• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Είμαστε όλοι πρόσφυγες

October 06, 2022 107

 

Η πορεία της ανθρωπότητας υπήρξε πάντα μια διαρκής μετακίνηση από τις μη ασφαλείς και από τις μη βιώσιμες οικονομικά περιοχές προς..

Η πορεία της ανθρωπότητας υπήρξε πάντα μια διαρκής μετακίνηση από τις μη ασφαλείς και από τις μη βιώσιμες οικονομικά περιοχές προς εδάφη με μεγαλύτερη ασφάλεια και με περισσότερες οικονομικές δυνατότητες.

Ως ανθρωπότητα, σε συνθήκες ανισότητας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης, είμαστε όλοι πρόσφυγες! Στις σημερινές συνθήκες των πολεμικών συγκρούσεων από την μια και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης από την άλλη, σε συνθήκες δηλαδή όπου αφενός ο κόσμος «μικραίνει», αφετέρου οι ανισότητες μεγαλώνουν και ο ιμπεριαλισμός αναζητά ευφημισμούς για τα εγκλήματα του, αυτό το – πολιτικό και όχι “φυσικό” – φαινόμενο, ο ξεριζωμός, θα εντείνεται.

 

    Τα στοιχεία του ΟΗΕ μιλούν για πάνω από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένους παγκοσμίως. Κάθε μέρα περίπου 40.000 άνθρωποι – 12 εκατομμύρια το χρόνο – εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν είναι το θύμα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας εις βάρος της όσον αφορά το προσφυγικό.

Η πατρίδα μας είναι το θύμα της… γεωγραφίας, αφού σε αυτό το σημείο του πλανήτη όλοι οι παράγοντες που συνιστούν τα αίτια της προσφυγιάς είναι μεγεθυμένοι.  Οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στην Ουγκάντα 1,5 εκατομμύρια. Στο Λίβανο το 1/4 του πληθυσμού της χώρας είναι πρόσφυγες. Μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε τον εκτοπισμό 14 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τους μισούς να βρίσκονται πλέον εκτός της χώρας τους.  Στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής οι πρόσφυγες ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια. Παράγοντες όπως πχ η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσουν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με την Παγκόσμια τράπεζα κύματα 250 εκατομμυρίων προσφύγων.

    Όλα αυτά – σε συνδυασμό ότι ως Ελλάδα βιώνουμε το προσφυγικό και ως μοχλό προώθησης γεωπολιτικών σχεδίων από γείτονες και συμμάχους» – σημαίνουν δυο πράγματα:

    Πρώτον,  η αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγιάς (πόλεμοι, «αποικιοκρατική» καταλήστευση εδαφών, επισιτιστική κρίση κλπ) δεν συνιστά κάποιο «μακρινό» ή «φιλολογικό» καθήκον, αλλά πρώτιστο όρο αντιμετώπισης του προβλήματος. Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την “καθημερινότητα” των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« December 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search