• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Εγκαταλείπουν στρατιωτικά οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης την Ουκρανία;

August 20, 2022 251

 

Η στρατιωτική βοήθεια από την Ευρώπη προς την Ουκρανία μειώνεται συνεχώς από τον Απρίλιο, με την μελέτη του Ινστιτούτου Κίελ να είναι αποκαλυπτική για το πώς οι μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου δείχνουν να απομακρύνονται από την άμεση στήριξη προς το Κίεβο.

Στην έκθεση που παρουσιάζει η ιστοσελίδα Politico καταγράφεται ότι τον Ιούλιο δεν υπογράφηκε καμία διμερής συμφωνία για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ανάμεσα στις έξι μεγάλες χώρες της ηπείρου και την Ουκρανία. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η αποκάλυψη αυτή είναι δείγμα πως, παρά τις ιστορικές αλλαγές σς την αμυντική πολιτική της Ευρώπης, η πολεμική βοήθεια προς το Κίεβο μειώνεται συνεχώς, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις προαναγγέλλουν μεγάλη αντεπίθεση.

Τα νέα δεδομένα αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία και δίνονται στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Κίελ, το οποίο κρατά αρχείο καταγραφής της βοήθειας προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Η έκθεση, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο φωνάζουν εδώ και καιρό Ουκρανοί αξιωματούχοι, ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν παρέχουν την ίδια βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ, ενώ ακόμη και η Βρετανία με την Πολωνία που είχαν μπει επιθετικά στην κούρσα εξοπλισμών, δείχνουν να μένουν από δυνάμεις. Στρατιωτικοί αναλυτές και ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους.

Όπως αναφέρεται στο Politico, ο Κρίστοφ Τρέμπες, επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου που ασχολείται με τους εξοπλισμούς, δηλώνει ότι τα στοιχεία καταγράφουν πως οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ουκρανία έχουν πάρει την κατηφόρα ήδη από τα τέλη Απριλίου. «Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος μπαίνει σε κρίσιμη φάση, νέες πρωτοβουλίες για βοήθεια δεν φαίνεται να υπάρχουν» σημειώνει.

Οι δυτικοί σύμμαχοι συναντήθηκαν μεν την περασμένη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη για να συγκεντρώσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις, ωστόσο ο Τρέμπες επισημαίνει ότι τα νούμερα αυτά είναι ψίχουλα σε σχέση με τα όσα είχαν συγκεντρωθεί στις προηγούμενες συναντήσεις.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως έγινε με την κρίση στην ευρωζώνη και την πανδημία, όταν και συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια μέσω μέτρων εκτάκτου ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς είπε στο Politico ότι κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να κάνουν περισσότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάλεσε, ακόμη, τις ευρωπαϊκές χώρες να προσφέρουν αναλογικά στα επίπεδα που έχουν φτάσει χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Ο πρώην επικεφαλής των αμυντικών δαπανών στην Εσθονία και πλέον ευρωβουλευτής, Ρίνο Τέρας ζητά από την Ευρώπη να «ξυπνήσει», υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν δεν ηττηθεί η Ρωσία.

Σύμφωνα με το Politico, στο επίκεντρο της κριτικής παραμένει η Γερμανία, με το Βερολίνο να κατηγορείται ότι αντιδρά πολύ αργά στο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για αποστολή τεθωρακισμένων στους Ευρωπαίους γείτονές του, προκειμένου οι χώρες εκείνες να δώσουν τα σοβιετικά τους τανκ στην Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, υπερασπίζεται τη στάση που έχει ακολουθήσει και ανταπαντά πως στέλνει κανονικά όπλα προς την Ουκρανία.

Ο Ντάνιελ Φιότ, πάντως, αναλυτής σε θέματα άμυνας στο πανεπιστήμιο Vrije Universiteit των Βρυξελλών προειδοποιεί ότι οι υποσχέσεις δε σημαίνουν τίποτα για το πεδίο της μάχης.

πηγή: tvxs

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search