• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Ελλάδας αλληλοκατηγορούνται πάνω στα χιλιάδες θύματα που προκαλούν με την απάνθρωπη πολιτική τους

October 22, 2022 395

 

Δύο ακόμα πολύνεκρα προσφυγικά ναυάγια σημειώθηκαν τις προηγού­μενες ημέρες στα νερά του Αιγαίου, θυμίζοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, 17 νεκροί, οι περισσότερες γυναίκες, ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, όταν βυθίστηκε λέμβος με 40 περίπου πρόσφυγες. Επιπλέον, 9 έως τώρα νεκροί ανασύρθηκαν από το ναυάγιο στα Κύθηρα, όταν βάρκα με 95 επιβαίνοντες προσέκρουσε σε βράχια εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τα δύο αυτά ναυάγια αναδεικνύουν όμως και δύο ακόμα πτυχές της τραγωδίας των προσφύγων: από τη μία την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν και από την άλλη τις παράνομες και απάνθρωπες επαναπροωθήσεις, τα λεγόμενα «pushbacks» που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

Ερντογάν: Εργαλειοποίηση του προσφυγικού με φόντο το Αιγαίο και τις εκλογές στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε πριν λίγες μέρες νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από το βήμα της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη χώρα μας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο προσφυγικό.

Ο Ερντογάν εργαλειοποίησε για μία ακόμα φορά τους πρόσφυγες λέγοντας ότι «Οι Έλληνες βασανίζουν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θέλουμε τα πτώματα παιδιών σαν τον Αϊλάν να ξεβράζονται στις ακτές μας. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο», προσθέτοντας πως «την περασμένη εβδομάδα δυο μικρά παιδιά έχασαν την ζωή τους γιατί η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Είναι η ώρα για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δε διστάζει για μία ακόμα φορά να αξιοποιήσει κατατρεγμένους ανθρώπους, προκειμένου να προωθήσει τόσο τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο όσο και για να αξιοποιήσει το προσφυγικό ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Μάλιστα, ο Ερντογάν έθεσε ξανά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ανάλογες πολιτικές όπως στους πρόσφυγες, ενώ κλιμάκωση επιχειρεί το τελευταίο διάστημα και στην Κύπρο.

Ομολογία Μηταράκη για επαναπροωθήσεις προσφύγων

Όλα αυτά βέβαια δεν ξεπλένουν τις εγκληματικές ευθύνες που φέρει η ελληνική κυβέρνηση για την απάνθρωπη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος υπέπεσε σε… «γκάφα» ολκής όταν δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει το τουρκικό Λιμενικό να σπρώχνει βίαια πρόσφυγες στη θάλασσα, ισχυριζόμενος ότι απεικονίζει τις αρχές της γειτονικής χώρας να προωθούν πρόσφυγες προς την Ελλάδα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και την ευρωτουρκική συμφωνία.

Μόνο που αυτοί οι ισχυρισμοί Μηταράκη απείχαν από την πραγματικότητα και έδειξαν ότι ο υπουργός αναπαράγει σκόπιμα fake news για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να καλύψει τις ευθύνες της αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κι αυτό διότι, όπως αποδείχτηκε, το βίντεο τραβήχτηκε πριν τουλάχιστον τρία χρόνια και δεν αφορά προώθηση προσφύγων προς την Ελλάδα, αλλά «αναχαίτισή» τους από το τουρκικό Λιμενικό προκειμένου να μην περάσουν στην Ελλάδα. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που ισχυρίστηκε ο Νότης Μηταράκης!

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Spiegel, το συγκεκριμένο βίντεο είχε δημοσιοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία για τη βία κατά των προσφύγων, αναγκάζοντας το τουρκικό Λιμενικό να εκδώσει απολογητική ανακοίνωση. Το συγκεκριμένο υλικό είχε αναπαραχθεί και από ελληνικές ιστοσελίδες την περίοδο εκείνη.

Όταν όμως ρωτήθηκε για τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βίντεο, ο Νότης Μηταράκης, με περίσσιο θράσος, αντί να απολογηθεί, άρχισε να επιτίθεται στους Έλληνες δημοσιογράφους και στην… Αριστερά για την αποκάλυψη των πεπραγμένων του, επαναφέροντας το αφήγημα του εσωτερικού εχθρού που ανακινεί και ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το βίντεο δεν είναι σημερινό, είναι πρόσφατο, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε ότι είναι πραγματικό. Ο ίδιος συνέχισε: «Αλλά αντί να έχω αντίδραση, όπως περιμέναμε, από την τουρκική πλευρά, η αντίδραση ήταν από Έλληνες δημο­σιο­γράφους κυρίως, της Αριστεράς, που καταφέρονται εναντίον της δικής τους χώρας για ένα βίντεο το οποίο, όταν ήτανε, δεν το δημοσιεύσανε, και ένα βίντεο που δεν αμφισβητούν ότι είναι ειλικρινές και πραγματικό. Και όπως είπατε πολύ σωστά, κύριε Οικονόμου, είναι δύο μέτωπα αυτή τη στιγμή. Εμείς έχουμε το μέτωπο απέναντι και δυστυχώς πολλές φορές έχουμε το μέτωπο με την ευρωπαϊκή Αριστερά, όχι μόνο την ελληνική, και την ευρωπαϊκή Αριστερά, που θέλει να ξαναζήσουμε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του 2015».

Όμως, ο Μηταράκης δεν έμεινε εκεί, αλλά παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα προχωρά σε «αναχαιτίσεις» πλεούμενων που μεταφέρουν πρόσφυγες. Δηλαδή pushbacks (επαναπροωθήσεις)!

Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ούτε λίγο ούτε πολύ υπογράμμισε ότι «όταν μία βάρκα επιχειρεί να μπει στα χωρικά ύδατα της ευρωπαϊκής ένωσης, αναχαιτίζεται». «Η Ελλάδα δεν επιτρέπει παράνομες εισόδους στην χώρα μας», συνέχισε ο κ. Μηταράκης, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει νομικά ο όρος pushback.

Η κυβέρνηση επεκτείνει τον αντιπροσφυγικό φράκτη στον Έβρο και ο Θεοδωρικάκος μιλά για «ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στην παράνομη μετανάστευση»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επέδειξε στον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας το φράκτη που έχει υψώσει η κυβέρνηση της ΝΔ στα σύνορα με την Τουρκία για να εμποδίζει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων και τον κάλεσε να ενισχύσουν τη μεταξύ τους αστυνομική συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση των «εγκληματιών διακινητών των παράνομων μεταναστών».

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας που είναι και τα σύνορα της ΕΕ, τα σύνορα του δυτικού κόσμου, του κόσμου του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τι σημαίνει η «αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων»: σωρεία αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων μετά από καταδιώξεις στη βόρεια Ελλάδα, νεκρά παιδιά στον Έβρο, καραβάνια… νεκρών στα νερά του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, ακόμα και κακομεταχείριση και ξυλοδαρμοί προσφύγων. Και ταυτόχρονα, άγρια καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών με το στήσιμο φράκτη στα σύνορα, τον οποίο τώρα θέλει να επεκτείνει κατά δεκάδες χιλιόμετρα, στο πρότυπο της πολιτικής Τραμπ που έστηνε φράκτες στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να μην περνούν οι μετανάστες από τη Νότια Αμερική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search