Print this page

Οι Βενετοί φοβούνται ότι η πόλη τους μετατρέπεται σε «μουσειακό λείψανο» καθώς ο πληθυσμός πέφτει κάτω από τις 50.000

August 11, 2022 464

 

Οι εναπομείναντες κάτοικοι της ιστορικής ιταλικής πόλης αισθάνονται ότι «πνίγονται» από τις επιπτώσεις του τουρισμού

Οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Βενετίας λένε ότι φοβούνται ότι θα γίνουν σαν «λείψανα σε ανοιχτό μουσείο» τώρα που ο πληθυσμός αναμένεται να πέσει κάτω από τις 50.000 για πρώτη φορά.

Η καρδιά μιας ισχυρής -κάποτε- θαλάσσιας δημοκρατίας, της Βενετίας, έχασε περισσότερους από 120.000 κατοίκους από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι την εγκαταλείπουν εξαιτίας του μαζικού τουρισμού, με τους χιλιάδες επισκέπτες που συνωστίζονται στις πλατείες, τις γέφυρες και τα στενά μονοπάτια κάθε μέρα.

Το Venessia.com, μια ομάδα ακτιβιστών που επί χρόνια αγωνίζεται για τη διατήρηση της κληρονομιάς της Βενετίας, έχει παρακολουθήσει τη μείωση του πληθυσμού και είπε ότι ο αριθμός, που τώρα είναι 50.011, θα πέσει κάτω από τις 50.000 μέχρι την Παρασκευή.

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό, αλλά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, και χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ληξιαρχείο, θα πέσει κάτω από τις 50.000», δήλωσε ο Matteo Secchi, επικεφαλής του Venessia.com. «Προειδοποιούμε για αυτό εδώ και χρόνια… δεν θέλουμε να τα παρατήσουμε, αλλά καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αναστρέψει την τάση».

Ο Secchi είπε ότι όσοι παραμένουν αισθάνονται «πνιγμένοι» από μια «οικονομική μηχανή» που έχει επικεντρωθεί στον τουρισμό. Είπε ότι είχε αφήσει τους κατοίκους να παλεύουν με το υψηλό κόστος διαβίωσης, την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών και οδήγησε σε επιχειρήσεις που πωλούν βασικά είδη να αντικατασταθούν από καταστήματα με σουβενίρ.

«Ο τουρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί παίρνεις χρήματα αλλά ταυτόχρονα διώχνεις όλες τις δραστηριότητες και τον χώρο για [τους κατοίκους]», είπε ο Secchi, ο οποίος περιέγραψε τη Βενετία ως «ταμειακή μηχανή». «Υπάρχουν αυτοί που δεν είναι από εδώ, αλλά έχουν ένα σπίτι, το νοικιάζουν και μετά ξοδεύουν τα χρήματα αλλού».

Οι αρχές της Βενετίας ανακοίνωσαν φέτος ένα σχέδιο για την προσέλκυση απομακρυσμένων εργαζομένων στην πόλη, αλλά φαίνεται ότι είχε μικρό αντίκτυπο. «Αυτό το είδος είναι εντάξει, αλλά χρειαζόμαστε μια αλλαγή εποχής και το συμβούλιο να λάβει σημαντικά μέτρα, όπως η παροχή οικονομικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων που, ας πούμε, νοικιάζουν μόνο σε Βενετούς», είπε ο Secchi. «Υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούμε. Σύντομα θα είμαστε σαν λείψανα σε ανοιχτό μουσείο».

πηγή: .theguardian.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.