Οπαδοί από μια σειρά χώρες έχουν εκφράσει με πανό τον αποτροπιασμό τους για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώνοντας τις φωνές τους ενάντια στην αιματοβαμμένη μπίζνα δισεκατομμυρίων μεταξύ του Κατάρ και της FIFA.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει — στην κυριολεξία — χτιστεί πάνω στα πτώματα χιλιάδων εργατών που δούλεψαν επί 12 και πλέον έτη για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πάνω από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν το 2010. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν από την Ινδία, ενώ σε αυτή τη μακάβρια λίστα ακολουθούν το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.

Ο πραγματικός αριθμός των εργατών που έχασαν την ζωή τους στα κάτεργα του Κατάρ τα τελευταία 12 χρόνια υπολογίζεται πως είναι πολύ υψηλότερος (αγγίζοντας τους 12.000), αν ληφθούν υπ’ όψη οι άθλιες συνθήκες εργασίας, οι ασθένειες και η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, κλπ.

Από το 2010 που ανατέθηκε η διοργάνωση του Μουντιάλ στην χώρα της Μέσης Ανατολής, ο διεθνής Τύπος έχει καταγράψει χιλιάδες περιπτώσεις εργασιακής σκλαβιάς, με αλλοδαπούς εργάτες να στοιβάζονται σε κοντέινερ χωρίς κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα, με τα επίσημα έγγραφά τους (διαβατήρια, άδειες) να έχουν κατασχεθεί και ζώντας διαρκώς υπό την απειλή της φυλάκισης ή της απέλασης.

Χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες εργατών που δημοσίευσε η «Διεθνής Αμνηστία»:

«Η ζωή μου εδώ είναι σαν φυλακή. Ο μάνατζερ μου είπε: “Εάν θέλεις να μείνεις στο Κατάρ, κράτα το στόμα σου κλειστό και δούλευε”» είπε ο  Ντιπάκ, μεταλλεργάτης στο Στάδιο Χαλίφα. Ένας άλλος εργάτης, ο Σαμίμ απ’ το Μπανγκλαντές σημείωσε: «Θυμάμαι την πρώτη μου μέρα στο Κατάρ. Το πρώτο πράγμα που μου συνέβη ήταν να μου πάρουν το διαβατήριο. Έκτοτε δεν το ξαναείδα».

Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, η διοργανώτρια Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) συνεχίζει να κωφεύει επιδεικτικά. Μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», στέλεχος της FIFA δήλωσε: «Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο».

Προσωπικότητες του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού ευρύτερα, όπως για παράδειγμα ο Ερίκ Καντονά έχουν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάρισμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr