• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Το Ιράν στις «φλόγες» - Ο στρατός προαναγγέλλει μακελειό

September 23, 2022 418

 

 
Μια δυνατή θύελλα αντιδράσεων σαρώνει την χώρα με τις γυναίκες να πρωτοστατούν στο κύμα διαδηλώσεων, απέναντι στην βίαιη καταστολή και τις απειλές.

Έβδομο 24ωρο δυναμικών και μαζικών διαδηλώσεων σε πολλές περιοχές του Ιράν, καθώς οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί.

Το γυναικείο κίνημα γιγαντώνεται στη χώρα με το ασφυκτικό νομικό, θρησκευτικό και κοινωνικό πλαίσιο και, αψηφώντας τη βία των Αρχών και την καταστολή, πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει να σαρώνουν όλη τη χώρα.

Η αντίδραση της Τεχεράνης είναι, όπως αναμενόταν, πολύ βίαιη με τον αριθμό των νεκρών από τη βία της αστυνομίας να αυξάνεται καθημερινά. Επισήμως η ιρανική κυβέρνηση κάνει λόγο για 17 νεκρούς, όμως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν την έδρα τους εκτός χώρας ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε περισσότερους από 30.

 

Την ίδια ώρα, ο στρατός της χώρας προαναγγέλλει επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς, σήμερα, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν «όλους τους εχθρούς στο πλαίσιο ενός διαβολικού σχεδίου κατά της Τεχεράνης».

Σημειώνεται ότι ήδη από χθες το καθεστώς της Τεχεράνης έχει προβεί σε εκτεταμένους περιορισμούς στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

Απορρίπτει τις κατηγορίες ο Ραΐσι

Ο πρόεδρος της χώρας, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ έστειλε τις δικές του προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι «πράξεις χάους» δεν θα γίνουν ανεκτές από την κυβέρνησή του.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι κατηγόρησε τη Δύση για «διπλά μέτρα και σταθμά» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα... ερευνηθεί το περιστατικό του θανάτου της 22χρονης κοπέλας.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία μετά τη σύλληψή της, παρά τις καταγγελίες της οικογένειάς της και ακτιβιστών περί του αντιθέτου. 

Εκδηλώσεις συμπαράστασης και διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, αλλά και στην Ευρώπη.

Ο άδικος θάνατος που τα ξεκίνησε όλα

Όλα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα. Η άτυχη κοπέλα έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η Αμινί είχε τραυματιστεί στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση, κατηγορίες που, όπως αναμενόταν η ιρανική αστυνομία απορρίπτει και απαντά ότι θα… ερευνήσει. Ο πατέρας, επίσης, έχει δηλώσει πως δεν υπήρχε πρόβλημα με την αμφίεσή της, ενώ καταγγέλλει ότι στο σώμα της υπήρχαν μελανιές.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Σπεύδουν να υιοθετήσουν τις αντιδράσεις οι ΗΠΑ

Την ώρα που το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα των γυναικών βρίσκει υποστηρικτές παγκοσμίως, η Ουάσινγκτον έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση με στόχο να πραγματοποιήσει νέα «χτυπήματα» στην κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής αστυνομίας ηθών και σε πολλούς αξιωματούχους ασφαλείας με αφορμή τη βία κατά των διαδηλωτών. 

Οι κυρώσεις αυτές «αποδεικνύουν τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην ανακοίνωσή της.

«Η αστυνομία ηθών ευθύνεται για τον πρόσφατο θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία συνελήφθη και κρατήθηκε επειδή φέρεται να μην φορούσε το χιτζάμπ με τον ορθό τρόπο», σχολίασε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κατήγγειλε «τη βάναυση επίθεση εναντίον των θαρραλέων γυναικών» που διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν. Την χαρακτήρισε μάλιστα «προσβολή στην ανθρωπότητα» και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search