Print this page

Η Σιέρα Λεόνε συγκλονίζεται από αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

August 13, 2022 367

 

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σιέρα Λεόνε, καθώς εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στην οικονομική δυσπραγία και την αποτυχία της κυβέρνησης να μετριάσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών.

Οι διαμαρτυρίες πυροδοτούνται από την αύξηση των τιμών, τις κακουχίες και την παραπαίουσα οικονομία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων της Σιέρα Λεόνε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μια τέτοια αναταραχή είναι πολύ ασυνήθιστη για τη Σιέρα Λεόνε, ειδικά στην πρωτεύουσα Freetown. Οι μεμονωμένες διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις τα τελευταία χρόνια τελείωναν ήσυχα, χωρίς αυτήν την ένταση της καταστολής που συνέβη κυρίως στο Freetown, όπου η αστυνομία πυροβόλησε κατευθείαν τους διαδηλωτές.

Το βίντεο που ακολουθεί -και που επαληθεύτηκε από το Reuters- δείχνει έναν αστυνομικό να πυροβολεί με όπλο σε ένα πλήθος στο Freetown.

Ο πρόεδρος Julius Maada Bio είπε ότι οι συνθήκες γύρω από τα γεγονότα της Τετάρτης θα διερευνηθούν πλήρως.

Άλλες επαληθευμένες εικόνες από το Freetown έδειχναν σύννεφα καπνού και δακρυγόνα καθώς μεγάλα πλήθη πετούσαν πέτρες και έκαιγαν λάστιχα και ένοπλοι αξιωματικοί περιπολούσαν στους δρόμους.

Εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Ο απολογισμός των νεκρών της Τετάρτης περιελάμβανε δύο αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο Freetown, τρεις στη βόρεια πόλη Kamakwie και έναν στη βόρεια πόλη Makeni, δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας, William Fayia Sellu.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο Freetown, δήλωσε το προσωπικό του κύριου νεκροτομείου της πόλης. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν στο Kamakwie και άλλοι τέσσερις στο Makeni.

Το διαδίκτυο κόπηκε για δύο ώρες την Τετάρτη και ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το διαδικτυακό παρατηρητήριο NetBlocks.

Παράλληλα η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 15:00 την Τετάρτη, επιδιώκοντας να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Αστυνομία ταραχών περιπολεί καθώς περνάει καπνός που αναδύεται από οδόφραγμα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Freetown της Σιέρα Λεόνε.
Η αστυνομία περιπολεί καθώς καπνός αναδύεται από οδόφραγμα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Freetown της Σιέρα Λεόνε
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.