Print this page

Προϋπολογισμός λαϊκού ξεκληρίσματος

August 20, 2022 361

 

Σε μία κλωστή κρέμεται η καγκελαρία Όλαφ Στόλτζ, μετά τις έρευνες τόσο για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της «Cum-ex», όσο και για τις έντονες λαϊκές αποδοκιμασίες, σε όποιο χώρο εμφανίζεται. Και δεν είναι μόνο αυτά. Ολόκληρος ο γερμανικός λαός «βράζει» κυριολεκτικά στο ζουμί του, μετά τις υπέρογκες αυξήσεις στην κατανάλωση του φυσικού αερίου των νοικοκυριών, που ξεκινούν από τον Οκτώβρη 2022, για τις οποίες υπόσχεται δήθεν μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 6%! Την ίδια στιγμή τα κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων εκτοξεύονται, αφενός λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού με το ρωσικό μονοπώλιο της «Gazprom» και των κερδοσκοπικών παιγνιδιών που αυξάνουν καθημερινά το κόστος Ενέργειας και αφετέρου από την απαλλαγή ακόμα και της ελάχιστης φορολόγηση των υπερκερδών τους.

Μόλις προχθές (15/08) η «Gazprom» ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου για το χειμώνα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% και να ξεπεράσουν τα 400 δολ/MWh (μεγαβατώρα). Σε όλη την Ευρώπη επικρατεί πρωτοφανής αναβρασμός, εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

***

Στη χώρα μας, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς ξεπέρασε τον εαυτό της. Ο μέχρι τα τώρα διακαής πόθος για την «ανάπτυξη» ήταν γνωστός. Και ξαφνικά -και ενόψει της ΔΕΘ- αποκαλύπτονται αυξήσεις των εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού 2023 που υπερβαίνουν ακόμα και την υπερανάπτυξη! Για να δοθεί μία εικόνα της οικονομικής δήθεν ανάπτυξης, το ύψος των καθαρών εσόδων για το επτάμηνο (Γενάρη-Ιούλη 2022), έφθασε τα 33,846 δισ. €, παρουσιάζοντας «αύξηση» κατά 5,556 δισ. € ή 17,8%, έναντι των στόχων του οικονομικού επιτελείου. Να τονίσουμε ότι τα έσοδα από -κυρίως έμμεσους- φόρους ανέβηκαν στα 31,094 δισ. €, αυξημένα κατά 5,167 δισ. € ή 19,9% έναντι του στόχου. Το 95% αυτού του ποσού προέρχεται από φορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων και κυρίως τους έμμεσους φόρους! Γι’ αυτό το ξεζούμισμα των λαϊκών εισοδημάτων πανηγυρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που η πλειοψηφία του λαού στενάζει από την ακρίβεια στα είδη διατροφής ή από την εκτίναξη των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού ή ακόμα από την φοροληστεία στον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος, τις προσαυξήσεις, τα δάνεια στις τράπεζες κλπ.

Ωστόσο, Μητσοτάκης και Σταϊκούρας αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν ότι αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα εν μέσω γενικής ένδειας, που δημιουργεί και τον περιβόητο «δημοσιονομικό χώρο», προκύπτει από το φορολογικό στύψιμο των εργατολαϊκών νοικοκυριών, μιας και δεν υπάρχουν άλλοι παραγωγικοί πόροι στη χώρα, οι δε αναφορές για τη δήθεν απόδοσή του στο λαό προκαλεί τη λαϊκή θυμηδία και αγανάκτηση, καθώς όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι με αυτό το λαϊκό υστέρημα θα «μπουκωθούν» ξανά τα ενεργειακά ντόπια και ξένα μονοπώλια και κάποια ψίχουλα θα πεταχτούν στο λαό. Όλ’ αυτά ενόψει και της ΔΕΘ, όπου ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να φορτώσει με κάλπικες υποσχέσεις, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο προβάδισμα, έναντι του εξίσου λαοπλάνου Τσίπρα, στις προσεχείς εκλογές. Θυμίζουμε ότι τόσο ο ένας όσο και ο άλλος επιστράτευσαν την επιδοματική πολιτική του τζόγου των λίγων ψίχουλων προς τα λαϊκά στρώματα κι αυτά με αυστηρές προϋποθέσεις και όρους, τη στιγμή που πριμοδότησαν με πρωτοφανείς ευνοϊκούς όρους και «θαλασσοδάνεια» το «επενδυτικό» κεφάλαιο. Θυμίζουμε ότι μοναχά τους τελευταίους έξι μήνες ψηφίστηκαν: α) ο αναπτυξιακός νόμος που επαυξάνει τα κίνητρα, τις επιδοτήσεις, τις φορολογικές απαλλαγές και ένα σωρό παροχές και διευκολύνσεις, μέσω του διαβόητου «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ύψους 11 δισ. €! Επιπλέον μέσω διακρατικών συμφωνιών απαλλάσσονται από κάθε λογής φόρους οι αεροπορικές εταιρείες και μάλιστα τυχόν έξοδα των εταιρειών μη προβλεπόμενα στη συμφωνία θα καταβάλλονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, δηλ. με χρήματα του κοσμάκη! β) ο κλιματικός νόμος, που αφενός ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα μονοπώλια της πράσινης ενέργειας, αφετέρου προσθέτει νέους φόρους τους εργαζόμενους για τη μετάβαση στην «κλιματική ουδετερότητα».

Τώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να προκαταλάβει και να αμβλύνει τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα κ.ά. με τα διάφορα ξενόφερτα pass και με τις δήθεν ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ. Όμως, ελαφρύνσεις για ποιους; Γιατί, απ’ ό,τι διαρρέει, πρόκειται για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22% από 24% και διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, για τις επιχειρήσεις. Για το λαό συζητείται α) η «αύξηση» του κατώτατου μισθού -που θα απορροφηθεί αμέσως από την ακρίβεια των αγαθών και της πρόσφατης κατάργησης του 8ώρου-, β) μία μικρή μείωση των φορολογικών συντελεστών -που βοηθά κυρίως τα υψηλά επιχειρηματικά κέρδη- και όχι τα λαϊκά εισοδήματα, γ) μία «διεύρυνση» των κριτηρίων ελάφρυνσης του ηλεκτρικού ρεύματος πλέον κάποιων επιδοτήσεων, την ώρα που αναμένεται διπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του εισαγόμενου πανάκριβου φυσικού αερίου.

Είναι νωπές οι μνήμες από τις γαλαντόμες κυβερνητικές δηλώσεις για μείωση της τιμής της ενέργειας λόγω «πράσινης μετάβασης», λόγω «απολιγνιτοποίησης», λόγω «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» κ.ά. γνωστά παραμύθια. Το βέβαιο είναι πως για το λαό έρχονται «πράσινοι» φόροι, έρχονται ιδιωτικοποιήσεις (Ασφάλισης, Παιδείας, Υγείας κ.ά), έρχονται περικοπές κοινωνικών κονδυλίων, έρχονται σαρωτικές αυξήσεις, έρχονται νέοι φόροι, έρχονται νέα «προαπαιτούμενα και «μεταρρυθμίσεις που θα προκύψουν μέσα από τις διάφορες φάσεις του νέου Μνημονίου του ευρωπαϊκού «Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Είναι πια γεγονός ότι τόσο η παραπαίουσα Δεξιά κυβέρνηση του χαμαιρπισμού, μαζί με τη διεφθαρμένη μεγαλοαστική τάξη και τους παρακεντέδες τους, έχουν αφεθεί ολοκληρωτικά στις

επιλογές των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ανίκανες να αντισταθούν ακόμα και στις πιο παράλογες απαιτήσεις τους. Έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χάνοντας συνεχώς το λαϊκό έρεισμα, οδηγείται σε αδιέξοδο, εισπράττοντας τα αντίτιμο της ίδιας πάντα ξενόδουλης πολιτικής της υποτέλειας και της εξάρτησης που ακολούθησε και ο προκάτοχός της, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δε χωρεί βέβαια η παραμικρή αμφιβολία ότι η ολόπλευρη αποδοχή των νέων μνημονιακών πολιτικών του «Ταμείου Ανάκαμψης», έχει μεν τραγικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό, αλλά παράλληλα διευρύνει διεργασίες, διώχνει αυταπάτες, διαλύει ψευδαισθήσεις, τονώνει την αγωνιστικότητα, οδηγώντας τον αργά ή γρήγορα στο δρόμο της ανοιχτής αντιπαράθεσης.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.