Στην επίθεση το ΝΑΤΟ ξεκινά ασκήσεις με πυρηνικά!

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι «το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», έστειλε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 12 και 13 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένοι στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της αυτοάμυνας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η Ουκρανία έχει τη δυναμική» στον πόλεμο.

 

Για τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε φρικτές επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομές κρίσιμης σημασίας» και ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν αποτυγχάνει στην Ουκρανία».

«Οι απόπειρες προσαρτήσεων, η μερική επιστράτευση και η απερίσκεπτη πυρηνική ρητορική του αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά δείχνουν ότι ο πόλεμος δεν πάει όπως τον είχε σχεδιάσει η Μόσχα.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να τον τερματίσει αποσύροντας τις δυνάμεις του από την Ουκρανία», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι και ο Πρόεδρος Λουκασένκο θα πρέπει να σταματήσει τη συνενοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την παράνομη σύγκρουση.

Ξεκινά άσκηση πυρηνικής αποτροπής

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα την ετήσια άσκηση πυρηνικής αποτροπής και παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

«Πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας, που συμβαίνει κάθε χρόνο, για να διατηρήσουμε τις ικανότητες αποτροπής ασφαλείς και αποτελεσματικές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες. Η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση».

Στην άσκηση «Steadfast Noon» θα συμμετάσχουν 14 μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και αεροσκάφη με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών μαζί με πρόσθετες δυνάμεις, όπως αεροπλάνα πληροφοριών και ανεφοδιασμού.

«Θα αυξήσουμε περαιτέρω την προστασία της κρίσιμης υποδομής μας υπό το φως της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream», ανέφερε, εξάλλου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με ενωμένο και αποφασιστικό».

Καταλήγοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, αλλά η υποστήριξή μας διαδραματίζει βασικό ρόλο». Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο αυριανό δείπνο εργασίας, θα εξετάσουν με λεπτομέρεια τις ανάγκες σε πολεμικό υλικό που έχει η Ουκρανία, παρουσία του υπουργού άμυνας της χώρας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ.

Επιπλέον, ο Ρεζνίκοφ θα συμμετάσχει και στην ομάδα επαφής για την Ουκρανία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες, είπε ο Στόλτενμπεργκ.