Η on camera δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι η Τουρκία δεν δέχεται τα συλλυπητήρια της αμερικάνικης κυβέρνησης για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην Ιστικλάλ Τζαντεσί, επειδή οι ΗΠΑ ενισχύουν τους «τρομοκράτες» Κούρδους στο Κομπάνι (Συρία), απαντήθηκαν με μία μετρίων τόνων ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ανέφερε τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, τον πολύτιμο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

Αυτή η ανταλλαγή δηλώσεων δεν εμπόδισε τον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσουν σήμερα την προγραμματισμένη και προετοιμασμένη όσον αφορά την ατζέντα της συνάντησή τους στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο της συνόδου του G20. Κρίνοντας από το βίντεο, που δείχνει τον Ερντογάν να προσέρχεται, ενώ ο Μπάιντεν τον περιμένει, τύποις οικοδεσπότης ήταν ο αμερικανός πρόεδρος. Αυτός απηύθυνε την πρόσκληση για συνάντηση.

 

Λευκός Οίκος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στον Πρόεδρο Ερντογάν και στο λαό της Τουρκίας για τις πράξεις βίας στην Ιστανμπούλ και κατέστησε σαφές ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του να ανανεώσει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, η οποία και οι δύο συμφώνησαν ότι ήταν κρίσιμη για τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας και ότι η Πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί. Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τον συνεχή στενό συντονισμό για θέματα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Η τουρκική Προεδρία της Δημοκρατίας ανήρτησε βίντεο και ένα «μπουκέτο» 17 φωτογραφιών και το εξής κείμενο: «O Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα θέματα εμπορίου και ασφάλειας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν εξέφρασε συλλυπητήρια για τους νεκρούς στην τρομοκρατική επίθεση στην οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη συνάντηση, η οποία αφορούσε και τις περιφερειακές εξελίξεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του που οδήγησαν στην επανέναρξη της αποστολής σιτηρών μετά την επίλυση του προβλήματος στον διάδρομο σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία σχετικά με τα F16, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν περιέγραψε την Τουρκία ως σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Αυτά, βέβαια, είναι συμφωνημένα. Ο Λευκός Οίκος δεν είπε τίποτα για τα F16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (αναφέρθηκε, όμως, σε «θέματα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος»)και συμφωνήθηκε να ανακοινώσει η τουρκική πλευρά αυτά τα οποία θεωρεί απαραίτητο να ανακοινωθούν. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο Μπάιντεν εκφράζει τη συμφωνία του Λευκού Οίκου στην πώληση των F16 στην Τουρκία. Ας ρίξει μερικά φράγκα παραπάνω ο Ερντογάν για να πάψουν να τρίζουν κάποιες καρέκλες στην αμερικάνικη Γερουσία και Βουλή. Το τρίξιμο φεύγει με το λάδωμα…

Ο Ερντογάν δέχτηκε επισήμως τα συλλυπητήρια του Μπάιντεν. Μάλιστα έκανε και ανάρτηση στο twitter για να ευχαριστήσει όλες τις χώρες που απέστειλαν συλλυπητήρια, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και… η Ελλάδα. Τι ήταν ο Σοϊλού; Ενας χρήσιμος «λαγός» λίγο πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν. Μπορεί να μοιάζει ανατολίτικη η τουρκική διπλωματία, έχει όμως το δυναμισμό μιας περιφερειακής δύναμης, της οποίας ο ρόλος έχει αναβαθμιστεί μετά την έκρηξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν είχε συνάντηση και με τον Μακρόν. Η τουρκική Προεδρία της Δημοκρατίας πριν από λίγο ανήρτησε τα εξής: «O Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν εξέφρασε συλλυπητήρια για τους νεκρούς στην τρομοκρατική επίθεση στην οδό Ιστικλάλ της Ιστανμπούλ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας και περιφερειακά ζητήματα, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να επισημαίνει ότι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας καθώς και στο εμπόριο είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο κρατών. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο διάδρομος των σιτηρών έγινε ξανά λειτουργικός ως αποτέλεσμα εντατικών προσπαθειών, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί για τη συνέχιση της συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί να συμμετάσχει σε έντιμο, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο».

Πώς την αντέχει τόση… απομόνωση ο θείος Ταγίπ; | Διεθνή | Eksegersi.gr

Η πιο σημαντική εξέλιξη των ημερών, όμως, είναι η είδηση που πρώτη δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα «Κομερστάτ», για τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη των διοικητών της CIA Oυίλιαμ Μπερνς και της ρωσικής SVR Σεργκέι Ναρίσκιν, με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας! Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε από αμερικανικής πλευράς που προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συνάντηση (για να μη σκούζει ο Ζελένσκι), διαρρέοντας ότι δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις αλλά για… συζήτηση στην οποία ο Μπερνς προειδοποίησε τον αμερικανό ομόλογό του για την ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Εντάξει τώρα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για διαπραγματεύσεις. Δεν είναι, άλλωστε, το πρώτο σημάδι ότι οι Αμερικανοί θέλουν πλέον να διαπραγματευθούν μια ιμπεριαλιστική ειρήνη με τους Ρώσους. Θα αναφερθούμε σ’ αυτό σε άλλο άρθρο. Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε πως όταν υπογραφεί ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία, μάλλον θα φέρει την υπογραφή του… απομονωμένου Ερντογάν.

ΥΓ. Την καραπλακάρα τους έχουν πάθει από το πρωί τα παπαγαλάκια του ελληνικού εθνικισμού με την «αιφνιδιαστική» -όπως τη χαρακτηρίζουν- συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Τι περίμεναν, ότι ο Μπάιντεν θα ζητούσε την άδεια του Κούλη Μητσοτάκη; Απλά, τους ήρθε λίγο ξαφνικό γιατί τόσο καιρό παραμυθιάζουν τον κόσμο με τα περί απομόνωσης του Ερντογάν και της Τουρκίας. Πανηγύριζαν επειδή ο Φέτερμαν νίκησε τον Οζ στις εκλογές για τη γερουσιαστική έδρα της Πενσιλβάνια! Πανηγύριζαν επειδή ο «φίλος» Μπομπ Μενέντες εξέλεξε στη Βουλή τον γιο του Ρόμπερτ τζούνιορ (εμείς την πληρώσαμε την προεκλογική του καμπάνια, μην έχετε καμιά αμφιβολία)! Δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους επειδή ο Σοϊλού χαρακτήρισε απαράδεκτα τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ! Οπότε καταλαβαίνετε ότι τους ήρθε «ντουβρουτζάς» με τη συνάντηση στο Μπαλί. Συνήλθαν, όμως, και έχουν αρχίσει να παπαγαλίζουν ως… μεγάλη είδηση το ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρεται τίποτα για τα F16!

ΠΗΓΗ: eksegersi.gr