Print this page

Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινούν 8ήμερη απεργία

August 21, 2022 348

 

Περισσότεροι από 1.900 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Βρετανίας ξεκινούν σήμερα οκταήμερη απεργία, η οποία, όπως προειδοποιούν το συνδικάτο και οι ναυτιλιακές εταιρείες, θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά το εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Το προσωπικό στο Felixstowe, στην ανατολική ακτή της Αγγλίας, προχωρά σε κινητοποιήσεις σε μια διαμάχη για τις αμοιβές, και είναι οι τελευταίοι από μια σειρά εργαζομένων που απεργούν στη Βρετανία καθώς τα συνδικάτα απαιτούν υψηλότερους μισθούς για τα μέλη τους, που αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής.

«Η απεργία θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και τεράστια κρουστικά κύματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας», δήλωσε ο Μπόμπι Μόρτον, εκπρόσωπος της ένωσης Unite για τις αποβάθρες.

«Η [η εταιρεία] είχε κάθε ευκαιρία να κάνει στα μέλη μας μια δίκαιη προσφορά, αλλά επέλεξε να μην το κάνει».

Την Παρασκευή, η εταιρεία Hutchison Ports της Felixstowe δήλωσε ότι πιστεύει ότι η προσφορά της για αύξηση μισθού 7% και εφάπαξ ποσό 500 λιρών (604 $) ήταν δίκαιη. Ανέφερε ότι το σωματείο εργαζομένων του λιμανιού, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 500 άτομα σε ρόλους εποπτείας, μηχανικού και γραφείου, είχε αποδεχθεί τη συμφωνία.

Η Unite, η οποία εκπροσωπεί κυρίως λιμενεργάτες, λέει ότι η πρόταση είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού και ακολούθησε μια αύξηση κάτω του πληθωρισμού πέρυσι.

«Το λιμάνι λυπάται για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η ενέργεια στις αλυσίδες εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος της Hutchison Ports και είπε ότι θα έχουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση κατά τη διάρκεια των απεργιών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Αυγούστου.

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk (MAERSKb.CO) , ένας από τους μεγαλύτερους μεταφορείς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, έχει προειδοποιήσει ότι η ενέργεια θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, προκαλώντας επιχειρησιακές καθυστερήσεις και αναγκάζοντάς τον να κάνει αλλαγές στη σειρά πλοίων του.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 17 Αυγούστου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη Βρετανία έφτασε στο 10,1% τον Ιούλιο, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 1982, και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα φτάσει στο 15% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, εν μέσω αυξανόμενου κόστους ενέργειας και τροφίμων.

Η συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών έχει ήδη οδηγήσει σε απεργίες όπως οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων και των λεωφορείων που απαιτούν υψηλότερες αυξήσεις στους μισθούς.

πηγή: reuters

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.