤίνος ιδιοκτησίας ήταν το αεροπλάνο και από ποιον μισθώθηκε για την πτήση; Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτςυποστήριξε ότι ο αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών (χωρίς να την κατονομάσει). Και ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ο ίδιος ανέφερε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. Από ποιον προμηθεύτηκε όμως τα βλήματα όλμων η Σερβική ιδιωτική εταιρεία; Τα πούλησε το Σερβικό κράτος; Πάντως η εφημερίδα «Politika» στο Βελιγράδι σε σχετική δημοσίευση, αναφέρει ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρισμένο στην Ουκρανία». Από την πλευρά του, ο οperator της ουκρανικής εταιρίας μεταφορών Meridian Air Cargo, Ντένις Μπογκντάρεβιτς, δήλωσε ότι το αεροσκάφος άνηκε σε «ουκρανό ιδιώτη».

Ερώτημα τρίτοΑπό ποιο σημείο φόρτωσε τα πυρομαχικά και απογειώθηκε το αεροσκάφος; Από τη Σερβία υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι: «Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ» δήλωσε πάντως ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι το αεροπλάνο ξεκίνησε από Ουκρανία και έκανε μια στάση στο Νις της Σερβίας με αίτημα για ανεφοδιασμό (λόγω έλλειψης καυσίμων στην Ουκρανία) για να συνεχίσει για Μέση Ανατολή. Επίσης γίνονται αναφορές ότι υπάρχουν εικόνες από τις κάμερες στο αεροδρόμιο της Σερβίας και καταγραμμένη επικοινωνία με τον Πύργο ελέγχου που πιστοποιούν στάση του αεροσκάφους στη Σερβία. 

Ερώτημα τέταρτοΕίχαν ενημερωθεί οι ελληνικές αρχές και κυρίως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το αρχικό σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους (περιλάμβανε και τον ελληνικό εναέριο χώρο); Γνώριζαν οι ελληνικές αρχές ότι το αεροσκάφος μεταφέρει πολεμικό υλικό; Πότε θα δώσει στη δημοσιότητα η ΥΠΑ το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους;

Ερώτημα πέμπτοΤο φορτίο ήταν μόνο εκπαιδευτικά βλήματα όλμων όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας; Γιατί μετακινήθηκε στο σημείο η μονάδα ΕΔΛΟ/ΠΒΧ (Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής) Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα; Τι είναι η λευκή ουσία που απλώθηκε στην περιοχή εξαιτίας της οποίας δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι και τα σωστικά συνεργεί; Γιατί απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην περιοχή του δυστυχήματος; Ο οperator της ουκρανικής εταιρίας μεταφορών Meridian Air Cargo, Ντένις Μπογκντάρεβιτς, μιλώντας στο ΝEWS 24/7 δήλωσε ότι επρόκειτο για ιδιαίτερα επικίνδυνο φορτίο.

Ερώτημα έκτοΓιατί ο ουκρανός πρόξενος που βρέθηκε στο σημείο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση για τα γεγονότα; Είναι ο μόνο ξένος παράγοντας που θα βρεθεί στην περιοχή; Ισχύουν οι αναφορές που κάνουν λόγο για μετάβαση Αμερικάνων ειδικών στο σημείο της πτώσης;

Ερώτημα έβδομοΓια ποιους προορίζονταν τα συγκεκριμένα πυρομαχικά; Για την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές όπως είπε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας; Πάντως αναφορές σχετίζουν το συγκεκριμένο φορτίο με πολλά δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος που κάνουν λόγο για πώληση μέρος των όπλων που μεταφέρουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία στη «μαύρη αγορά». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα όπλα καταλήγουν σε περιοχές της Μέσης Ανατολής ενώ υπάρχουν και αναφορές για εξοπλισμό μέχρι και του ISIS στη Συρία. Ενδείξεις για λαθρεμπόριο σημαντικής μερίδας των όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία έχει παραδεχτεί και η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

 

Σερβία: 11,5 τόνους πυρομαχικά μετέφερε το Αντόνοφ

Ο Σέρβος υπουργός ‘Αμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου ‘Αμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.  

Καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ (Vadym Sabluk) κατά την αποχώρηση του από το σημείο, όπου χθες το βράδυ κατέπεσε το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων.

Ο Ουκρανός γενικός πρόξενος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη των ερευνών και ενημέρωσε ο ίδιος, με τη σειρά του, για την ταυτότητα των οχτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους- όλοι ουκρανικής καταγωγής. ο οποίος έκανε λόγο για μεταφορά 11,5 τόνων στρατιωτικού υλικού.

Ο Στεφάνοβιτς ωστόσο δήλωσε διαφορετικό τελικό προορισμό για το μεταγωγικό Antonov και δη το Μπαγκλαντές,

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov το βράδυ της Κυριακής (17/7) στην Καβάλα.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η λευκή ουσία που βρέθηκε στο σημείο καθώς και το φορτίο που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος (cargo). Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον οperator της ουκρανικής εταιρίας μεταφορών Meridian Air Cargo, Ντένις Μπογκντάρεβιτς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ιδιαίτερα επικίνδυνο φορτίο και συγκεκριμμένα σερβικά πυρομαχικά.

 

«Πρόκειται για 12 τόνους πυρομαχικών. Ήταν ένα cargo με επικίνδυνο φορτίο. Το αεροσκάφος ξεκίνησε από τη Σερβία με προορισμό το Αμμάν (της Ιορδανίας)Τα πυρομαχικά ήταν σερβικά, ενώ το δρομολόγιο που εκτελούσε το Antonov δεν σχετίζεται με την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Ήταν και αυτό σερβικής μίσθωσης» είπε ο Μπογκντάρεβιτς.

Σε ερώτηση του NEWS 24/7 για το εάν έχει πληροφόρηση για το πλήρωμα απάντησε: «Δεν έχω ακόμα νέα από τους Έλληνες διασώστες για το πλήρωμα των οκτώ Ουκρανών που ήταν στο αεροσκάφος. Περιμένουμε κι εμείς να μάθουμε νέα. Το πλήρωμα του αεροσκάφους ήταν μόνο άνδρες. Με τις ελληνικές αρχές έχω μιλήσει λίγο, κυρίως με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.»

Ερωτηθείς τέλος σε ποιον ανήκε το αεροσκάφος, ο Μπογκντάρεβιτς απάντησε «σε Ουκρανό ιδιώτη».

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Ερωτηματικά για τον τελικό προορισμό του

Σημειώνεται ότι τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Meridian Air Cargo επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για μεταφορά 11,5 τόνων στρατιωτικού υλικού.

Ο Στεφάνοβιτς ωστόσο δήλωσε διαφορετικό τελικό προορισμό για το μεταγωγικό Antonov και δη το Μπαγκλαντές, ενώ ο Μπογκντάρεβιτς είπε ότι το αεροσκάφος θα κατέληγε στο Αμμάν.

«Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ» ήταν η δήλωση Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας.

Mε το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που κατέπεσε στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή της Καβάλας, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ 12 της ουκρανικής ιδιωτικής εταιρείας Meridian ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό.

 

 

Σερβία: 11,5 τόνους πυρομαχικά μετέφερε το Αντόνοφ

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός ‘Αμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου ‘Αμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.  

Καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ (Vadym Sabluk) κατά την αποχώρηση του από το σημείο, όπου χθες το βράδυ κατέπεσε το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων.

Ο Ουκρανός γενικός πρόξενος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη των ερευνών και ενημέρωσε ο ίδιος, με τη σειρά του, για την ταυτότητα των οχτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους- όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.